CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 17, 2012

Pengambilan Pelajar Ijazah PJJ Uitm Sesi Kemasukan Mac 2013

Assalamualaikum..

Koranggg ade tak yg rasa nk sambung belajar tuk dapat degree a.k.a ijazah sarjana muda? tuk lepasan diploma atau stpm yg dh bekerja dan rasa nk sambung belajar secara JARAK JAUH silalah apply sekarang untuk sesi kemasukkan bulan Mac 2013 tahun depan..tarikh last hantar borang ialah 30 Nov 2012 ni tau..tinggal sebulan lebih je lagi ni..

Siap² kan sijil spm ngan transkrip diploma pastu terus bukak website ined untuk mendaftar secara online.Pastu print borang yg korang mohon tu siapkan dengan sijil² berkaitan,beli wang pos rm12 then pos la menggunakan setem rm1 ke alamat uitm tu..sume ni akan diberitau kalau korang apply..

Setelah aku buat survey aku rasa uitm ni paling murah lau nk further study secara pjj..costing sebenar tk dapat aku nyatakan lagi sebab aku pun baru je apply..mungkin kalau dapat aku akan tulis pasal costing ni kat entry lain la ekk..cuma basic yg diberitahu yuran aktiviti setiap semester adalah rm50..yuran pengajian plak rm100 per credit hour..

Peringatan: Perlu ade sijil keputusan MUET kalau nk apply..kalau korang belum penah amek MUET (Malaysain University English Test) ni,jgn risau sbb korang boleh jugak apply untuk amek exam ni kat uitm jugak..ni link untuk tgk tarikh exam MUET tu.

Seminar nye pulak(macam kelas la) hanya diadakan 5 kali sahaja setiap semester..means satu semester biasanya 6 bulan kan..so setiap bulan korang kena attend seminar hanyalah 1 kali sebulan sahaja..ade sebulan yg memang tkyah attend seminar pun..sebab 5 kali je kan..pastu seminarnya pulak diadakan hanya pada hari AHAD 8.30 pagi hingga 6.15 petang..jadi time macam ni la memang sesuwai tuk student yg dh bergelar pekerja,surirumah dan ibu untuk attend seminar ni..masa pembelajaran lain² adalah melalui online..so ape lagi pasanglah Unifi kat umah cepat..hehe..

 Aku apply sarjana muda Sains Pentadbiran sebagai pilihan pertama dan kedua International Business..korang doakan aku berjaya mohon pjj ni ehh..Kalau korang terlepas mohon kali ni boleh cube untuk next year pengambilan sept 2013 plak sbb pengambilan dibuka 2 kali setahun..so bila dh ready baru korang apply tau..

Gudluck semua!

p/s: isteri² mintak izin suami dulu sbb hari Ahad nk kena mintak tolong diorg jaga anak²..teheee :)


Update : 

1) Keputusan belum kluar lagi..cuma korang leh semak Status Penerimaan Dokumen Permohonan Program Sarjana Muda.. baca link ni..TQ..

2) Aku dh salah semak result pagi tadi  lau nk baca kebengongan aku tu baca kt link ni plak.. :)


UPDATE 18.1.12 

1) Click sini untuk info lanjut tentang semakan status permohonan korang.. 

Tuesday, October 16, 2012

Rumah Peranginan Persekutuan

Have u heard about this? cewahhh..korang pekerja kerajaan atau lebih sopan dipanggil penjawat awam? kalau yer korang memang layak la untuk menempah rumah peranginan persekutuan ni..bagi aku rumah yg disediakan kerajaan ni murah dan berbaloi jika dibandingkan dengan hotel dan rumah peranginan lain.

Caranya amatlah mudah sekali..korang perlu pergi ke laman web ini untuk semak kekosongan tempat dan booking juga melalui web http://peranginan.bph.gov.my/ ini...ikut je langkah² yg diarahkan di website tersebut..

Cuma bukan semua tempat peranginan ade rumah peranginan persekutuan ni..korang kena check gak kat website bph tu sbb semua dh dinyatakan kat situ k..

Untuk keterangan lanjut korang bleh call no ni 03-88800155 sebab operator yang jawab tu baik² belaka..aku dh penah call dah..

Pengalaman aku baru sekali aku duduk di rumah peranginan persekutuan (RPP) kat Pulau Langkawi..rpp yg aku duk tu terletak di Holiday Villa,aku amek bilik deluxe berharga rm 77 semalam..kalau suite berharga Rm132, bilik single plak berharga rm 55 sahaja..

Memang tk include breakfast tapi bilik hotel yg kat Langkawi tu aku tersangatlah puas hati sebab bayaran nya murah dan biliknya memang ade class! Hehe..

Aku lupe plak nk amek gmbr bilik cuma ade satu ni jek..

ha ni la biliknya..memang selesa abess..tu auni siap nk lompat la tuh..hihi


Korang cube la yer..memang berbaloi-baloi..


Sekian dulu tuk kali ni..lau tk paham tanya la ekk..jgn segan silu..ahakss..

Wassalam.

Day 2 : Percutian Ke Pulau Langkawi 2012

Okey sekarang nk cerita apa aktiviti kami kat Pulau Langkawi hari kedua..hari ni adalah full of activity..hehe..mula² bangun pagi pegi sarapan dulu..memang cari nasi lemak ngan roti canai..hehe..

tunggu sarapan siap..
lepas sarapan kami terus menuju ke Cable Car..yeayyy...smpai seawal jam 9.30 pagi..kaunter pun belum bukak lagi ..so kami pun mula beratur takut ramai org plak kan..eh lau korang nk dtg sini bleh semak dulu jadual maintainance diorg tau sbb lau kena tarikh yg diorg buat maintanance Cable Car akan ditutup..so rugilah lau pegi Langkawi tp tk naik cable car kan..jadual nye leh refer kat web PanoramaLangkawi nih..check dulu tau sebelum pergi..masa aku pergi tu skybridge tempat shahrukh khan penah belakon kat situ tutup tuk maintainance gak..diorg kata tutup hingga tahun depan..
my family

berkabus sbb kami pegi pagi lagi..so lam gmbr tk nmpk pemandangan indah tu..lau real memang cantikkk sgt view dari atas nih.

me n hubby

kanak² riang..hehe

ni jambatan gantung..jalan nk pergi ke cable car tuh..ade je jalan darat..hehe..
lepas siap aktiviti kat sini kami pergi ke the zon shopping lagik..n lunch kat mcd situ..kena cepat² sebab ptg tu kami nk bekejar naik bot plak tuk pergi ke pulau dayang bunting..

sebenarnya untuk ke pulau dayang bunting ni mereka ada wat pakej lawatan yg dinamakan Island Hopping..lau korang beli kat agen memang mahal sikit..lau nk murah rm25 je sekepala korang pegi beli kat kedai² area pantai cenang..banyak kdai yg buat pakej island hopping nih..memang famous ar island hopping ni..org kata lau tk pegi lompat pulau-ke-pulau ni memang tk sah..hehe..so kami amek kesempatan tuk pergi jugak..cuma kami tk amek pakej tu sbb kami dh lewat,kami amek private boat rm230 seboat..so femali kami je la satu boat tu..n kita bleh pilih nk g mane ikut suke kita lah..hehe..

kami just mntk driver boat tu bawak kami pergi ke Pulau Dayang Bunting ngan pulau tempat helang makan jek..pastu masa kat laut tu kami nampak gua so ajak dia pergi n dia bwakla kami..besttt wooo..dah la laju giler kot boat tu..huhu..bedebar sbb driver tu suke buat kona baring atas laut tuh..kekeke...kami pergi pun berlima je sbb yg lain² takmo ikut diorg lepak kat bilik ajer..

baru smpai kt dayang bunting..pas smpai ni kena daki dan turun bukit sket tuk smpai ke tasiknya..yg ajaibnya tentang tasik ni ialah kerana dia berada di tengah laut tapi airnya tidak masin..korang leh search pasal cemane leh jadi tasik ni..dan khasiat air ni la org kata leh buatkan perempuan ngandung..

mitos pasal pulau ni ade banyak..so tk tau bleh dipercayai ke tidak..tapi secara saintifik macam mana tasik ni boleh terbentuk ada tertulis kat pulau nih..antara yg aku ingat tempat ni adalah gua yg runtuh lalu dipenuhi air dipercayai air hujan..tuk lebih detail korang search sndiri k..

kakak ipar n husband nya..ni la tangga yg korang kena daki..mengah jugak weiii..pastu tk leh bawak plastik tau sbb banyak monyet..nanti diorg curik makanan lam plastik korang tuh..

me n husband..nmpk tak gmbr kat belakang tu..tu la yg uniknya pasal pulau ni dimana dinamakan dayang bunting kerana bentuk gunung kat belakang tu seolah² seorg perempuan mengandung yg sedang baring..lau pergi sana memang nampak real..so ape lagik pergilah! sungguh kagum dengan alam ciptaan Allah ni..

love this pic! haha

kat sini bleh mandi tau..rasa cam mandi kolam jek..sbb bukan air masin pun...
ha ni plak kat pulau yg diorg bagi makan helang tu..driver boat akan lempar kulit ayam kat laut tu..tunggu beberapa saat datang lah sekumpulan helang..memang stye lah cara diorg makan..makin lama makin banyak yg datang..teruja la aku tengok..hehe..ni je yg sempat caption..ade lagi pun lebih kurang jek gmbrnya..tapi pengalaman yg sgt menarik bagi aku..kitorg mula naik boat kul 4.30 ptg dan balik semula lebih kurang jam 6.30 ptg..lau korang amek pakej mungkin akan ambil masa dalam 4 jam kerana ade 3 tempat yg biasanya diorg bawak iaitu Pulau dayang Bunting,Pulau eagle feeding ngan Pulau Beras Basah..


Malam tu plak kami repeat lagi shopping kat pekan kuah then pergi ke tempat simbolik Pulau Langkawi iaitu dataran Lang..kat sini korang leh la begambar ngan helang yg besar giler tuh..hehe..kitorg pun tk lupa jugak amek kesempatan begambar kat situ..

kami sekeluarga :)

Hari ke 3 tu kami bersiap² tuk balik sebab nk kejar flight kul 11.25 pagi plak(takut terlepas flight lagi..haha) semua pun dh selamat smpai ke rumah masing²..dan Alhamdulillah sgt sebab takde kejadian yg tak diingini berlaku sepanjang kami berada di sana..so next trip kami bercadang nk ke Penang dan Bandung pula..insyaAllah..

Wassalam.

Day 1: Percutian Ke Pulau Langkawi 2012

Salam semua,kali ni nk cerita tentang percutian aku bersama femali in law ke Pulau Langkawi, Kedah.
Dah lama kami plan tuk bercuti kat sini..nak pergi bulan Oktober 2012 dh plan dan buat booking seawal bulan April 2012 lagi..











Kami pergi 8 org dewasa 3 kanak² dan baby kembar..naik flight Air Asia..masa booking tiket hanyalah berharga rm38 pergi dan rm35 balik..cuma korang kena la plus² ngan other charges etc : check in baggage,airport tax,caj bahan api n insurans. So lebih kurang rm120 je pergi balik..kalau nk tiket murah korang kena booking online tapi kena buat dengan berhati²..diulangi BERHATI-HATI..sebabnya kejadian yg tak diingini telah berlaku kepada aku..

Cerita nya kami semua pergi lebih dari sepuluh org,lau nk booking tiket online satu nama hanya boleh booking untuk 9 orang sahaja,so aku telah buat dua kumpulan tuk femali aku ni..satu group booking atas nama aku,n satu group lagi booking atas nama husband aku..nk jadikan cite masa booking tu aku masukkan tarikh pergi dan balik..dalam sistem air asia tu dia akan terus auto-select harga tiket termurah untuk hari tu..so aku pun proceed je la..pastu aku buat booking kedua plak atas nama husband aku cara yg sama tanpa menyemak masa penerbangan. So tau tak apa jadi, masa flight tak sama dan aku tk perasan pun benda tu..aduhaii..so kami terpaksa pergi separately la sbb dh bayar dah..kalau nk tukar kena beli tiket baru..tu la polisi baru air asia tk boleh tukar date or masa flight yg kita dh bayar..jadinya satu group pegi pagi satu lagi pergi petang..so semak betul² ya..

Lepas tu ade satu lagi kejadiaan yg tak diingini berlaku kepada kami yg flight pagi ni..flight kami adalah pada jam 7.30 pagi..tapi dek kerana kecuaian kami sendiri tak baca yg gate close jam 7.10 pagi iaitu 20 minit sebelum masa berlepas makanya kami telah pun tidak dibenarkan untuk masukkkk..sedih tak korang..kami smpai kat situ jam 7.15 pagi tapi diorg dh tak bagi masuk dah..kata kebanyakkan orang la, air asia lebih rela punggah beg korang yg dh masuk cargo instead of bagi korang masuk..sebab semua tu boleh buat duit..betul atau tk hanya mereka dan Allah je yg mengetahui..

Jadinya terpaksa la kami pegi collect beg semula dan pergi ke kaunter untuk belian semula tiket..takkan nk balik rumah plak kan..bile pergi ke kaunter tu bukan kami je yg lewat ramaiiiii sgt lagi org yg lewat..kena beli tiket baru..sedihnya sebab kena tambah duit lebih seribu ringgit..nangess :(
Harga tiket baru tu ditolak dengan harga tiket yg aku telepas flight tu..kira berbaloi la jugak walaupun perit gak nk bayar..ye la gi langkawi kot bawak duit shopping tup tup lum sampai lagik duit dh abes..huhu..Ini adalah pengajaran..so kami decide beli tiket baru yg sama jelah dengan group kedua..hikmah disebalik kejadian kami dapat pergi bersama² sekeluarga..Alhamdulillah..

Jadi smpainya kami disana,kami menaiki KIA Pregio sebagai pengangkutan kat sana. Sewa adalah rm 300 untuk 3 hari..aku sewa ngan company Azzam Gemilang Travel (019-5599615)memang muat la tuk kami semua..smpai pergi check in hotel n carik makan..aku duduk kat Rumah Peranginan Persekutuan di Hotel Holiday Villa (aku akan citer kat next entry) klik sini untuk baca.. so malam tu pulak pergi shopping kat pekan kuah tempat paling famous ape lagi HJ ISMAIL GROUP lah..banyak giler coklat smpai rasa nk beli semuanya..hehe..sambung next entry plak ekk..

baru smpai langkawi airport :)


Aira's Birthday Celebration Part 2


Assalamualaikum semua..post kali ni adalah tentang majlis jamuan kecil² yg telah selamat dilaksanakan 18 Sept 2012 yang lalu. open house kali ni aku gabungkan sekali raya + birthday Aira anak kedua aku yg berumur setahun..jemputan terdiri dari kawan² ngan sedara² serta jiran² dekat umah aku..jamuan mula kul 2pm ke 6 pm..so masa hari kejadian tu hujan sangat lebat (merahmati majlis aku) hehe..jadi semua tetamu sampai dalam lebih kurang masa yg sama..kul 3 lebih..so umah aku sangat la penuh..tapi Alhamdulillah masih ade ruang untuk duduk lagi walaupun atas simen..hehe..

Menu aku pada hari tu ialah Soto, Nasi Lemak, Sate ngan Spagetti..alhamdulillah semua habis..seronok nye masak² lau org makan habis kan? biras aku plak telah buatkan puding yg sedap tuk majlis tu..nama ape puding tu aku pun tak tau..hehe..neway tq Maria..

Masa hari tu aku tk sempat pun nk berborak ngan tetamu² aku..aku sempat jemput diorg masuk n jemput makan je..pastu busy jek dok tambah makanan la,dan macam² lagi la..petang tu jugak masak seround lagik nasi lemak..takut tk cukup makanan..

So goodies bag yg aku buat tu pun telah abes aku agihkan kepada budak² tecik ngan ade jugak dewasa aku bagi jugak..hehe..so ni la beberapa gmbr yg sempat disnap pada hari kejadian..
Cakap pasal gmbr ni aku nk bgtau takde gambar makanan yg aku masak diambilll...huhu...

Banyak² terima kasih aku ucapkan kepada semua yg sudi datang dan juga kepada mak,fatin n munirah yg rajin sangat tolong aku masak..Alhamdulliah nxt year leh buat lagi..hehe..

ni la Maria a.k.a biras aku yg buatkan puding ni :)


Yang ni Kek Aira(nama Aira salah eja patut Natasya) ngan Along(kakak husband aku)..kitorg wat suprise kat along sebab beday dia dekat je beberapa hari sebelum majlis aku ni dibuat..dia pun tekejut..plan oleh aku n husband along..fatin tukang beli kek..hehe..

potong kek time!
my familia (owh deko belakang tu pun aku wat sendiri)
Aira Natasya bersama hadiah² nya..thank to makcik² dan pakcik² yg sudi bagi hadiah :)


femali sebelah husband..mak mertua tk kelihatan pula..

potong kek along a.k.a rohana rahman


 
antara sahabat²ku yg datang..