CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 16, 2012

Day 1: Percutian Ke Pulau Langkawi 2012

Salam semua,kali ni nk cerita tentang percutian aku bersama femali in law ke Pulau Langkawi, Kedah.
Dah lama kami plan tuk bercuti kat sini..nak pergi bulan Oktober 2012 dh plan dan buat booking seawal bulan April 2012 lagi..











Kami pergi 8 org dewasa 3 kanak² dan baby kembar..naik flight Air Asia..masa booking tiket hanyalah berharga rm38 pergi dan rm35 balik..cuma korang kena la plus² ngan other charges etc : check in baggage,airport tax,caj bahan api n insurans. So lebih kurang rm120 je pergi balik..kalau nk tiket murah korang kena booking online tapi kena buat dengan berhati²..diulangi BERHATI-HATI..sebabnya kejadian yg tak diingini telah berlaku kepada aku..

Cerita nya kami semua pergi lebih dari sepuluh org,lau nk booking tiket online satu nama hanya boleh booking untuk 9 orang sahaja,so aku telah buat dua kumpulan tuk femali aku ni..satu group booking atas nama aku,n satu group lagi booking atas nama husband aku..nk jadikan cite masa booking tu aku masukkan tarikh pergi dan balik..dalam sistem air asia tu dia akan terus auto-select harga tiket termurah untuk hari tu..so aku pun proceed je la..pastu aku buat booking kedua plak atas nama husband aku cara yg sama tanpa menyemak masa penerbangan. So tau tak apa jadi, masa flight tak sama dan aku tk perasan pun benda tu..aduhaii..so kami terpaksa pergi separately la sbb dh bayar dah..kalau nk tukar kena beli tiket baru..tu la polisi baru air asia tk boleh tukar date or masa flight yg kita dh bayar..jadinya satu group pegi pagi satu lagi pergi petang..so semak betul² ya..

Lepas tu ade satu lagi kejadiaan yg tak diingini berlaku kepada kami yg flight pagi ni..flight kami adalah pada jam 7.30 pagi..tapi dek kerana kecuaian kami sendiri tak baca yg gate close jam 7.10 pagi iaitu 20 minit sebelum masa berlepas makanya kami telah pun tidak dibenarkan untuk masukkkk..sedih tak korang..kami smpai kat situ jam 7.15 pagi tapi diorg dh tak bagi masuk dah..kata kebanyakkan orang la, air asia lebih rela punggah beg korang yg dh masuk cargo instead of bagi korang masuk..sebab semua tu boleh buat duit..betul atau tk hanya mereka dan Allah je yg mengetahui..

Jadinya terpaksa la kami pegi collect beg semula dan pergi ke kaunter untuk belian semula tiket..takkan nk balik rumah plak kan..bile pergi ke kaunter tu bukan kami je yg lewat ramaiiiii sgt lagi org yg lewat..kena beli tiket baru..sedihnya sebab kena tambah duit lebih seribu ringgit..nangess :(
Harga tiket baru tu ditolak dengan harga tiket yg aku telepas flight tu..kira berbaloi la jugak walaupun perit gak nk bayar..ye la gi langkawi kot bawak duit shopping tup tup lum sampai lagik duit dh abes..huhu..Ini adalah pengajaran..so kami decide beli tiket baru yg sama jelah dengan group kedua..hikmah disebalik kejadian kami dapat pergi bersama² sekeluarga..Alhamdulillah..

Jadi smpainya kami disana,kami menaiki KIA Pregio sebagai pengangkutan kat sana. Sewa adalah rm 300 untuk 3 hari..aku sewa ngan company Azzam Gemilang Travel (019-5599615)memang muat la tuk kami semua..smpai pergi check in hotel n carik makan..aku duduk kat Rumah Peranginan Persekutuan di Hotel Holiday Villa (aku akan citer kat next entry) klik sini untuk baca.. so malam tu pulak pergi shopping kat pekan kuah tempat paling famous ape lagi HJ ISMAIL GROUP lah..banyak giler coklat smpai rasa nk beli semuanya..hehe..sambung next entry plak ekk..

baru smpai langkawi airport :)


5 comments:

zuliana abd rahman said...

sangat teruja nak ke sana bila baca entry u tentang langkawi ni

~suHaNa~ said...

hehe..tq baca..nanti pergi ye..sgt best..jgn lupe beli coklat banyak².. :)

alya said...

Mase nak ke kapal terbang tu, dye cek tak muke same or tak ngan ic? Ke just cek ic ngn tiket je??

Suhana Said said...

Xde pulak alya diaorg check muke sama tk dgn ic..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.