CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 26, 2011

Winter @ Beijing Day 3

Asssalamualaikum dan salam sejahtera semua...jumpe lagi kita kat entry pasal Beijing untuk hari yang ke 3 aku kat sana..Hari ke 3 ni kami pergi melawat 5 tempat iaitu 1) Jade Shop, 2) Crystal Shop, 3) Kedai tembikar 4) Great Wall of China 5) Burning Cream Centre..

Citer masa pergi tempat Jade tu..diorang kasi taklimat..tapi cam biasa la aku jaga Auni memang tak dengar sangat la ape yg diorg bebel tuh..pastu baru dia bawak tgk org buat jade ngan showroom diorg yg besar giler..

ni sarapan pagi tu..semua tak sedap..boleh tak? aku hanya makan roti bakar taruk jem strawberri je..sepanjang kat sana itu la menu sarapan pagi aku ngan husband aku..kitorg memang tak makan makanan yg lain..bau pun nk termuntah..mungkin sebab aku alahan kot tu yg tak bleh bau² camtu kot..

bleh isap rokok kat restoren hotel tu..suke la husband aku sbb tak payah nk gi kat luar..haha..

pagi² Auni tak sarapan sbb dia masih tido lagi..so dalam bas masa nk gerak tuh susu time dulu la...hehe..ape la gmbr anak minum susu pun nak tangkap ekk..kekeke..

sepanjang perjalanan gi kedai Jade tu amek la sket² gmbr bangunan yg cun²..ni tak ingat la ape..

ni mahkamah diorang kot lau tak silap la..dah lupe la..tapi sume ade bentuk pagoda tu kan..

ni plak plaza tol diorang..

ni dah sampai kedai Jade..org ni tengah memproses jade la ni..memang diorg letak dalam cermin supaya pelancong² cam kitorg bleh tgk cara diorg wat Jade..

ni plak sebahagian dari Jade yg dijadikan pelbagai bentuk...diorg tunjuk cemane nk bezakan jade asli ngan palsu..dari bunyi katanya..kena ketuk² jade tu ade beza bunyi asli ngan palsu tapi tak reti la plak cemane nk explain bunyi tu..aku pun terbeli la jugak buah rantai jade + gold untuk Auni..mahal giler lebih seribu yuan..so dapat free satu cincin yg harga 178 yuan..berbaloi jugak la rasa..haha..yg tak berbaloi nyer anak aku takmo pakai rantai..asyik suh bukak jek..cis tak dapat nk tayang jade baru beli..hahaha..


ni ubi keledek yg sedap giler dan panas² lagi diorg jual satu 10 yuan..husband aku beli satu share ngan aku..sedap gler makan time sejuk² tu..

anjing pun pakai baju tebal..kucing tak nampak sgt sebab sejuk duk umah je kot...

ni sebelum gerak ke tempat seterusnya amek gambar kat depan pintu masuk tu..masa datang tadi tak sempat amek gmbr..

next station kami ke Crystal shop..tu Auni dah dapat kawan baru namanye Aina..

tengah dengar taklimat ni..biasalah kami duk blakang² je..sume duk depan sape plak nk duk blakang² kan? haha..

brother ni beli cermin mata yg dibuat dari crystal..kat sini aku tak beli pape..just cuci mata jer..matilarr lau setiap station nk kena beli..abes la duit aku..haha...

layan sket gambar kat crystal shop sebelum blah dari situ..ahahaha..


Auni ngan mama nyer...

next station kedai wat tembikar..diorang hias kat luar tembikar tu rupenye hand made..giler nye teliti punye keje..tgk pun rasa nk termuntah kena buat keje cenggitu..perlukan kesabaran...minah ni tgh mengkaler..

diorg tampal corak² tu dulu then jadi camni...
ha..pastu baru la bleh kaler plak..

dah siap jadi la camni..

or macam kat belakang aku ni..haha..giler besar..pas taklimat kitorang dibawak pergi makan dulu kat restoran muslim atas kedai ni..pas makan tu solat..memang first class la layanan kat surau situ..ko duduk bukak kasut je dah ade org letakkan sliper jpun depan ko..pastu dia tolong susunkan kasut kau..pastu gi toilet nk amek wuduk dia siap sediakan segayung air tuk ko..almaklumlah toilet kat Beijing sume takde paip tau..memang best la layanan..air plak suam² tak sejuk sgt..so memang tak gigil la time amek wuduk tu...

pas makan ngan solat baru kami dibenarkan untuk shopping kat kedai tembikar tadi..aku pun beli la beberapa barang tuk mama n mak mertua aku sbb mama aku memang la suke bende² cenggini..pas selesai kat sini kitorg dibawa pulak ke tempat yang paling aku nak pergi..iaitu GREAT WALL of CHINA..wah tak sabarnyer!

Yea dah sampai dah...seronok sampai tak terkata la bile dah sampai sini..memang MENAKJUBKAN la tempat ni..tapi malangnya cuaca kat sana sangat² sejuk pada hari itu sehingga diri aku pun tak tahan..apatah lagi anak aku kan..kesian sangat tgk dia sejuk sampai cam dh hilang nyawa..so aku ngan husband tak lama kat situ..cepat² amek gambar terus naek bas tgk pemandangan dari bas jer..tapi tetap puas hati...

jalan terus kat belakang kami tu naek la tangga yg tinggi tu pastu benti rehat kat mana² station..tapi kitorg tak tinggi pun naik..sampai 1st station je rasanya..

sejarahnya pembinaan tempat ni mengambil masa 200 tahun untuk dibina..sebenarnye yg tu je aku sempat catch up tourist guide tu cite..pastu aku tetido dah..haha...dia cite masa otw nk gi sini la..aku ngantuk sgt..layan gambar je la ekk..

Auni kesejukan dah tuh..diam tak terkata..

baru naek sket je ni..

kalau lagi atas lagi nampak cantik pemandangan...tapi naek tangga beb..penat giler...

dah tak larat ni..cepat² amek gmbr nk turun dah..

tengok la tuh..berapa lama nk panjat baru abes..haha..lau org cam aku setahun pun tak abes lagi jalan kat great wall nih..walau cemane pun..aku sgt berpuas hati kerana aku telah pun sampai ke sini...hehe..


yang ni plak kat Burning Cream Centre..tak amek gmbr banyak sbb dh penat..nih anak aku sebuk je nk paca jugak pamplet yg diorg edar nih..haha..kat sini diorg promote macam² ubat antaranya koyok,krim terbakar,viagra pun ade lau tak silap la..yg krim tebakar tu dia siap wat demo lagi..pegang besi yg telah dibakar memang nampak sgt panas la..pastu melecur teruk tangan dia terus la letak krim terbakar tu..5 minit pastu terus elok takde tinggal parut pun..memang nampak real la tapi aku tetap tak beli sebab dulu mak aku taruk kicap kat tangan aku melecur pun takde parut gak..hahaha..

ni plak dinner time...nampak je muke aku cam gembira padahal tgh loya tu..aku tak makan pun..balik hotel sebat maggi kari..memang bawak pun...tempat² seterusnye sambung kat entry lain plak eh..ni pun dh panjang sgt dh ni..

~END~

2 comments:

chubby woman said...

besh...besh...

~Suhana~ said...

cam kenal je chubby woman ni..ekekeke..