CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 24, 2010

Pengajaran Dari Anak Kecilku..

Assalamualaikum...

Hai reader semua...apa khabar? Hari ni aku sgt gembira kerana suami aku bagi aku balik kampung aku walaupun dia tak ikut..bestnyeee..dia keje sbb tu tak dapat ikut..jadi aku telah memaksa adik aku untuk bawak aku balik..

Sebenarnya aku nk cerita pasal aku pergi Sunway Lagoon ari tuh tapi gambar² banyak lagi aku tak dapat dari camera² org lain..nk harap kamera aku sikit je gambar sebab kat situ kan banyak air so kamera aku asyik duk dalam beg kalis air aje la..tunggu esok baru dapat gambar² dari diorg yg lain² tuh..

Jadi untuk memeriahkan jugak blog aku hari ni aku nk cerita sket pengajaran yg aku dapat daripada Auni ( anak aku yg berusia 1th 10 bulan)..

Sebelum tu meh tgk siapa itu Auni walaupun aku dh penah letak gambar dia kat post² sebelum ni,aku saje je letak lagi supaya korang lebih mengenali si kecil ini..


haii all..it's me Auni..hehe..watch out ya!

Auni wit me..suke sangat dia peluk leher aku kuat² sampai sesak nafas dibueknyer..

ni pulak Auni yg suke sangat mengacau ayah dia tgh drive..time ni la dia nk menunjukkan kasih sayang dia..hahaha..time lain dia macam tk heran je ngan ayah dia..hahaha

dan gambar ni pulak adalah kejadian dimana aku dapat satu pengajaran daripada Auni seperti tajuk entry kali ni yg aku nk citer kat korang sume..

Ceritanya camni..ari tu kami gi makan malam kat d'Muar kat Kajang..memang dh jadi kedai Panel family mertua aku dah d'Muar ni..so aku,mak ngan atin order Chicken Chop..Aneep makan Lamb Chop.. semuanya memerlukan garpu dan pisau untuk makan kan?

Jadi bila semua makanan sampai korang tau la ape jadi kan..mestilah Auni dok mengacau..dan benda yg paling menarik perhatian dia adalah PISAU..disebabkan aku duduk sebelah dia maka aku terpaksalah nyorokkan pisau tu..so Auni ape lagi..menangis dan menangis sambil berusaha memanjat meja utk dapatkan pisau tu..

Aneep yg susah hati tgk Auni menangis tu pun pergi la beli gula² dan potong kecik² letak depan dia..dia pun makan dan duk diam...ha ambek kau..terus diam sebab dapat habuan lain...ini mungkin biasa terjadi kat kanak² yg lain kan? tapi rupenye ada pengajaran yg kita dapat daripada cara kanak² ini..

Pengajaran nye ialah kita mesti berusaha untuk dapatkan sesuatu yg mungkin mustahil untuk kita dapat..tapi sepanjang percubaan kita untuk dapatkan sesuatu yg mustahil tu mungkin Allah dh bagi kita sesuatu yang lain mungkin lebih kecil dan tak berapa mustahil sangat tapi kita kena la bersyukur dan sentiasa menghargai benda yg lain itu sebab hikmahnya mungkin sesuatu yg lebih kecil itu adalah lebih baik dari sesuatu yg mustahil untuk kita dapat tu..korang paham tak??

Cthnya Auni tadi menangis & panjat meja (usaha), nk dapatkan Pisau (mustahil la kan sbb mesti la mak dia iaitu aku takkan bagi kan?) ,pastu dia dapat gula²(sesuatu yg lain tapi masih boleh menggembirakan dia dan lebih selamat)..

So budak kecik pun tau bersyukur so ape lagi kita yg dewasa ni kan? Jadi sentiasalah berusaha ke arah matlamat kita dan bersyukurla dengan kemampuan kita... Peace!

~end~

2 comments:

goblogbyfarah said...

cehhh mcm karangan form 5 lak citer ko nih!hahaa...bahaya auni ni nak main pisau!

~suHaNa~ said...

ye la farah..haha..ko bile nk besalin ni?