CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 26, 2011

Winter @ Beijing Day 3

Asssalamualaikum dan salam sejahtera semua...jumpe lagi kita kat entry pasal Beijing untuk hari yang ke 3 aku kat sana..Hari ke 3 ni kami pergi melawat 5 tempat iaitu 1) Jade Shop, 2) Crystal Shop, 3) Kedai tembikar 4) Great Wall of China 5) Burning Cream Centre..

Citer masa pergi tempat Jade tu..diorang kasi taklimat..tapi cam biasa la aku jaga Auni memang tak dengar sangat la ape yg diorg bebel tuh..pastu baru dia bawak tgk org buat jade ngan showroom diorg yg besar giler..

ni sarapan pagi tu..semua tak sedap..boleh tak? aku hanya makan roti bakar taruk jem strawberri je..sepanjang kat sana itu la menu sarapan pagi aku ngan husband aku..kitorg memang tak makan makanan yg lain..bau pun nk termuntah..mungkin sebab aku alahan kot tu yg tak bleh bau² camtu kot..

bleh isap rokok kat restoren hotel tu..suke la husband aku sbb tak payah nk gi kat luar..haha..

pagi² Auni tak sarapan sbb dia masih tido lagi..so dalam bas masa nk gerak tuh susu time dulu la...hehe..ape la gmbr anak minum susu pun nak tangkap ekk..kekeke..

sepanjang perjalanan gi kedai Jade tu amek la sket² gmbr bangunan yg cun²..ni tak ingat la ape..

ni mahkamah diorang kot lau tak silap la..dah lupe la..tapi sume ade bentuk pagoda tu kan..

ni plak plaza tol diorang..

ni dah sampai kedai Jade..org ni tengah memproses jade la ni..memang diorg letak dalam cermin supaya pelancong² cam kitorg bleh tgk cara diorg wat Jade..

ni plak sebahagian dari Jade yg dijadikan pelbagai bentuk...diorg tunjuk cemane nk bezakan jade asli ngan palsu..dari bunyi katanya..kena ketuk² jade tu ade beza bunyi asli ngan palsu tapi tak reti la plak cemane nk explain bunyi tu..aku pun terbeli la jugak buah rantai jade + gold untuk Auni..mahal giler lebih seribu yuan..so dapat free satu cincin yg harga 178 yuan..berbaloi jugak la rasa..haha..yg tak berbaloi nyer anak aku takmo pakai rantai..asyik suh bukak jek..cis tak dapat nk tayang jade baru beli..hahaha..


ni ubi keledek yg sedap giler dan panas² lagi diorg jual satu 10 yuan..husband aku beli satu share ngan aku..sedap gler makan time sejuk² tu..

anjing pun pakai baju tebal..kucing tak nampak sgt sebab sejuk duk umah je kot...

ni sebelum gerak ke tempat seterusnya amek gambar kat depan pintu masuk tu..masa datang tadi tak sempat amek gmbr..

next station kami ke Crystal shop..tu Auni dah dapat kawan baru namanye Aina..

tengah dengar taklimat ni..biasalah kami duk blakang² je..sume duk depan sape plak nk duk blakang² kan? haha..

brother ni beli cermin mata yg dibuat dari crystal..kat sini aku tak beli pape..just cuci mata jer..matilarr lau setiap station nk kena beli..abes la duit aku..haha...

layan sket gambar kat crystal shop sebelum blah dari situ..ahahaha..


Auni ngan mama nyer...

next station kedai wat tembikar..diorang hias kat luar tembikar tu rupenye hand made..giler nye teliti punye keje..tgk pun rasa nk termuntah kena buat keje cenggitu..perlukan kesabaran...minah ni tgh mengkaler..

diorg tampal corak² tu dulu then jadi camni...
ha..pastu baru la bleh kaler plak..

dah siap jadi la camni..

or macam kat belakang aku ni..haha..giler besar..pas taklimat kitorang dibawak pergi makan dulu kat restoran muslim atas kedai ni..pas makan tu solat..memang first class la layanan kat surau situ..ko duduk bukak kasut je dah ade org letakkan sliper jpun depan ko..pastu dia tolong susunkan kasut kau..pastu gi toilet nk amek wuduk dia siap sediakan segayung air tuk ko..almaklumlah toilet kat Beijing sume takde paip tau..memang best la layanan..air plak suam² tak sejuk sgt..so memang tak gigil la time amek wuduk tu...

pas makan ngan solat baru kami dibenarkan untuk shopping kat kedai tembikar tadi..aku pun beli la beberapa barang tuk mama n mak mertua aku sbb mama aku memang la suke bende² cenggini..pas selesai kat sini kitorg dibawa pulak ke tempat yang paling aku nak pergi..iaitu GREAT WALL of CHINA..wah tak sabarnyer!

Yea dah sampai dah...seronok sampai tak terkata la bile dah sampai sini..memang MENAKJUBKAN la tempat ni..tapi malangnya cuaca kat sana sangat² sejuk pada hari itu sehingga diri aku pun tak tahan..apatah lagi anak aku kan..kesian sangat tgk dia sejuk sampai cam dh hilang nyawa..so aku ngan husband tak lama kat situ..cepat² amek gambar terus naek bas tgk pemandangan dari bas jer..tapi tetap puas hati...

jalan terus kat belakang kami tu naek la tangga yg tinggi tu pastu benti rehat kat mana² station..tapi kitorg tak tinggi pun naik..sampai 1st station je rasanya..

sejarahnya pembinaan tempat ni mengambil masa 200 tahun untuk dibina..sebenarnye yg tu je aku sempat catch up tourist guide tu cite..pastu aku tetido dah..haha...dia cite masa otw nk gi sini la..aku ngantuk sgt..layan gambar je la ekk..

Auni kesejukan dah tuh..diam tak terkata..

baru naek sket je ni..

kalau lagi atas lagi nampak cantik pemandangan...tapi naek tangga beb..penat giler...

dah tak larat ni..cepat² amek gmbr nk turun dah..

tengok la tuh..berapa lama nk panjat baru abes..haha..lau org cam aku setahun pun tak abes lagi jalan kat great wall nih..walau cemane pun..aku sgt berpuas hati kerana aku telah pun sampai ke sini...hehe..


yang ni plak kat Burning Cream Centre..tak amek gmbr banyak sbb dh penat..nih anak aku sebuk je nk paca jugak pamplet yg diorg edar nih..haha..kat sini diorg promote macam² ubat antaranya koyok,krim terbakar,viagra pun ade lau tak silap la..yg krim tebakar tu dia siap wat demo lagi..pegang besi yg telah dibakar memang nampak sgt panas la..pastu melecur teruk tangan dia terus la letak krim terbakar tu..5 minit pastu terus elok takde tinggal parut pun..memang nampak real la tapi aku tetap tak beli sebab dulu mak aku taruk kicap kat tangan aku melecur pun takde parut gak..hahaha..

ni plak dinner time...nampak je muke aku cam gembira padahal tgh loya tu..aku tak makan pun..balik hotel sebat maggi kari..memang bawak pun...tempat² seterusnye sambung kat entry lain plak eh..ni pun dh panjang sgt dh ni..

~END~

Tuesday, January 25, 2011

Winter @ Beijing Day 1 & 2...

Salam semua..lama sangat tak update belog ni sejak pergi melancong ari tuh..serious penat badan masih lagi terasa akibat perubahan cuaca yg sejuk macam giler kat Beijing..so entry kali ni nk cite pasal pelancongan aku ke Beijing ari tuh yg bertarikh 12-17 Januari 2011..Kenangan terindah sebab pestime gi obesea..hehe..

Kitorang gerak malam 12 hb tu naik Flight China Air kul 11 mlm..adik aku ngan husband dia yg antarkan kitorg kat KLIA..pastu kat KLIA abg ipar aku sefamili pun dtg jugak nk antor..hehe..
baru sampai KLIA..amek gambar dulu sebelum berangkat..ha tu la sume barang² kami...banyak jugak barang..siap rancang lagi cemane nk bawak.."b bawak beg sandang ngan stroller k,nana plak bawak auni je..beg besar tolak pakai troli smpai kat check in baggage tu.." aku suke la pasal aku kena bawak anak ajer..haha..(anak pun jalan dah..so aku sebenarnye melenggang kangkung la..)

sempat lagik tu pose kat model² kapal terbang tuh..excited giler nk naik flight..haha..
ha tgk la aku lenggang kangkung ngan Auni..hehe..
time nak check in bag..kami bawak dua beg besar tapi satu tu kosong je sbb bile balik nanti tak mau beranakkan bag kami..guna je yg sedia ade nih..hehe..

kitorg pergi kan guna travel agent..jadinya sampai kat airport ada lagi 24 orang yang pergi sekali ngan kami..takde pun yg kenal..tapi takpe leh berkenalan kat Beijing..kitorang tak amek seat tuk Auni so pandai² cari tempat yg ade seat kosong tuk Auni..kekeke..dapat! bestnye..lega rasanya tempat duk settle..naek je flight Auni pun tdo..perjalanan amek masa 6 jam..so kami smpai gedebuk gedebak kul 6 pagi..sebelum turun kan diorg dh gitau suhu di Beijing adalah -11..perghh..wat rilek je ingat biasa² je..sekali mak aih..nak nanges!!! tak biasa sejuk sangat smpai ke tulang..pastu dlm hati doa agar aku dapat biasakan diri terutama anak aku..baru sampai terus rasa nak balik Malaysia..uwaaa....hahaha...

bertukar! sampai je kat dalam Beijing Airport yg lenguh kaki nk jalan tu sebab besar sangat tempatnye kitorg pun gi la toilet tukar baju sume bagai..berlapis² la pakai..sejuk tak tahan..tukarkan jugak si kecik tu..ngamuk la dia nk kena tukar baju plak kan..give up jugak mula² smpai Auni dh wat perangai tapi besabar je la..dh sampai kan..layan kan jer..

ni husband aku plak..dalam itinenary yg dia bagi tu check in hotel dulu tapi rupenye berubah..kitorg terus naek bus gi sarapan kat muslim restaurant pastu terus jenjalan..wah penatnye..biar betul ni..memang bengang jugak tapi bile dh sampai tempat yg dia bawak tu terus hilang penat plus happy semacam..haha..siap cakap ngan husband..' b kita kat China nih..' haha..jakun giler..

kitorg dinasihatkan oleh ktua rmbongan iaitu kak sal tuk bawak stroller Auni sbb mesti tak larat nk dukung je dia kan..sekali betul..dia tido je kejenye sebab sejuk sgt..memang berguna la stroller tu..ni la first tempat yg kami pergi..nama nya Tian An Men Square..tourist guide tu kata kat sini adalah dataran terbesar di dunia yg boleh menempatkan tak ingat dah berapa tapi juta la org sekali berhimpun..besar kan..jap lagi aku tunjuk gambar dataran nye..

ha ni la datarannye..ni group photo dimana kesemua yg pergi satu pakej ngan aku tu ader...ramai kan..tu famili aku kat kiri sekali..ade satu lagi famili bawak 4 org anak diorg..best sket Auni ada pun kawan..hehe..

kat sini tak buat ape pun selain amek gambar...hehe...

lepas Tian An Men Square kitorang dibawak plak ke Forbidden City dimana terdapat kompleks istana zaman maharaja² cina memerintah dulu²...dari pintu masuk depan tu kami akan keluar ikut pintu belakang melalui 9 lagi pintu..mule² tak paham..rupenye istana tu punye la luas smpai kan kami dinasihatkan tak bleh patah balik sbb bas dh tunggu kat pintu belakang..nak abeskan sampai 9 pintu tu pu aku rasa tak larat giler,ni kan nk patah balik? haha...setiap pintu tu ade la tempat berhimpun n bende² sejarah la cam tempat duduk maharaja,balairong diorg n banyak lagi la..aku tk tgk sgt sebab penat yg amat..

tapi bile amek gmbr senyum jek..haha..

ni la antara pintu² yg kita kena lalu...jalan cepat² sebab kejar masa jugak..jauh tu perjalanan...

aku rasa ni pintu terakhir la sebelum keluar..lupe dah..haha..korang tau tak gundik maharaja cina dulu² ader berapa org? ha 3000 orang tau..pastu satu jam sorang sehari untuk layan maharaja..pastu gundik² ni tak bleh pakai baju masa jumpe maharaja sbb atas dasar keselamatan takut bawak senjata or ape²..pastu lelaki yg nk keje kat istana kena kasi potong diorang punye tut tu sbb takut diorg ngorat gundik maharaja..giler ah kan...tu sume citer dari pemandu pelancong tu la..

naek bas dah nih..nk pergi check in hotel plak..leganya dapat duduk..ni gambar sungai diorg kat sana yg beku sudah...

ha ni aku sempat snap gmbr traffic light kat sana..perasan tak kaler hijau tu gambar ape..basikal kan..tu yg xde kat Malaysia kan? ke ade..aku tk penah jumpe..tuk pejalan kaki pun ade jugak yg tengah lampu merah tu..kat Beijing basikal adalah lebih banyak dari motor..sume org naek basikal jer..best jugak lau tgk...nk bagi info sket penduduk Beijing sahaja bersamaan dengan 26 juta penduduk..dah sama ngan kita satu Malaysia nyer penduduk ye tak? kalau negara China tak lau la pulak...ramai giler kan..

So tamat entry tuk hari pertama dan kedua ni..aku sambung pasal Beijing kat entry lain plak yer..selamat membaca!

p/s: pagi tu kan sarapan..serious tak bleh blah..aku rasa nk muntah ngan bau kedai,toilet ngan makanan yg memang tak bleh masuk kat perut aku nih...rasa nk balik Malaysia untuk kali kedua di hari kedua ini..haha..

Monday, January 10, 2011

Personalize Puzzle

Assalamualaikum..

Korang pernah tak buat Personalize Puzzle yg ader gambar korang pastu framekan..cantik tau..aku ade buat hari tuh tapi tempah la kat blog ni kucin purple..dia bukan hanya wat personalize puzzle je tau..ade juga personalize mug ngan ribbon..memang cun² belaka..korang hanya pergi je kat website tu..

Hari tu aku buat puzzle tu sebab aku buntu tak tau nk bagi ape kat adik ngan abang aku yg baru kawen tu..so search² kat google jumpe kat kucin purple ni..

Jom tgk puzzle yg aku tempah dh siap dan dah pun smpai kat aku..cun..dia wat design dari gambar yg kita antar..pastu dia akan email untuk bagi kita kasi komen dulu..bile dah confirm baru dia print..pesanan aku bile dh dapat tu bosan² bleh la main cantum puzzle gmbr sendirik..haha

yang ni adik aku punye..gambar kat tepi yg tiga tu patut letak gmbr lain kan..salah aku la tk terfikir plak time dia email sebelum print tu..tapi cun gak kan..

yang ni plak abang aku punyer..besar² muke diorg..haha..cun jugak..

yang ni plak famili aku campur famili mertua sekali..yg gambar ni aku edit sendiri(laki aku yg edit) pastu antar kat dia..tapi gambar pecah² sket sbb aku antar format ape ntah dia gitau ari tuh..lau nk selamat antar je gmbr ori pastu biar diorg editkan...so selamat menempah..hehe


p/s:pasni ni aku nk order mug plak...