CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 5, 2011

Tips tidurkan baby yg meragam semasa anda dalam pantang.

Assalamualaikum...

Tetibe je pagi2 bute ni aku karang entry ni..bukan pe,aku br je brjaya tidurkn si kecik Aira yg slalu sgt meragam n taknak tidur malam..

So aku nk berkongsi sikit macam mana cara yg aku buat..baby tak tido malam memang menguji kesabaran seorg ibu yg masih dlm pantangkan..samala ngan aku.

Biasanya diorg ni tak nak tido n meragam disebabkan beberapa kemungkinan...maybe kembong perut,sebu perut,demam,hidung sumbat dan sebagainya..tapi selalunya memang berkait rapat dgn kembong perut..

Ni tips dari aku..kalau korang cube dan tak berjaya aku tk bertanggungjawab tau..hehe..

1)biasalah sapu minyak telon/yuyi/vicks kat perut,belakang badan,betis dan tapak kaki..then tiarapkan baby atas peha smbil urut2 sket belakang badan n kaki.ank aku guna vicks br okey.

2)bagi makan woodwards gripe water bleh bli kat kdai runcit sesudu teh saje.

3)tuamkan perut baby lau ade beli tunku baby moden tu lagi senang..lau xde amik kain rendam ngan air suam,perah pastu tuam lah..

4)bagi puting kosong tuk tenangkan dia pastu dodoi lah perlahan-lahan smbil nyanyi lagu faveret baby tu..hehe..lebih baik bacakan selawat..

5) masuk dalam buai maybe dia lebih selesa berbuai..terus je buai smpai dia khayal nanti dia tdo lah walaupun time tu tgh nanges..tapi lau agak2 tangisan dia dh wat korg naek angin cube lah cara lain ekk.

6) bedungkan baby tu ketat2..kadang2 jadi jugak bile aku wat cara nih.

7)tiarapkan baby atas dada kita then tepuk2 lah..baby mesti calm punye.

8)kalau sume perkara diatas tak berjaya jugak n time tu dh pukul 6 pagi anak korang tak tido jugak ape lagi panggil la mak korang tolong jagakan baby sebelum korang jadi meroyan..hehe..aku slalu wat cara nih ;)

Itu aje tips yg aku dapat share..sedikit sebanyak mungkin dapat mmbantu walaupun ade yg mengarut kot..hehe..

Ha lau ikut tarikh pagi ni 5.10.11 Aira genap sebulan..so pagi kul 8 jap gi nk bawak Aira ke klinik tuk amek injection sebulan tk tau nama pe injection tu.

Smpai sini dulu..dh ngantuk sgt dh jam tepat kul 3:43am..huarghhh...

p/s: tk sbr nk tau berapa berat Aira skang sbb dia sgt bam bam kata neneknya lah.

Si kecik Aira

No comments: