CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 9, 2011

Cukur Jambul dan Potong Rambut Anak!

Hai semua..Assalamualaikum..

Hari ni nak citer pasal cukur rambut Aira ngan potong rambut Auni..hikss..

Korang penah dengar tak pasal Majlis Cukur Jambul tu bidaah,khurafat dan makruh dilakukan.. Aku ada search memang banyak soal jawab agama sume bgtau bende yang sama.. Yang kita patut buat adalah cukur Rambut dan Aqiqah..Korang search je kat google taip Cukur jambul dalam Islam-banyak sumber korang leh baca pasal nih..ni aku kasi beberapa link.


Ni petikan yg aku dapat dr Google jugak :

"Dalam Islam, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama.” (Riwayat Ahmad dan disahkan oleh Turmudzi)

Masa Auni lahir aku pun tak buat pun majlis cukur jambul sbb mak mertua aku pun kata ada ustaz tu bgtau cukur jambul ni adat atau tradisi masyarakat India zaman dahulu..tapi Auni tumpang gak cukur jambul kat majlis sedara mara..hehe..saje je main2 tuh..so aku ngan husband yang cukur botak kepala Auni..daripada kita ragu2 baik kita elakkan je kan..wallahualam..

Aku bincang balik bende ni ngan husband aku baru2 ni sbb kitorg tengah nk decide sama ade nak wat tak majlis cukur jambul untuk anak ke dua kitorg si Aira..maknanya tidaklah buat jugak sbb ragu2 kan.. cadang nk buat aqiqah bila cukup duit nanti untuk Auni ngan Aira sekali..

So kitorg pun cukur je la rambut Aira tanpa wat majlis papepun..dh selesai dh satu perkara..

"Menurut Abu Hassan, upacara cukur rambut tidak perlu disertakan dengan marhaban atau berzanji. Ia memadai dengan bercukur rambut sahaja. Melainkan jika ia diadakan pada hari akikah, bolehlah diadakan jamuan"

Citer pasal rambut aku nk cerita jugak pasal anak sulung aku..hari ni papa dia terpaksa setuju untuk potong rambut Auni yg dh panjang sgt tu sbb hidung dia berdarah..ape kene mengena kan?Al-kisahnya,dulu masa aku kecik sampai umur 20++ aku tak bleh langsung rambut panjang..asal panjang je mula lah meleleh je darah kat idung aku ni..so aku rasa bende yg sama jugak terturun kat auni..sian dia..selamat dh jugak hari ni potong rambutnye..sayang jugak sbb dh panjang dah..

Ha oklah tu je aku nk cite kali ni..


Aira pas cukur rambut pagi tadi..papa dia je yg cukurkan :D

Rambut Auni Sebelum dan Selepas..cute tak? hehe..


Jumpe next entry..k bai!

Wednesday, October 5, 2011

Tips tidurkan baby yg meragam semasa anda dalam pantang.

Assalamualaikum...

Tetibe je pagi2 bute ni aku karang entry ni..bukan pe,aku br je brjaya tidurkn si kecik Aira yg slalu sgt meragam n taknak tidur malam..

So aku nk berkongsi sikit macam mana cara yg aku buat..baby tak tido malam memang menguji kesabaran seorg ibu yg masih dlm pantangkan..samala ngan aku.

Biasanya diorg ni tak nak tido n meragam disebabkan beberapa kemungkinan...maybe kembong perut,sebu perut,demam,hidung sumbat dan sebagainya..tapi selalunya memang berkait rapat dgn kembong perut..

Ni tips dari aku..kalau korang cube dan tak berjaya aku tk bertanggungjawab tau..hehe..

1)biasalah sapu minyak telon/yuyi/vicks kat perut,belakang badan,betis dan tapak kaki..then tiarapkan baby atas peha smbil urut2 sket belakang badan n kaki.ank aku guna vicks br okey.

2)bagi makan woodwards gripe water bleh bli kat kdai runcit sesudu teh saje.

3)tuamkan perut baby lau ade beli tunku baby moden tu lagi senang..lau xde amik kain rendam ngan air suam,perah pastu tuam lah..

4)bagi puting kosong tuk tenangkan dia pastu dodoi lah perlahan-lahan smbil nyanyi lagu faveret baby tu..hehe..lebih baik bacakan selawat..

5) masuk dalam buai maybe dia lebih selesa berbuai..terus je buai smpai dia khayal nanti dia tdo lah walaupun time tu tgh nanges..tapi lau agak2 tangisan dia dh wat korg naek angin cube lah cara lain ekk.

6) bedungkan baby tu ketat2..kadang2 jadi jugak bile aku wat cara nih.

7)tiarapkan baby atas dada kita then tepuk2 lah..baby mesti calm punye.

8)kalau sume perkara diatas tak berjaya jugak n time tu dh pukul 6 pagi anak korang tak tido jugak ape lagi panggil la mak korang tolong jagakan baby sebelum korang jadi meroyan..hehe..aku slalu wat cara nih ;)

Itu aje tips yg aku dapat share..sedikit sebanyak mungkin dapat mmbantu walaupun ade yg mengarut kot..hehe..

Ha lau ikut tarikh pagi ni 5.10.11 Aira genap sebulan..so pagi kul 8 jap gi nk bawak Aira ke klinik tuk amek injection sebulan tk tau nama pe injection tu.

Smpai sini dulu..dh ngantuk sgt dh jam tepat kul 3:43am..huarghhh...

p/s: tk sbr nk tau berapa berat Aira skang sbb dia sgt bam bam kata neneknya lah.

Si kecik Aira