CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 8, 2010

Persedian ke Beijing..

Salam semua...

Nak kongsi ngan korang..bukan nk riak tau..manelah tau kot² bleh dapat info dari sini kan..Januari 2011 nih aku ngan Aneep ngan Auni nk gi jenjalan ke Beijing..kitorg dah check dah suhu time bulan Januari adalah -1°..sejuk la tuh kan..so kami pun siap sedia la untuk pakaian terutama untuk si kecik tu..takut dia tak tahan sejuk..jom tgk persiapan serba sedikit..

1) Booking Travel Agent- kami pergi dgn Pearl Holiday...ofisnyer kat Semenyih Kajang..

bayaran yg perlu dijelaskan..click utk besar yer..

2) Amek Gambar Ukuran Pasport dan Visa- amek gambar kat kedai gambar la..hehe..auni susah betul nk tegakkan kepala dia..sikit² nk tunjuk lambang Peace! tu..ish ish ish..last² pilih gambar yg ok gambar dia tgh masam muke..hihi..tak kisahla janji ada gambar..sekali ngan CD harga gambar sume RM45.

3) Buat Pasport Antarabangsa - Kami buat di Jabatan Imigresen Putrajaya kat Presint Diplomatik..kelakarnye time wat pasport ni ingatkan tak ramai sekali pergi hambek ko penuh orang..pastu dengan selambenye tak bawak pun Auni datang skali masa nk buat pasport tu.almaklumlah tak penah pegi oversea so tk penah wat pasport..rupenye sesape yg nk wat pasport tu kena ada kat situ jugak..so peringatan buat yg tak tau yer..nasib baik suami aku gi tanya perlu ke anak aku tu ade sekali,lepas je dapat no.giliran cepat² aku stat kete gi nursery amek Auni..dh la dia tgh tdo sian kena kacau ngan mak dia..aku tgh parking laki aku dh call suh cepat..no.dah sampai..alamak kelang kabut la..rupenye dia dh cakap kat pegawai tuh isteri saya bawak anak pergi bilik air..pastu dia suh datang je terus kt kaunter bile aku dh sampai..pastu time nk amek pasport pun sume kena ada jugak sbb nk sign penerimaan tuh..lau dak kecik diorg nk kenalpasti muke dulu..safety first kan? hehe..

nilah Pasport Malaysia

4) Buat Visa- ha yang ni travel agent tu yg uruskan..kita cume perlu hantar pasport original ngan gambar tuk visa kat dia..bayaran dah masuk sekali dalam harga pakej yg diberi tu..awal bulan 12 dh nk kena hantar dah pasport nih..

5)Keperluan pakaian include snow cap,mafla,sarung tangan,penutup telinga dll- dah siap dh beli untuk Auni..baju sejuk aku ngan Aneep kitorg pinjam je sbb mahal sangat nk beli..advise² dari blog yg aku penah baca diorg suh beli kat bundle je baju sejuk nih..save cost kata mereka..tul gak tuh..
Auni yg dah agak² complete dh kot..


6) Luggage- guna yg ada kat rumah je..bawak satu beg besar..ngan dua beg galas..

7) Kasut ngan stoking- guna yg sedia ada..jgn bazir..hehe

8) Tukar duit - lum buat lagi nih..kat Beijing guna matawang Chinese Yuan (also known as Renminbi, rmb for short)..tak tau la berapa exchange rate utk Januari 2011..

9) Duit lebih untuk shopping- pujuk suami la suh bagi..hahaha..please b..please..

10) Persediaan mental dan fizikal - selalu duduk dalam tempat ada aircond..boleh ke? pastu baca website² pasal travel antaranya China Tour..baca blog² orang yg dh penah pergi beijing antaranya ialah :



11) Penghantar ke Airport- lum decide lagi..tapi hari tu dah tanya Along Zaidil,dia kata boleh tapi kesian plak sebab umah dia jauh..suami kata maybe suh abang dia la kot Aki..

12) Pengambil di Airport - pun belum decide lagik..


jadi setakat nih itu je la persedian yg kitorg dah dan akan buat..harap² takde masalah bile kat sana nanti..tak pernah jejak kaki ke negara orang ni tapi aku tetap berpegang pada kata pujangga nih:

"Hujan Emas di Negeri Orang,Hujan Batu di Negeri Sendiri,Baik lagi di Negeri Sendiri"

















6 comments:

^_^NieNa SheNgaL^_^ said...

nk soh adik anto pon bley gak :) heeeee dgn niat..nk ole2 best :D

~suHaNa~ said...

ha ko nak antar ye dik..boleh gak tuh..

goblogbyfarah said...

fuh berani giler first time g oversea bertiga je..time ko g aku tgh2 nak beranak tu, leh la pau baju baby dari beijing!hahaaa...

~suHaNa~ said...

farah:aku pergi ikut pakej ar beb..tu yg berani tuh..xde maknanye gi sendiri..kekeke...baju baby? bleh² no problem..hehe

Anonymous said...

Hі, Neаt post. There is a problem together with yοur ωeb site in ωeb explorer, may test this?
ΙE nonetheless is the markеt сhiеf anԁ а good comрonent of other people
will mіss youг great writіng due to thіs
pгoblem.

My website ... sarasota travel guide

Anonymous said...

Ahaa, its good dialogue regarding this article at this place at this
website, I have read all that, so at this time me also commenting here.


Feel free to surf to my web-site how to travel to tibet