CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 16, 2012

Day 2 : Percutian Ke Pulau Langkawi 2012

Okey sekarang nk cerita apa aktiviti kami kat Pulau Langkawi hari kedua..hari ni adalah full of activity..hehe..mula² bangun pagi pegi sarapan dulu..memang cari nasi lemak ngan roti canai..hehe..

tunggu sarapan siap..
lepas sarapan kami terus menuju ke Cable Car..yeayyy...smpai seawal jam 9.30 pagi..kaunter pun belum bukak lagi ..so kami pun mula beratur takut ramai org plak kan..eh lau korang nk dtg sini bleh semak dulu jadual maintainance diorg tau sbb lau kena tarikh yg diorg buat maintanance Cable Car akan ditutup..so rugilah lau pegi Langkawi tp tk naik cable car kan..jadual nye leh refer kat web PanoramaLangkawi nih..check dulu tau sebelum pergi..masa aku pergi tu skybridge tempat shahrukh khan penah belakon kat situ tutup tuk maintainance gak..diorg kata tutup hingga tahun depan..
my family

berkabus sbb kami pegi pagi lagi..so lam gmbr tk nmpk pemandangan indah tu..lau real memang cantikkk sgt view dari atas nih.

me n hubby

kanak² riang..hehe

ni jambatan gantung..jalan nk pergi ke cable car tuh..ade je jalan darat..hehe..
lepas siap aktiviti kat sini kami pergi ke the zon shopping lagik..n lunch kat mcd situ..kena cepat² sebab ptg tu kami nk bekejar naik bot plak tuk pergi ke pulau dayang bunting..

sebenarnya untuk ke pulau dayang bunting ni mereka ada wat pakej lawatan yg dinamakan Island Hopping..lau korang beli kat agen memang mahal sikit..lau nk murah rm25 je sekepala korang pegi beli kat kedai² area pantai cenang..banyak kdai yg buat pakej island hopping nih..memang famous ar island hopping ni..org kata lau tk pegi lompat pulau-ke-pulau ni memang tk sah..hehe..so kami amek kesempatan tuk pergi jugak..cuma kami tk amek pakej tu sbb kami dh lewat,kami amek private boat rm230 seboat..so femali kami je la satu boat tu..n kita bleh pilih nk g mane ikut suke kita lah..hehe..

kami just mntk driver boat tu bawak kami pergi ke Pulau Dayang Bunting ngan pulau tempat helang makan jek..pastu masa kat laut tu kami nampak gua so ajak dia pergi n dia bwakla kami..besttt wooo..dah la laju giler kot boat tu..huhu..bedebar sbb driver tu suke buat kona baring atas laut tuh..kekeke...kami pergi pun berlima je sbb yg lain² takmo ikut diorg lepak kat bilik ajer..

baru smpai kt dayang bunting..pas smpai ni kena daki dan turun bukit sket tuk smpai ke tasiknya..yg ajaibnya tentang tasik ni ialah kerana dia berada di tengah laut tapi airnya tidak masin..korang leh search pasal cemane leh jadi tasik ni..dan khasiat air ni la org kata leh buatkan perempuan ngandung..

mitos pasal pulau ni ade banyak..so tk tau bleh dipercayai ke tidak..tapi secara saintifik macam mana tasik ni boleh terbentuk ada tertulis kat pulau nih..antara yg aku ingat tempat ni adalah gua yg runtuh lalu dipenuhi air dipercayai air hujan..tuk lebih detail korang search sndiri k..

kakak ipar n husband nya..ni la tangga yg korang kena daki..mengah jugak weiii..pastu tk leh bawak plastik tau sbb banyak monyet..nanti diorg curik makanan lam plastik korang tuh..

me n husband..nmpk tak gmbr kat belakang tu..tu la yg uniknya pasal pulau ni dimana dinamakan dayang bunting kerana bentuk gunung kat belakang tu seolah² seorg perempuan mengandung yg sedang baring..lau pergi sana memang nampak real..so ape lagik pergilah! sungguh kagum dengan alam ciptaan Allah ni..

love this pic! haha

kat sini bleh mandi tau..rasa cam mandi kolam jek..sbb bukan air masin pun...
ha ni plak kat pulau yg diorg bagi makan helang tu..driver boat akan lempar kulit ayam kat laut tu..tunggu beberapa saat datang lah sekumpulan helang..memang stye lah cara diorg makan..makin lama makin banyak yg datang..teruja la aku tengok..hehe..ni je yg sempat caption..ade lagi pun lebih kurang jek gmbrnya..tapi pengalaman yg sgt menarik bagi aku..kitorg mula naik boat kul 4.30 ptg dan balik semula lebih kurang jam 6.30 ptg..lau korang amek pakej mungkin akan ambil masa dalam 4 jam kerana ade 3 tempat yg biasanya diorg bawak iaitu Pulau dayang Bunting,Pulau eagle feeding ngan Pulau Beras Basah..


Malam tu plak kami repeat lagi shopping kat pekan kuah then pergi ke tempat simbolik Pulau Langkawi iaitu dataran Lang..kat sini korang leh la begambar ngan helang yg besar giler tuh..hehe..kitorg pun tk lupa jugak amek kesempatan begambar kat situ..

kami sekeluarga :)

Hari ke 3 tu kami bersiap² tuk balik sebab nk kejar flight kul 11.25 pagi plak(takut terlepas flight lagi..haha) semua pun dh selamat smpai ke rumah masing²..dan Alhamdulillah sgt sebab takde kejadian yg tak diingini berlaku sepanjang kami berada di sana..so next trip kami bercadang nk ke Penang dan Bandung pula..insyaAllah..

Wassalam.

7 comments:

zuliana abd rahman said...

salam, suka tengok trip percutian awak dan family.insyaallah saya akan ke langkawi dis nie, thanks atas tips dari awak akan saya manfaatkan.anyway..baju belang2 lengan panjang yg awak pakai masa ke cable car tu sgt cantik, if don't mind beli kat mana ye? ^_^

~suHaNa~ said...

salam zuliana..thanks sudi baca..baju tu saya beli kat kenanga wholesale kat kl tu..rm15 je kat situ..lau u nk beli online i penah jumpe kat fb ni envy.me. cari kat album top/blouse..tapi harga nya rm 40..

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

Salam, nk tanya. Island hoping tu berapa lama? sbb sy nk bw anak kecik. Nk budget berapa susu n pampers nk bw. Kang bw byk2, takot xlarat bw pulak. thanx:-D

Suhana Said said...

wslm..lama juga dalam 3 jam saya pergi tu pukul 4 smpai pukul 7 malam..wah nk pergi yer? enjoy ehh.. :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


yatty said...

Macam best jer..teringin jgk nak pergi sana..;)

aina farihah said...

Assalamualaikum sis..nk tanya,dekat pulau dayang bunting tue kan byk monyet,kalu kita bawa bag galas belakang or handbag selamat kew..agak2 monyet tue kacau kita tak??