CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, January 25, 2011

Winter @ Beijing Day 1 & 2...

Salam semua..lama sangat tak update belog ni sejak pergi melancong ari tuh..serious penat badan masih lagi terasa akibat perubahan cuaca yg sejuk macam giler kat Beijing..so entry kali ni nk cite pasal pelancongan aku ke Beijing ari tuh yg bertarikh 12-17 Januari 2011..Kenangan terindah sebab pestime gi obesea..hehe..

Kitorang gerak malam 12 hb tu naik Flight China Air kul 11 mlm..adik aku ngan husband dia yg antarkan kitorg kat KLIA..pastu kat KLIA abg ipar aku sefamili pun dtg jugak nk antor..hehe..
baru sampai KLIA..amek gambar dulu sebelum berangkat..ha tu la sume barang² kami...banyak jugak barang..siap rancang lagi cemane nk bawak.."b bawak beg sandang ngan stroller k,nana plak bawak auni je..beg besar tolak pakai troli smpai kat check in baggage tu.." aku suke la pasal aku kena bawak anak ajer..haha..(anak pun jalan dah..so aku sebenarnye melenggang kangkung la..)

sempat lagik tu pose kat model² kapal terbang tuh..excited giler nk naik flight..haha..
ha tgk la aku lenggang kangkung ngan Auni..hehe..
time nak check in bag..kami bawak dua beg besar tapi satu tu kosong je sbb bile balik nanti tak mau beranakkan bag kami..guna je yg sedia ade nih..hehe..

kitorg pergi kan guna travel agent..jadinya sampai kat airport ada lagi 24 orang yang pergi sekali ngan kami..takde pun yg kenal..tapi takpe leh berkenalan kat Beijing..kitorang tak amek seat tuk Auni so pandai² cari tempat yg ade seat kosong tuk Auni..kekeke..dapat! bestnye..lega rasanya tempat duk settle..naek je flight Auni pun tdo..perjalanan amek masa 6 jam..so kami smpai gedebuk gedebak kul 6 pagi..sebelum turun kan diorg dh gitau suhu di Beijing adalah -11..perghh..wat rilek je ingat biasa² je..sekali mak aih..nak nanges!!! tak biasa sejuk sangat smpai ke tulang..pastu dlm hati doa agar aku dapat biasakan diri terutama anak aku..baru sampai terus rasa nak balik Malaysia..uwaaa....hahaha...

bertukar! sampai je kat dalam Beijing Airport yg lenguh kaki nk jalan tu sebab besar sangat tempatnye kitorg pun gi la toilet tukar baju sume bagai..berlapis² la pakai..sejuk tak tahan..tukarkan jugak si kecik tu..ngamuk la dia nk kena tukar baju plak kan..give up jugak mula² smpai Auni dh wat perangai tapi besabar je la..dh sampai kan..layan kan jer..

ni husband aku plak..dalam itinenary yg dia bagi tu check in hotel dulu tapi rupenye berubah..kitorg terus naek bus gi sarapan kat muslim restaurant pastu terus jenjalan..wah penatnye..biar betul ni..memang bengang jugak tapi bile dh sampai tempat yg dia bawak tu terus hilang penat plus happy semacam..haha..siap cakap ngan husband..' b kita kat China nih..' haha..jakun giler..

kitorg dinasihatkan oleh ktua rmbongan iaitu kak sal tuk bawak stroller Auni sbb mesti tak larat nk dukung je dia kan..sekali betul..dia tido je kejenye sebab sejuk sgt..memang berguna la stroller tu..ni la first tempat yg kami pergi..nama nya Tian An Men Square..tourist guide tu kata kat sini adalah dataran terbesar di dunia yg boleh menempatkan tak ingat dah berapa tapi juta la org sekali berhimpun..besar kan..jap lagi aku tunjuk gambar dataran nye..

ha ni la datarannye..ni group photo dimana kesemua yg pergi satu pakej ngan aku tu ader...ramai kan..tu famili aku kat kiri sekali..ade satu lagi famili bawak 4 org anak diorg..best sket Auni ada pun kawan..hehe..

kat sini tak buat ape pun selain amek gambar...hehe...

lepas Tian An Men Square kitorang dibawak plak ke Forbidden City dimana terdapat kompleks istana zaman maharaja² cina memerintah dulu²...dari pintu masuk depan tu kami akan keluar ikut pintu belakang melalui 9 lagi pintu..mule² tak paham..rupenye istana tu punye la luas smpai kan kami dinasihatkan tak bleh patah balik sbb bas dh tunggu kat pintu belakang..nak abeskan sampai 9 pintu tu pu aku rasa tak larat giler,ni kan nk patah balik? haha...setiap pintu tu ade la tempat berhimpun n bende² sejarah la cam tempat duduk maharaja,balairong diorg n banyak lagi la..aku tk tgk sgt sebab penat yg amat..

tapi bile amek gmbr senyum jek..haha..

ni la antara pintu² yg kita kena lalu...jalan cepat² sebab kejar masa jugak..jauh tu perjalanan...

aku rasa ni pintu terakhir la sebelum keluar..lupe dah..haha..korang tau tak gundik maharaja cina dulu² ader berapa org? ha 3000 orang tau..pastu satu jam sorang sehari untuk layan maharaja..pastu gundik² ni tak bleh pakai baju masa jumpe maharaja sbb atas dasar keselamatan takut bawak senjata or ape²..pastu lelaki yg nk keje kat istana kena kasi potong diorang punye tut tu sbb takut diorg ngorat gundik maharaja..giler ah kan...tu sume citer dari pemandu pelancong tu la..

naek bas dah nih..nk pergi check in hotel plak..leganya dapat duduk..ni gambar sungai diorg kat sana yg beku sudah...

ha ni aku sempat snap gmbr traffic light kat sana..perasan tak kaler hijau tu gambar ape..basikal kan..tu yg xde kat Malaysia kan? ke ade..aku tk penah jumpe..tuk pejalan kaki pun ade jugak yg tengah lampu merah tu..kat Beijing basikal adalah lebih banyak dari motor..sume org naek basikal jer..best jugak lau tgk...nk bagi info sket penduduk Beijing sahaja bersamaan dengan 26 juta penduduk..dah sama ngan kita satu Malaysia nyer penduduk ye tak? kalau negara China tak lau la pulak...ramai giler kan..

So tamat entry tuk hari pertama dan kedua ni..aku sambung pasal Beijing kat entry lain plak yer..selamat membaca!

p/s: pagi tu kan sarapan..serious tak bleh blah..aku rasa nk muntah ngan bau kedai,toilet ngan makanan yg memang tak bleh masuk kat perut aku nih...rasa nk balik Malaysia untuk kali kedua di hari kedua ini..haha..

No comments: