CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 9, 2011

Cukur Jambul dan Potong Rambut Anak!

Hai semua..Assalamualaikum..

Hari ni nak citer pasal cukur rambut Aira ngan potong rambut Auni..hikss..

Korang penah dengar tak pasal Majlis Cukur Jambul tu bidaah,khurafat dan makruh dilakukan.. Aku ada search memang banyak soal jawab agama sume bgtau bende yang sama.. Yang kita patut buat adalah cukur Rambut dan Aqiqah..Korang search je kat google taip Cukur jambul dalam Islam-banyak sumber korang leh baca pasal nih..ni aku kasi beberapa link.


Ni petikan yg aku dapat dr Google jugak :

"Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)

Masa Auni lahir aku pun tak buat pun majlis cukur jambul sbb mak mertua aku pun kata ada ustaz tu bgtau cukur jambul ni adat atau tradisi masyarakat India zaman dahulu..tapi Auni tumpang gak cukur jambul kat majlis sedara mara..hehe..saje je main2 tuh..so aku ngan husband yang cukur botak kepala Auni..daripada kita ragu2 baik kita elakkan je kan..wallahualam..

Aku bincang balik bende ni ngan husband aku baru2 ni sbb kitorg tengah nk decide sama ade nak wat tak majlis cukur jambul untuk anak ke dua kitorg si Aira..maknanya tidaklah buat jugak sbb ragu2 kan.. cadang nk buat aqiqah bila cukup duit nanti untuk Auni ngan Aira sekali..

So kitorg pun cukur je la rambut Aira tanpa wat majlis papepun..dh selesai dh satu perkara..

"Menurut Abu Hassan, upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan"

Citer pasal rambut aku nk cerita jugak pasal anak sulung aku..hari ni papa dia terpaksa setuju untuk potong rambut Auni yg dh panjang sgt tu sbb hidung dia berdarah..ape kene mengena kan?Al-kisahnya,dulu masa aku kecik sampai umur 20++ aku tak bleh langsung rambut panjang..asal panjang je mula lah meleleh je darah kat idung aku ni..so aku rasa bende yg sama jugak terturun kat auni..sian dia..selamat dh jugak hari ni potong rambutnye..sayang jugak sbb dh panjang dah..

Ha oklah tu je aku nk cite kali ni..


Aira pas cukur rambut pagi tadi..papa dia je yg cukurkan :D

Rambut Auni Sebelum dan Selepas..cute tak? hehe..


Jumpe next entry..k bai!

Wednesday, October 5, 2011

Tips tidurkan baby yg meragam semasa anda dalam pantang.

Assalamualaikum...

Tetibe je pagi2 bute ni aku karang entry ni..bukan pe,aku br je brjaya tidurkn si kecik Aira yg slalu sgt meragam n taknak tidur malam..

So aku nk berkongsi sikit macam mana cara yg aku buat..baby tak tido malam memang menguji kesabaran seorg ibu yg masih dlm pantangkan..samala ngan aku.

Biasanya diorg ni tak nak tido n meragam disebabkan beberapa kemungkinan...maybe kembong perut,sebu perut,demam,hidung sumbat dan sebagainya..tapi selalunya memang berkait rapat dgn kembong perut..

Ni tips dari aku..kalau korang cube dan tak berjaya aku tk bertanggungjawab tau..hehe..

1)biasalah sapu minyak telon/yuyi/vicks kat perut,belakang badan,betis dan tapak kaki..then tiarapkan baby atas peha smbil urut2 sket belakang badan n kaki.ank aku guna vicks br okey.

2)bagi makan woodwards gripe water bleh bli kat kdai runcit sesudu teh saje.

3)tuamkan perut baby lau ade beli tunku baby moden tu lagi senang..lau xde amik kain rendam ngan air suam,perah pastu tuam lah..

4)bagi puting kosong tuk tenangkan dia pastu dodoi lah perlahan-lahan smbil nyanyi lagu faveret baby tu..hehe..lebih baik bacakan selawat..

5) masuk dalam buai maybe dia lebih selesa berbuai..terus je buai smpai dia khayal nanti dia tdo lah walaupun time tu tgh nanges..tapi lau agak2 tangisan dia dh wat korg naek angin cube lah cara lain ekk.

6) bedungkan baby tu ketat2..kadang2 jadi jugak bile aku wat cara nih.

7)tiarapkan baby atas dada kita then tepuk2 lah..baby mesti calm punye.

8)kalau sume perkara diatas tak berjaya jugak n time tu dh pukul 6 pagi anak korang tak tido jugak ape lagi panggil la mak korang tolong jagakan baby sebelum korang jadi meroyan..hehe..aku slalu wat cara nih ;)

Itu aje tips yg aku dapat share..sedikit sebanyak mungkin dapat mmbantu walaupun ade yg mengarut kot..hehe..

Ha lau ikut tarikh pagi ni 5.10.11 Aira genap sebulan..so pagi kul 8 jap gi nk bawak Aira ke klinik tuk amek injection sebulan tk tau nama pe injection tu.

Smpai sini dulu..dh ngantuk sgt dh jam tepat kul 3:43am..huarghhh...

p/s: tk sbr nk tau berapa berat Aira skang sbb dia sgt bam bam kata neneknya lah.

Si kecik Aira

Wednesday, September 28, 2011

Hari terakhir syawal 2011

Salam semua..lama betul tak update blog..busy berpantang n jaga baby baru nie..diam tak diam hari ni dah hari last umat islam beraya eh..

Bagi aku raya tahun ni amat bermakna sbb aku dikurniakan seorang lagi anak 7 syawal ari tu..cume yg tak bestnye aku tk smpt ziarah kwn2 aku n pegi umh tebuka..

Hari ni Aira berusia 24 hari samalah ngan tempoh aku brpntg 24 hari jugak..lagi 20 hari lagi nk abes pntg..chaiyok nana.. hehe..

Aku nk share gmbr Aira 24 hari ngan kakak Auni masa 3 bulan dulu pkai baju sama.. sama tk muke diorg.. hehe..

Yg ni Aira n bawah tu Auni...

Friday, September 16, 2011

Kehebatan Seorang Ibu

Ringkasan tazkirah dalam rancangan Al-Hidayah, 1.00 petang, TV3 (16 September 2011)

Pada seorang ibu, terdapat tanda-tanda kebesaran Allah SWT. Allah SWT meminjamkan rasa kasih sayangNya kepada seorang ibu, menjadikan seorang ibu bersifat sanggup berkorban untuk melahirkan seorang anak, bersabar melayani karenah anak dan sebagainya. Pada seorang ibu juga, terdapat satu anggota badan yang dinamakan rahim, yang menjadi kilang melahirkan anak dan tidak terdapat pada seorang lelaki, juga menjadi bukti kebesaran Allah SWT.

Oleh kerana ibu itu hebat, maka seorang ibu perlu memelihara hatinya supaya nafsu tidak mengatasi hatinya saat menghadapi karenah anak dan sebagainya. Apabila nafsu menguasai hati, rasa marah akan timbul & mungkin mendorong seorang ibu mengeluarkan perkataan-perkataan yang negatif terhadap anak-anak. Perkataan-perkataan tersebut, jika dilontarkan semasa waktu mustajab untuk doa dimakbulkan Allah SWT, akan menyebabkan hidup anak-anak menjadi seperti yang didoakan.

Kenapa doa seorang ibu sangat mustajab?

Redha Allah tergantung kepada redha seorang ibu & murka Allah tergantung kepada murka seorang ibu. Kalau nak dimurahkan rezeki oleh Allah, nak dapat keberkatan dalam hidup, nak dapat kasih sayang daripada di langit dan di bumi, berbaktilah kepada ibu bapa.

Dosa menyakiti hati seorang ibu sangat besar dan pahala berbakti kepada ibu juga sangat besar. Sebagaimana kita nak anak-anak kita lakukan kepada kita, begitulah yang wajib kita lakukan terhadap ibu bapa kita. Apabila kelak kita menjadi seorang ibu, kita dapat merasai apa yang ibu kita rasai saat membesarkan kita dahulu. Maka bagi seorang ibu, beristighfarlah kepada Allah SWT dan berdoalah "Ya Allah perbaikilah urusan anak & keturunan kami" setiap kali menghadapi karenah anak-anak yang menguji kesabaran.

Sesiapa yang bangun pagi dalam keadaaan taat kepada ibu bapa, maka dua (2) pintu syurga terbuka untuknya. sekiranya hanya taat kepada seorang, maka satu (1) pintu syurga terbuka. Jika tidak taat kepada kedua-duanya, maka yang terbuka adalah pintu azab.

Kisah zaman Rasululullah SAW:

Sesorang bertanya kepada Rasulullah SAW, bagaimana kalau ibu bapanya yang tiak berlaku baik kepadanya... adakah dia masih perlu taat?

Rasulullah SAW jawab, "sekali pun mereka menzalimi kamu... sekali pun mereka menzalimi kamu... sekali pun mereka menzalimi kamu....(diulang sebanyak tiga (3) kali), tidak hilang haknya untuk mendapat ketaatan daripada anak-anaknya."

Sebagai seorang ibu, sebelum memarahi anak-anak dengan perkataan-perkataan yang tidak baik, bertanyalah juga pada diri, sudahkah kita mendoakan anak kita dengan doa baik-baik yang diajarkan oleh Islam?

Contoh doa:

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah aku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.” (Surah Ibrahim, ayat 40)

"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa”. (Surah AlFurqan, ayat 74)

nota: Tazkirah yang sangat bermanfaat. Rasanya kita semua tak lari daripada melakukan sesuatu yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa kita, terutama bila dalam keadaan marah. Bila ingat pasal ni, memang rasa takut, cuak & bimbang... adakah Allah SWT meredhai kehidupan kita kalau timbul sekelumit perasaan kecil hati ibu bapa terhadap kita. Bila teringat macam ni, lekas-lekas telefon emak dan segera minta ampun atas segala salah silap yang pernah kita buat sama ada disedari atau tak. Ibu yang baik adalah ibu yang sentiasa memaafkan. Siapalah yang tak rasa hiba & menangis bila ibu dengan nada sebak mengungkapkan kata "ya... mak maafkan.. mak sentiasa maafkan... kamu tak ada dosa dengan mak".

Begitulah hati seorang ibu, dalam hatinya tak pernah simpan rasa marah pada anak. Disebutnya kita tak ada dosa, sedangkan kita tahu ada masa kita gagal melayaninya dengan sempurna. Kebanyakan orang (termasuk diri sendiri), bila dah dewasa ni lah baru timbul kesedaran untuk benar-benar meminta maaf, bukan sekadar ungkapan di bibir semata-mata. Yang penting, bila dah minta maaf bersungguh-sungguh, JANGAN BUAT LAGI. *peringatan untuk diri sendiri*

P/S: Ni copy dari FB Salfizanor Sabri..dengan gambar2 skali ku copy..hehe..tq kak pija..

Hari Ke 11 berpantang..

Hai semua..salam 1 Malaysia..haha..patriotik la pulak..hari ni kan 16 sept bersamaan dengan hari Malaysia dan Cuti..haha..

Selamat bercuti kepada semua pekerja yg dapat cuti..yg keje shift sila redha ok..

Hari ni jugak hari ke 11 anak ke2 ku melihat dunia bersamaan hari ke 11 aku berpantang..

Citer pasal berpantang ni, sblm aku kuar wad dktr tu pesan makan banyak2 sayur dan minum banyak2 air..tapi org tua2 kata banyak sayur tkleh makan n air tkleh minum banyak2..so nk ikut mana satu?

Korang tau tk bentan masa dlm pantang? Mak aku kata aku kena bentan sbb aku sejuk menggigil satu badan pastu darah kuar belambak2..mak aku cakap aku pikir banyak..dia kata tk bleh stress2..

Aku stress sbb kemarin husbnd aku tecicir porch bag dia dimana banyak barang ade dlm tu seperti handphone samsung galaxy S(nk bgtau jenama tu truk btul prangai aku..hehe),wallet yg aku belikan,spec itam,kunci kereta,kunci umah,kunci motor,rokok dan sbg nya..mana tk stress kan?

Tercicir dlm teksi memang tk dpt balik la org kata..so husband aku redha dia pun pegi beli Samsung Galaxy S2..bleh?

Oklah aku taknak stress dah sbb husband janji nk kasi duit wat hias bilik 2 puteri aku auni dan aira..yahoo..ptg ni husband balik sini leh jumpe Auni..sronoknye!

Ni gambar Aira pagi ni..skang dia lena lau tdo macam ni..

Thursday, September 15, 2011

Kelahiran Cahaya Mata ke 2 ku

Assalamualikum sume..ni first time update blog guna hp ni..senang sket kot..hehe..kali ni nk share ngan korang tentang kelahiran anak kedua aku pada 5 Sept baru ni bersamaan dgn 7 Syawal..risau btul nk tggu anak ke2 ni lahir sbb due raya kan..takut besalin awal pun yer..tapi sume dh ditetapkan oleh Allah aku bersalin 5 Sept pukul 4.36 pagi..banyak dugaan mnanti kelahiran ke2 ni..19 ogos masa beday aku,aku kna masuk wad sbb anak aku kurang gerak..esok tu discharge sbb baby aku dh okey..ingatkn kena pksa besalin sbb dh 38 weeks tp dktr kata tggu dulu..pastu 2 sept plak aku rasa contraction tgh2 malam..rahim dh bukak 1cm..dktr suh masuk wad..tp esok tu dh xde contraction dia suh aku balik..4 hb plak aku kuar tanda lendir + darah tu kan so aku pegi la hospital..dh bukak 2 cm tapi dia suh aku balik sbb umah dekat katanya..aku rasa cam fed up je..stat malam tu aku dh rasa contraction lagi tp aku tahan je malas dh nk gi hosp..smpai aku rasa sakit sgt 5 minit skali time tu kul 2 pagi baru aku ajak suami aku gi hospital..pas wat ctg n check rahim dh buka 4 cm dktr pun pecahkan air ketuban..kul 4.10 pagi aku masuk labour room kul 4.36 dh besalin baby girl 3.05 kg..aku dan suami namakan dia Aira Natasya..so meet my precious baby everybody..;)

Thursday, September 1, 2011

Kelahiran Anak Sedara Baru Aku di bulan Ramadhan.

Salam semua..

Kali ni nk cerita pasal kelahiran anak buah aku yg baru je dilahirkan pada 27 Ogos 2011 ari tuh bersamaan ngan 27 Ramadhan 1432H..adik aku telah selamat melahirkan anaknye seberat 2.35 kg..kecik je kan..ade sket komplikasi masa adik aku melahirkan baby tu jantung dia dh berenti dah..so doktor terpaksa vakum..

Alhamdulillah semuanya selamat cuma skrg ni anak buah aku itu masih lagi kt hospital kena tahan wad..mula2 tu sbb kena vakum so dktr nk kena pantau suhu badan dia,pastu suhu badan dh okey kena kuning plak,kena tahan lagi..kuning dh okey dia kencing berdarah pulak..sian baby tu skang dalam NICU hospital Serdang..harap baby tu cepat sembuh..sian maknye dlm pantang kena duk hospital plak..

Nama belum rasminya Muhammad Ayish Haiqal..nama rasmi kat JPN tak taw lagik sbb lum sempat lagi gi daftar..kata adik aku lah..disebabkan dia lahir 27 Ramadhan,pastu kena tahan wad pulak jadinye adik aku ngan suaminya kena lah berhari raya di hospital..hehe..

So raya pertama tu mak mertua aku dh bungkus2 kan juadah pagi raya kami hari tuh tuk bawak gi hospital beraya ngan adik aku..baik kan mak mertua aku..hehe..
jom tgk gmbr beraya kami di hospital Serdang..

tu adik aku ngan suami dia ngan Baby Ayish..sian raye kat spital..

ni pulak mak mertua aku ngan atin yg sudi sama2 beraya meneman aku n husband ke hospital...

p/s : adik aku due lagi lmbt dari aku tapi dia dh selamat besalin dulu..aku je yg bedebar lagi ni menanti kelahiran baby baru..hehe..kepada baby Ayish cepat sihat ekk kasi mama Ayish tu dapat balik kg berpantang betul2..hee..

Salam Aidilfitri 2011/ Salam Syawal 1432H

Assalamualaikum..

Wah sekejap je tamat Ramadhan tahun ni kan..hari ni je dah 3 Syawal dah..Aku excited sgt menjelang raya sbb nk menyambut kelahiran Baby baru aku ni..tapi smpai 3 Syawal ni dia takmo kuar lagik..hihi..ikutkan due date kalau scan 31 Ogos iaitu semalam tapi lau ikut kira last period due aku 4 sept nih..so tggu je lah nk wat ape kan..

Ingatkan dapat baby Ramadhan /awal Syawal sbb tu Raya tahun ni aku ngan husband wat keputusan tk balik kg aku walaupun turn kg aku tahun ni sbb takut tebesalin kt kg plak..so disebabkan aku nk besalin kat sini jugak kami raya lah di kg husband aku di Kajang..

Sebelum raya sebelah suami aku ade kumpul semua adik beradik so kitorg pun decide nk wat photoshoot tuk raya lah..hehe..jom tgk sket2 gmbr raya aku family aku tahun nih..

my family potret..comey tak? hehe..

2 orang cucu dalam family nih..coming soon tambah lagi :)

ni pulak atuk ngan cucu nyer..(mak mertua aku nih)

ni lah nyer mak buyung yg tengah pregnant 9 bulan tapi masih ade hati nk sarung baju raya..haha..

inilah Family ku...


Selamat Hari Raya aku ucapkan kepada sume yg mengenali diriku ini..Maaf zahir dan batin yer korang..hehe..
Sekian untuk kali nie...

Monday, August 15, 2011

Buffet Ramadhan di Nu'In Little Perak,B.B.Bangi (RM33)


sila abaikan mukaku yg sangat tembam itew..9 month ++ pregnant..tunggu hari jek..hee..


Salam semua..

Ari ni nk cite pasal buffet Ramadhan lagi..boleh tak? Kali ni aku berbuka di Nu'In Little Perak pulak yang terletak di Bandar Baru Bangi..senang je nak cari..berdekatan dengan Klinik Az-Zahra/ Klinik An-Nur dan juga Kedai Sukan Al-Ikhsan tuh..

Korang boleh click sini untuk lebih info pasal Buffet kat restoran ni..

Bagi aku restorannya agak sempit sedikit,tapi dia ade sediakan khemah kat luar restoran tu..so seperti biasa kita kena booking awal² lah kan..kemudahan surau juga disediakan jadi tiada alasan untuk tidak Solat Maghrib!

Makanan nye aku suke..sbb masa aku pergi tu ada lauk siput sedut masak lemak ngan patin tempoyak yg sedap! Kuih muih & desert biasa² je cume takde aiskrim..

Ade beberapa perkara yang aku tak puas hati..antaranya:

i) air ade 2 pilihan je time aku pegi tu oren ngan tea o panas..
ii) lau lambat amek lauk belum berbuka lagi dah abes n diorg tak ready pun lauk tambahan..siap cakap lagi 10 minit..what?? sian pada yg tak dapat lauk..aku takpe express..haha..
iii) surau memang ade tapi tmpt amek wuduk campur lelaki ngan pempuan..

aku n biras aku Maria..

my luvly daughter wit 'peace'!

suami ku dan anak buah Muhammad Adib Iqbal yg comeyyy berbaju Melayu..

actually pegi sini berbuka ngan kawan² laki aku geng² Taman Sungai Jelok Kajang..

ha tu je la aku rasa buat kali ni..jumpe next entry nk review pasal Warung Dusun Gear Box Bangi plak..
Assalamualaikum...



Friday, August 12, 2011

Buffet Ramadhan di Putrajaya- 'Suasana Sahara' @ PICC




Assalamualaikum..

Selamat menyambut Ramadhan semua! Hehe..dh hari ke 12 baru nk wish kan..tak larat nk mengarang..banyak baca blog org lain je.. Nk cerita walaupun kandungan aku dh genap 9 bulan tapi aku masih lagi kuat untuk berpuasa..wah eksyen ekk..hehe..12 hari tk tinggal pose lagi tau..

Semalam gi bukak pose kat PICC Putrajaya,ade bufet Ramadhan 'Suasana Sahara'..patutlah sume aweks² pelayan kt situ pakai ala-ala puteri arab jek..agak mahal jugak la RM 55 dewasa..Kanak-kanak RM29,kanak² bawah 6 tahun PERCUMA..sebab agak mahal tu korang kena la makan banyak² supaya berbaloi²..hehe..

Best jugak makanan kat sana..ade nasi kerabu,nasi arab,sotong kangkung yg sgt sdap dll..ade desert yg sgt sedap juge..hehe..yg penting ade baby chair yg ade roda yg membuatkan Auni sgt teruja..haha..

Kalau korang tengah cari buffet ramadhan area Putrajaya nih boleh lah pergi kat sini..leh tgk iklan nyer kat sini.. Tak banyak amek gmbr pun sbb syok sgt makan.. kemudahan surau juga disediakan, cuma nk ingatkan kepada wanita sila bawa telekung anda kerana aku tk nmpk pun ade disediakan telekung kat surau tuh..tapi suraunye sgt selesa..

Ape yg best adalah parking sgt banyak dan its FREE..plus korang leh nampak pemandangan Putrajaya yg cantik dari situ..


Ini pemandangan yg comel..hihi..makan ABC..dap dap kata Auni..






Monday, July 11, 2011

Fatin belanjer makan..yea!

Seperti yang dirancang semalam pegi outing ngan Family mertua ku..pergi melawat adik bongsu mak mertua yg balik sini dari Doha..best sbb aku dapat Pashmina yg cun kaler coklat, Auni dapat baju gaun polka dot,n hubby aku plak dapat Jubah..hoi ni pegi melawat ke pegi kutip souvenir?? hehe..actually gi melawat lah kan..dh dapat souvenir tu amek la ape lagik! kekeke..

Pastu pergi hospital Ampang Puteri plak melawat lagi sorang adik mak mertua aku yg admitted sbb kena bisul pastu ade kencing manis plak..kesian Makcik Ani..lau korang selalu kena bisul or luka kecil lmbt sembuh hati² lah sbb itu sebahagian tanda² kencing manis tau..cepat pegi check!

Ok lepas sume lawatan selesai kitorg pun gerak ke destinasi asal iaitu mncari kedai makan untuk dibelanja oleh adik ipar aku Fatin Izzati (yg kecik ati sbb Auni sombong ngan dia) hehe..Fatin 1st time keje..tapi ni pun part time jek sbb dia cuti semester ni..keje KFC..sian penat..last² lepas bnyk choice tmpt makan kitorg makan kat Sup Gear Box Bangi..sgt best! Thanks Fatin for the treat..hehe..nxt tme banje agi tau..

nampak tak tgn aku tunjuk sape tuh..itulah fatin si tukang bayor..hehe..maceh atin..ni sume family mertua aku..tukang amek gmbr adelah mun..thanks mun..

slurppp..hehe..belakon je lebih..tp sedap ar sup nih..korang try lah..harga pun tak mahal sgt..makanan lain pun sedap² jugak..

hehe..ha tu ade gmbr mun..sepupu hubby aku..pakai tudung pink yg ujung skali tuh..selalu jadi cameraman bila kami outing sbb dia duk ngan mak mertua aku so dia pun join jugak..mun best sbb smlm dia mandikan auni..haha..


Auni sebok mengorek..kekeke..

Ok sekian tuk kali ni..smlm mimpi mama..sedih je..kul 6.30 pagi tebangun terus nanges² call mama..pastu tgh hari tadi mama call cakap skrg bulan syaaban arwah kakak aku meninggal bulan syaaban..so mimpi kan mak aku tuh mayb arwah kakak aku suh mak aku ingatkan aku supaya ingat kat arwah..Al-Fatihah untuk arwah kakak aku Siti Salwani dan arwah ayah aku jugak Md Said bin Md Isa..amin..

~sekian~

Wednesday, July 6, 2011

Ganti puasa.

Mesti ramai skang baru sibuk nk ganti pose tahun lepas kan? Same ar ngan aku pun..time larat n tak ngandung dulu takmo ganti..ha amekk nak..skang dah 8 bulan ngandung..memang perit nk abeskan 3 hari jek lagi ganti pose...ari ni ngan smlm pose gak..smlm boleh tahan tapi hari ni rasa tangan kaki lenguh semacam..prut plak kuar lagu keroncong..kepala pening..rasa mual nk muntah..aduihh..kena berbuka ke tak ekk? diri aku rasa leh bertahan lagi ni..skang time rehat tp mata plak tk bleh nk lelap..gi solat jap la..petang karang wat laporan smpai siap tnpa pedulikan masa..biarkan ianya berlalu smpai Maghrib yg dinanti..cewaahhh..doakan aku smpt berbuka puasa yer petang ni..thank u so much.. :)



p/s tukar font wording lah..hehe..

Friday, June 24, 2011

Tergeser kereta lain masa parking

Uishhh..korang penah tak alami kejadian ni? Pada aku plak baru je pagi tadi kejadian ni berlaku..
Nk parking kat ofis pagi tadi aku telah menggeser sebuah produa Myvi..ah sudah..bunyi kuat..tapi aku blah camtu jek..pastu aku tgk keta aku..alamak! teruk jugak calar n lekat cat hitam myvi tu..myvi tu cemane plak? aku takut nk gi tgk..atas nasihat laki aku aku pun pegi tgk n letak nota kt situ if dia nk bincang pasal kerosakan tuh.. lau tk letak pun dia bukan tau kan?

Tapi memandangkan aku tgh sarat ngandung nih..aku taknak lah org sumpah seranah aku..so aku pun beranikan diri jugak letak nota tuh..lau dia mntk bayar aku mintak hubby aku lah..sib baik hubby aku tk marah langsung aku..lau dia marah jgk mesti aku down giler..

Sepanjang hari aku tggu empunya Myvi tu call aku..tapi xcall pun..selagi dia tk call hati aku tk tenteram langsung..masuk keje pas rehat lama tadi sbb ari ni jumaat kan dia pun call aku..gigil nih nk jawab..aku asyik ckp sori sori sori jek..dia kata tegeser sikit tu so dia tk charge pape pun kat aku..dia tanya keta aku plak cemane..aku pun citer la..tapi lau tejumpe dia pasni mesti aku segan giler..

Lepas letak call tu rasa beban kt kepala sume hilang..lega sgt..syukran ya Allah sbb mggerakkan hati aku utk bgtau owner tu..ha baik je kan owner tuh..dia just suh aku blanje dia makan je..hehe..

Jadi Moral of the Story lau terjadi kt korang silalah bgtau owner tersebut kerana mungkin dengan perkataan minta maaf boleh melembutkan hati dia..sempena 22 Rejab 1432H hari ni aku telah dimaafkan oleh hamba Allah yg baik..sekian.. :)


p/s: thanks eh kpd pemilik Myvi sbb berhati baik..

Pulau Tioman 9-11 Jun 2011---> Day 2

Ini pulak gmbr aktiviti² hari ke-2 kami kat Tioman..hari ni baru best sebab melalui pakej yg aku ikut ni dorg bawak gi snorkeling..3 tempat diorg bawak..yg aku ingat nama tempatnye Marine Park ngan Coral Island je..yg lagi satu tu aku lupe lah nama tmptnye..memang best snorkeling tgk ikan ngan coral..lau bagi makan kt ikan tu segerombolan dtg kat korg..memang best time tuh..cume pergi kali ni tk bawak kamera kalis air..so gmbr dlm laut xde lah..aku share sket gmbr dlm laut yg aku pergi last time..layan gmbr jom..

pemandangan seawal jam 7.30 pagi..tenang giler..

kak teh ngan ateh smpat pose dulu sblm gerak naik bot tuk snorkeling..lupe nk bgtau..life jacket disediakan..cume peralatan snorkeling tu lau ade sndiri leh bawak..lau tak sewa rm 10 jek..jgn tk snorkeling tau rugi je gi sana tk masuk laut..hehe..


maka berangkatlah kami naik bot ke destinasi² untuk snorkeling..memang best...tgk anak buah aku si aina ngan danish tu tak sabar dh nk terjun laut..auni plak xde life jacket yg padan ngan dia..nxt time mesti belikan tuk auni..sian dia pkai life jacket besar..risau jgk keselamatan dia..


ha kat atas ni pulak gmbr² kat tiga tmpt yg bot turunkan kitorg tuk snorkeling tuh..mule² aku bawak auni berendam jek..ikut turn lah ngan laki aku..pastu aku snorkeling plak..hehe..mama tknak turun langsung..so banyak gmbr² ni mama la yg tolong snapkan..macehh ma..hehe..
dari atas jeti tu je pun dh boleh nampak ikan..ape lagi lau kita tgk kat dlm laut tuh..mcm² ikan cantik ade..
aku n auni..auni sgt suke masuk laut..tp aku yg takut..haha..
yg ni pulak secara kebetulan kitorg jumpe..memang best..dpt tgk live..haha..penyu belimbing tgh honeymoon..ade 2 ekor tu..tp bile bot dekat je dia masuk laut..smpt jugak snap..

ni gmbr last time aku pegi..bawak kamera bleh masuk air..memang syiokkk kan..
ni kt taman laut..dh ade muzium la..kt sini bleh la rehat² jap ade pondok kt situ..tmpt mandi,makan dsb...ni perhentian terakhir sblm balik ke resort..
dlm muzium taman laut tuh..

mama..
adik aku ngan hubby dia..
anak aku dan anak² saudara ku..hepi semacam diorg ni..hehe..dh balik tu ape lagi tertido lah sume akibat kepenatan..hehe..
malam tu ade bbq n sesi karoke..jom tgk gmbr² mlm tu pulak..

kak teh ngan abg aku..
auni makan ape tuh? hehe..
nyummy..
buffet..boleh la nk makan..tapi nk kata sedap tk berape sgt lah..hehe..komplen je aku ni kan..

karoke time!

auni pun nyanyi lagu happy birthday..kah kah kah..siap berduet lagi ngan alin..
my love..
my love too..hihi..


dah abes da utk 2nd day..smbung next entry balik pulak..yg pasti memang best sgt dpt snorkeling..hehe..

~endDaytwo~