CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, October 17, 2012

Pengambilan Pelajar Ijazah PJJ Uitm Sesi Kemasukan Mac 2013

Assalamualaikum..

Koranggg ade tak yg rasa nk sambung belajar tuk dapat degree a.k.a ijazah sarjana muda? tuk lepasan diploma atau stpm yg dh bekerja dan rasa nk sambung belajar secara JARAK JAUH silalah apply sekarang untuk sesi kemasukkan bulan Mac 2013 tahun depan..tarikh last hantar borang ialah 30 Nov 2012 ni tau..tinggal sebulan lebih je lagi ni..

Siap² kan sijil spm ngan transkrip diploma pastu terus bukak website ined untuk mendaftar secara online.Pastu print borang yg korang mohon tu siapkan dengan sijil² berkaitan,beli wang pos rm12 then pos la menggunakan setem rm1 ke alamat uitm tu..sume ni akan diberitau kalau korang apply..

Setelah aku buat survey aku rasa uitm ni paling murah lau nk further study secara pjj..costing sebenar tk dapat aku nyatakan lagi sebab aku pun baru je apply..mungkin kalau dapat aku akan tulis pasal costing ni kat entry lain la ekk..cuma basic yg diberitahu yuran aktiviti setiap semester adalah rm50..yuran pengajian plak rm100 per credit hour..

Peringatan: Perlu ade sijil keputusan MUET kalau nk apply..kalau korang belum penah amek MUET (Malaysain University English Test) ni,jgn risau sbb korang boleh jugak apply untuk amek exam ni kat uitm jugak..ni link untuk tgk tarikh exam MUET tu.

Seminar nye pulak(macam kelas la) hanya diadakan 5 kali sahaja setiap semester..means satu semester biasanya 6 bulan kan..so setiap bulan korang kena attend seminar hanyalah 1 kali sebulan sahaja..ade sebulan yg memang tkyah attend seminar pun..sebab 5 kali je kan..pastu seminarnya pulak diadakan hanya pada hari AHAD 8.30 pagi hingga 6.15 petang..jadi time macam ni la memang sesuwai tuk student yg dh bergelar pekerja,surirumah dan ibu untuk attend seminar ni..masa pembelajaran lain² adalah melalui online..so ape lagi pasanglah Unifi kat umah cepat..hehe..

 Aku apply sarjana muda Sains Pentadbiran sebagai pilihan pertama dan kedua International Business..korang doakan aku berjaya mohon pjj ni ehh..Kalau korang terlepas mohon kali ni boleh cube untuk next year pengambilan sept 2013 plak sbb pengambilan dibuka 2 kali setahun..so bila dh ready baru korang apply tau..

Gudluck semua!

p/s: isteri² mintak izin suami dulu sbb hari Ahad nk kena mintak tolong diorg jaga anak²..teheee :)


Update : 

1) Keputusan belum kluar lagi..cuma korang leh semak Status Penerimaan Dokumen Permohonan Program Sarjana Muda.. baca link ni..TQ..

2) Aku dh salah semak result pagi tadi  lau nk baca kebengongan aku tu baca kt link ni plak.. :)


UPDATE 18.1.12 

1) Click sini untuk info lanjut tentang semakan status permohonan korang.. 

132 comments:

♥♥ Mama Ash ♥♥ said...

wahhhhhh...gud luck.. akekeke :D

hawa said...

gud luck !! lw nak apply pjj diploma cmana pla??hee :)

Nuruleaida Daud said...

hai akak, saya pn nak wat pjj intake mac 2013, saya nak amik HR, hope kita sama2 berjaya mohon :)

Anonymous said...

salam..mcm mana nak apply pjj uitm tanpa ambik muet? sbb time study diploma dulu tak ambik muet.

Julie Fasha said...

saya ada apply td..tp ada column tertulis sepenuh masa....kan pjj naper spenuh masa ek...x faham....bru jerk nak apply..truss cancelll takut kena pi kelas sepenuh masa kan....

~suHaNa~ said...

hawa: law nak apply diploma sama jugak boleh bukak website tu tengok ada tak sesi pengambilan tuk pjj diploma..rajin² lah bukan website ined tu tau..

~suHaNa~ said...

haiii nurul..yeke..hope berjaya nanti kita leh jadi kawan.. :)aminn

~suHaNa~ said...

eh yeke..kat mana column sepenuh masa tu ehh? saya pun tk perasan..tapi sebenarnya pjj adalah belajar secara jarak jauh..memang kelas hanya pada hari Ahad je..baca betul² dulu tau..atau nk tau lebih lanjut call helpdesk uitm tu..

~suHaNa~ said...

wslm..sekarang nk apply further study mesti ada diploma..kalau nk grad memang diwajibkan amek muet..kalau betul nk apply awak pegi la amek exam muet tu dulu..uitm tu sendiri ada buat peperiksaan muet tu..ni link nye http://ined.uitm.edu.my/images/stories/InED/Pengumuman/kalendar_muet_2013_edisi_181012.jpg harap dapat membantu ye..

~suHaNa~ said...

sory salah type..mesti ada "muet"..ade membe saya penah tanya boleh tak apply dulu then masa tgh belajar baru amek muet..then diorg cakap tk boleh..tapi yg tu saya tk berapa pasti..kena cnfirmkan balik ngan pihak uitm.

Anonymous said...

beli wang pos tu cane ea???? beli kt bsn ker??

Anonymous said...

sy da apply ....tp bile print borang tu ada column tertulis sepenuh masa...sdgkan sy apply pjj...cane ea??? and then sy blum beli wang pos lgy.....cane nk beli wang pos tue??? nk beli kt mane???

Mrs. SyaLizz said...

Askum. Saye puan liz. Skang ni tgh dok usha2 gak peluang sambung belajar utk degree in HR. Buat pjj. Mane yg ok ye?..kwn ajak buat dkt asiaEuniversity. 4 thn. And bayaran melalui potongan kwsp. Kalau kt uitm ni, saye mmg xde amik muet lg..

~suHaNa~ said...

wang pos tu beli kat mana² pejabat pos..amek nombor..tunggu giliran smpai kat kaunter cakap je nk beli wang pos rm 12..nanti dia akan bagi..

~suHaNa~ said...

aikk btul ke isi borang tuk pjj? sbb saya punya borang takde pun tulis sepenuh masa..alamak cane tu ekk..cube call helpdesk uitm tu.. wang pos tu beli kat pejabat pos tau..

~suHaNa~ said...

wlsm puan liz, uitm ni pun 4 tahun juga..tak boleh buat potongan kwsp setahu saya..kalau nk apply memang kena ada muet..rasaya mana² u pun skrg kalau nk grad kena ada muet..kalau kat uitm puan boleh apply untuk exam muet tu..tgk jadual exam kat link saya bagi tu.. harap dapat membantu ya..

wan zack said...

saya pun sambung pjj dkt uitm shah alam jugak, degree in masscom (public relation), baru je selamat apply

~suHaNa~ said...

wahhh..semoga sama² kita diterima masuk kan? aminn.. saya apply sains pentadbiran n 2nd choice IB..

wan zack said...

amin.tapi kursus saya ada interview make it in disember 2012 if not mistaken.buat keputusan lepas fikir untuk masa depan. dan x toleh belakang lagi.

Siti Azrah said...

SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN (KEPUJIAN) (KEWANGAN) & SARJANA MUDA PERAKAUNAN (KEPUJIAN)
tp still xphm dgn sistem p'belanjaran..

Siti Azrah said...

saya amik course nie PENTADBIRAN PERNIAGAAN (KEWANGAN) & PERAKAUNAN tp still xphm dgn sistem p'belanjaran n berapa yuran p'daftaran.. hope boleh lar share ek..

~suHaNa~ said...

salam siti azrah..sistem pembelajaran tu saya pun tk pernah lalui lagi cuma info yg saya dapat dari kawan² yg sedang belajar pjj di uitm ni bgtau kelas yg perlu kita hadir hanya ada 5 kali je satu semester itupun hanya pada hari Ahad..yang lain² kita hanya perlu belajar secara sendiri dan online..nk buat pertanyaan kepada lecturer pun secara online..ade jugak soalan kuiz yg perlu kita jawab secara online jugak..pjj ni kebanyakkan adalah secara maya..itu je yg saya tau setakat ni..pasal yuran tu pulak saya pun masih belum lagi bayar sbb tak tau diterima ke tak..jadi saya tkde pengalaman pasal yuran tu..maaf ye xdpt membantu..

wan zack said...

salam,

yuran harus dibawa kepada kawan2 sekalian untuk intake Mac 2013:

Ijazah Sarjana Muda (PJJ)

RM1300-RM1400 (termasuk dengan semua yuran + subjek)

Suhana Said said...

wslm..thanks for the info..neway dh kuar result ke?

wan zack said...

Sama2 :)
Bagi Ijazah Sarjana Muda (PJJ) Intake Mac 2013,

Keputusan status permohonan boleh disemak bermula 18 Januari 2013

Anyway, ada sesiapa lagi yang ambil PJJ Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa (Perhubungan Awam) selain saya dekat sini untuk intake Mac? Just freely asking :)

zam zafran said...

Salam..saya zam..nak tanye.. If kita nak continue degree.. Tapi tak de pengalaman kerja..maksudnya(baru keja).. Boley apply ke?..

Suhana Said said...

owh 18 jan baru leh semak eh..saya dh semak awal ari tu..sedih je permohonan tidak berjaya..hehehe..padahal tk alert tarikh sebenar boleh semak..hehe..skrg bersabarlah tunggu 18 jan ni.. :)

Suhana Said said...

wslam zam zafran..sepanjang yg saya tau tentang syarat² untuk continue study epjj di uitm ni kita mesti sedang dalam perkhidmatan sama ada swasta atau kerajaan..tidak ada pulak syarat² yg menyatakan telah bekerja selama 3 tahun dan sebagainya..jadi takde masalah rasanya lau zam nk apply sbb memang tgh keje kan? jom la apply... sama² kita majukan diri.. :)

zam zafran said...

Tapi untuk degree in nursing.. Kena ade 3 tahun pengalaman.. Kalau x de pengalaman boley ke?zam amik nurse..

Suhana Said said...

alamak camtu plak ke syarat²nya..lau camtu memang tak lepas la kan kalau ikut syarat² tu..tapi kan apa kata zam cuba call helpdesk uitm tu..mungkin diorg leh mambantu..atau bleh suggest course lain yg berkaitan kan..saya pun tak pasti.. cuba call eh..mana tau ade jalan :)

wan zack said...

Adakah Ipad mini diperlukan untuk sambung PJJ?

Suhana Said said...

uishh perlu ke? tak mampu le lau gitu..laptop je mampu buat setakat ni..hehe..wan zack dh ade le tu? hehe :D

boyzondanet said...

Assalamualaikum...sy nk share skit pgalaman sy msa buat pjj kat uitm msa dip dlu k..msa sy dlu kls hya 4 kali per sem..lpas tu dinaikkan kpd 5 kali tp yrn xbrubah RM 90 utk 1 credit hour utk diploma dan RM100 utk dgree.yrn plg tggi pon RM1300 jer per sem kalo korang just ikut je schedule yg uitm bg.mrh sgt2 brbndg IPT lain.lam 10k korang dh leh dpt dip or dgree korang.kls akan diadakan pd sbtu atau ahad..wjb ada muet utk apply dgree kt uitm.kalo guna slip menduduki muet pon leh bg yg sdg mnunggu result muet.uitm mmg mletakkan syarat perlu ada pglman keja skrg2ny setahun utk apply,tp kalo krg pon korang leh jgk apply,yg pntg ada pgesahan dri mjikan yg korang sdg bkerja.bila dh jd pljr pjj nnt,korang akn diberi ID utk menggunakan sistem i-class yg direka khas untuk student pjj.sistem ni mcm chat room,korang leh interact ngn kwn2 dan tya ape2 kt lecturer korang..gnakan sistem ni sbaik mgkin sb pnsyarah dbyr utk stiap kpala yg mggunakan sistem ni.ade jgk pnsyarah yg akn bg markah free utk sape2 yg slalu gnakan i-class..pperiksaan akn dijalankan serentak dgn student fulltime dan paper jgk sma.xda beza ngn bdk fultime dari segi exam.kt cni la kualiti uitm..exam mmg strict utk jga kualiti uitm..

Suhana Said said...

wahhh info yg sangat² berguna untuk saya dan reader entry ni..tq sangat eh boyzondanet.. aah saya pun penah tanya² memang uitm paling murah..so memang betul la kan..hope saya berjaya diterima masuk..bedebar tggu result permohonan berjaya atau tk.. neway tq eh..

boyzondanet said...

Welcome...sy cb bntu apa yg mmpu...sy sbnr nya sdg smbg dgree lam bdg undg2 d sbuah IPT lain,stlh staun bljr,sy dh melabur lbey krg RM5000 utk staun..itu tidak trmasuk yrn kls...kalo nk dtg kls,1 sbjek prlu byr RM600 sbln.kalo amk 4 sbjek brpa kn byr sbln???bila dh hmpir nk exam,universiti trsebut myediakan kls ulg kaji,,1 subjek RM250 utk kls sehari...kalo 4 subjek???utk exam plak,1 subjek kn byr RM300...stiap tahun kna byr yrn berterusan iaitu RM1000 tidak trmasuk yrn kls n exam...pendaftaran pgajian RM3000 beb...Nma ja IPTA,tp mhal...nk interact ngan lecturer kna buat appoinment melalui dekan fakulti,sshkan??...so sy dh stop dan bru apply dgree undg2 di uitm plak utk intake mac nnt...bygkan d uitm byr lam 1300 utk smua skali pendftaran+kls+i-class+exam....mna nk cri yrn yg smurah ini???baru la skrg sy taw btapa uitm nk memudahkan student pjj nk interact ngn lecturer dgn i-class.dulu msa dip mmg mls nk gna sistem ni.skrg bru taw sistem tu amat mmbantu.sy ada rsa kesal jgk sbb knpa sy xsmbg d uitm sjk dulu lg dan mghabiskan byk duit d sebuah universiti yg gah tu tpi mhal dri segi yrn..uitm dihatiku....

wan zack said...

Alhamdullilah, saya baru selesai menghadiri temuduga Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dan Pengajian Media (PR) hari Sabtu lepas.

Ini klu dari panel temuduga:

"Awak tunggu je surat tawaran dari kami nanti"

Alhamdullilah.

Suhana Said said...

Alhamdulillah.. bestnyaaa..gudluck!

Anonymous said...

Salam...nak tanya MUet tu susah ke test dia...7 thn lepas sya amik course kat UTM, jln semarak..da lama rasa tak belajar...ni nak start balik amik degree...tp takut muet tak lepas..sya bkn pandai sgt2 dlm english..harap dpt share. Tq

Suhana Said said...

wslm..test MUET yang saya ambil pun 10 tahun yang lepas..masa diploma dulu dan masih valid untuk guna sehingga bulan 7 tahun 2013.. jadi saya takde la amek MUET lagi.. kawan saya yg amek tahun 2012 kata susah jugak..tapi insyaAllah boleh jawab..cubalah ehh..insya Allah ade rezeki tu :)

Anonymous said...

salam,

wan zack,boleh x bagi tips apa yang dtanya semasa temuduga dan jenis ttg apa soklan bertulis...saya ingin apply course mass com tu untuk intake seterusnya.Diharap dapat membantu...tq.

wan zack said...

Ok.tp susah nak explain dkt cni.sms je la senang.

Anonymous said...

sms kat no 0169961708....ok tq

Anonymous said...

Tq sangat2 kepada Puan Suhana Said di atas entri yang sangat membantu...saya minta maaf sekiranya menggangu blog puan..sebenarnya saya menemui jalan buntu mengenai pengajian yang ingin saya ikuti...lgpun saya sangat2 memerlukan info ttg tip-tips temuduga untuk pengajian Sarjana Muda (kepujian)Komunikasi Massa(PA).Kebetulan saya terjumpa blog Puan pagi tadi da terima kasih banyak2 pada puan sebab seba sedikit blog ini telah meleraikan kebuntuan saya.Saya doakan juga Puan berjaya untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang yang puan inginkan..hari jumaat ni keputusan akan di umumkan..Good Luck...

Suhana Said said...

u're most welcome.. aah bedebar tggu result jumaat ni..saya happy bila org baca blog saya..thanks juga kepada awak sbb baca blog saya ni..good luck to you too!

wan zack said...

Wslm,
Sebenarnya tiada apa yang perlu dirisaukan untuk menghadiri temuduga MASSCOM bagi peringkat diploma atau ijazah. Ini kerana sewaktu saya menghadiri temuduga MASSCOM dahulu pada tahun 2007, tiada apa yang saya sediakan berbentuk spesifik cuma sewaktu itu saya hanya sediakan sedikit ilmu tentang fakulti sahaja.Malah, ketika itu nama saya tidak pun disenarai pendek untuk menghadiri temuduga malah hanya dijemput datang hasil dari belas ihsan bahagian pengambilan UITM yang menyuruh saya untuk datang juga kerana mereka merasakan kesungguhan saya walaupun hanya melalui panggilan telefon
Untuk peringkat Ijazah Sarjana Muda Komunikasi dan Pengajian Media, Inilah soalan yang anda bakal jawab untuk :
Ujian Bertulis:
1 ) Introduce Yourself
2) Why you choose this course?
3) Why did you think we have to choose you?
(Jawab semua soalan ini tidak lebih dari 250 patah perkataan)

*Selepas itu anda diberi rehat selama 15 minit untuk membuat persiapan temuduga bersama panel terpilih dari Fakulti Masscom

Kuantiti panel: 4 orang (bilik dibahagikan 2 iaitu tiap satu bilik 2 orang panel)
Soalah semasa temuduga dari panel:
1) Introduce yourself
2) Controversy issue about Masscom Faculty (question could be anything depend on panel ways of thinking)
3) Subject that you interested or still remain in your mind memory till now? And Why? (Subject that you already taken when you in diploma ago)

Yang paling penting adalah keyakinan dan tahu apa yang anda jawab tentang soalah yang ditanya
kepada anda. Sebaiknya, jangan beri jawapan atau bahasa badan seakan keanak-anakan bagai baru melihat dunia.

Semoga ini dapat membantu.Terima Kasih.




Anonymous said...

Terima kasih banyak kepada @Wan Zack..tips yang dikongsi sangat2 berharga.Saya doakan semoga Wan Zack berjaya diterima untuk menyambung pengajian dalam bidang Ijazah dmana akan dumumkan esok.Semoga info ini juga akan digunakan bakal pelajar yang ingin menyambung dalam pengajian yang sama..sekali lagi saya ucapkan berbanyak terima kasih...

cahaya tihamah said...

salam akak result keluar esok kan?

Suhana Said said...

wslm cahaya tihamah..aah betul result boleh check esok 22 Jan 2013.. apply jugak eh? Gud luck k..

Rina Ellisa said...

Hi suhana.. Rina singgah sini :)

salam perkenalan :)

Suhana Said said...

hai Rina..thanks jenguk sini..saya dh follow balik blog Rina.. salam perkenalan :)

cahaya tihamah said...

a ah kak.harap2 dapat lah...moga akak pon dapat jugak..amin

wan zack said...

Ada sesiapa lagi dekat sini ambil Degree in Masscom (PR)?
Boleh kawan2..:)

Suhana Said said...

wah dh dapat ehhh? tahniah wan zack :)

Suhana Said said...

thanks dik..sama² kita doa eh..lau dapat atau tak update la nnti..leh share.. :)

cahaya tihamah said...

takut lah kak..x blh bukak lg pon..pukul 5 ke baru blh check?

Suhana Said said...

aah kan tk boleh check lagi..bedebarnya..smpai tk lalu nk sarapan pun ni..tggu kejap..maybe kul 10 ni boleh kot..sama² tunggu ehh..neway cahaya tihamah apply course apa?

cahaya tihamah said...

tahu xpe kak..x blh lg pon kak.saya apply pengurusan rekod dgn IT.akak apply course ap?

cahaya tihamah said...

akak kul 3 baru blh check..takut lah kak..

Suhana Said said...

akak amek course sains pentadbiran dgn IB..alaa tk sama la pulak..pukul 3 eh..bedebar nih..lagi 40 minit..heee :)

cahaya tihamah said...

akak saya dah check.akak dapat x?

Suhana Said said...

dh check dah..alhamdulillah dapat..awak dapat tak??

taxandme said...

Assalam..ada yang dapat law? Boleh jadi course mate.

syarifah said...

Slm perkenalan. . Sy terjumpa pulak blog ni. Sy pun dpt sains pentadbiran gak. Kat uitm melaka. Sama x?

cahaya tihamah said...

alhamdulilah dapat..

Anonymous said...

salam..saya dah dapat hr kat shah alam..alhamdulilah:-)

Suhana Said said...

congratsss!! heee :) selamat belajar ehh..

Suhana Said said...

hai syarifah..saya dapat sains pentadbiran juga tapi kat shah alam..takpe kita bleh share knowledge nanti kan? :)

Suhana Said said...

congratsss :)

Fatahiah Zainal Arias said...

hye sis, i pon dpt uitm shah alam. tp utk kos finance :) congratz sis.

syarifah said...

ye ke.... sy tgl jb, sbb tu minta melaka. tp sbnrnya xtahu sgt pun fasal pjj ni. berapa sem yer kena amik... hehe. (FB sy - cik sri syarifah.. add la. leh kenal.

Anonymous said...

ai..salam perkenalan..saya pun register pjj uitm utk intake mac 2013..result pon telah kuar..saya cuma terkilan ckit sbb xdpt kos sains pentadbiran..tetapi dppt pengurusan sumber manusia..sbb sy mntk kampus yg dekt ngn rumah tetapi xdapat..pape pn alhmdullilah dapat jugak..

cahaya tihamah said...

u too kak..salam perkenalan

ada~ said...

Nak tanya sape2 yang tau apakah perbezaan pjj uitm dengn pjj usm...setahu saya pjj usm lagi murah

liya said...

ye ada, pjj usm lgi murah..yuran pngjian lngkungan rm1,500-rm1,800 utk 1 tahun.. tp stiap bln 1 kna g usm penang utk kursus intensif..bg pkerja gomen, tp klu swasta pyah ckit

Nick Narcissus said...

Saya nak amik PJJ Masscom. Tapi tahu lah samada UiTM offer tak untuk cos persuasive ni..

Anonymous said...

aku nk amik pjj jugak diploma sumber manusia la...mohon skrang ada lgi x?

Suhana Said said...

Sarjana Muda Komunikasi Massa (Kepujian) Perhubungan Awam ni bukan masscom eh? lau ni masscom ade la dioffer untuk pjj uitm..refer link ni..

http://ined.uitm.edu.my/senarai-program/ijazah.html

Suhana Said said...

pjj diploma uitm sedang open skrg ni tarikh tutup 3 MAC 2013 ni.. cepat apply! refer link ni..

http://online.uitm.edu.my/ined/

kijfd said...

saya dapat law kalau macam tu boleh jadi mate saya,,

Anonymous said...

salam.. Nk byo yuran pjj cm ne ek..nk g bank islam nk bg no pelajr or bukn?thx..

Suhana Said said...

wslm.. pergi bank islam ambil borang yang tulis deposit tunai/deposit cek/pembayaran bil tu.. isi borang tu masukkan nama kita..jumlah yuran..no.IC kita dan no dokumen yg ada kat bil kita tu..dah siap tulis amek nombor dan tggu giliran..pastu bayar..simpan slip..lepas dua hari check balik kat bil online tu sama ada status bayaran kita dh update atau belum..kalau belum kena call uitm..

wan zack said...

Simpan duit untuk proses perkahwinan, akhirnya ditinggalkan. Sakit x merasa perasaan itu kwn2 sekalian?

Anonymous said...

thx..

Suhana Said said...

huishh pe citer wan zack? sedih ja ni..

mohd safuan mohd yusuf said...

sape dpat kat kota kinabalu sain pentadbiran???

Nidza said...

Salam...saya terjumpa blog ni...
Salam perkenalan...
Saya pun baru je dapat sambung belajar...
Amik HR...
Apa2 selamat belajar dan maju jaya....

zamani said...

nana,ko junior aku la nnt ek..ape2 ble la roger..aku simpan lg kot note2 ngan assignment,,kalo xhilang la dek pindah rumah..anymah selamat belajar la k..

CHOC'S LOVER said...

Hi, saya pon dpt smbung kat uitm pjj intake Mac 2013. Amik kos HR... Jumpa nnti masa pendaftaran pelajaran pd 16 Februari..

Saf Wan said...

Jumpa semua esok kawan2! Bersorak semua seperti cheerleader!

Suhana Said said...

yeayy ade abg senior yg baik hati nk bagi nota ngan assignment! thanks zam.. :)

Suhana Said said...

haiiii.. jumpa esok! :)

Suhana Said said...

horeyyy! Jumpe esok ya..kalau kenal cakap la assalamualaikum.. heee :)

Suhana Said said...

wslm...congratsss..selamat belajar ya.. :)

Lynnayeen Lynn said...

salam..cmua n tuan rumah..jumpe esok ea...saya fazalina latif (lynn) amik cost HR..esok nak kenal saya senang jea..saya ni OKU . Klu nampak oku yang pakai tongkat tu saya la:-).add la saya kat fb Lynnayeen Lynn..

Suhana Said said...

wslm..ok lau jumpe esok saya tegur ya..newayy congratsss :)

Iz iwan said...

salam , saya nak tanya berkaitan pjj.. bila algio intake untuk pjj dibuka? apa beza PLK dengan Pjj?

azieyanz said...

alahai dah terlepas..
xsgka plak bulan nov2012 ada buka utk uitm..
xpela,xde rezeki kot..tggu sept nnt la erk..^_^

Suhana Said said...

aah ade..ha jangan terlepas pulak untuk intake sept permohonan mungkin dibuat mulai bulan Mei 2013 tapi tarikh akan diiklankan di wesite Ined.. rajin² lah jenguk website tu ya.. kalau saya ade masa saya pun akan bagi info kat blog saya ni..:)

Suhana Said said...

wslm.. intake untuk pjj seterusnya adalah kemasukkan sept 2013.. kalau nk mohon rasanya mungkin akan dibuka permohanan dalam bulan Mei nanti..tarikh sebenar rajin² la jenguk website Ined ehh..

Pasal beza PLK ngan PJJ pula : PLK ialah belajar luar campus iaitu setiap hari dari jam 6.00 ptg hingga 10.00 mlm..

PJJ ialah belajar secara jarak jauh iaitu kelas hanyalah 5 kali je perlu hadir pada setiap semester.. belajar sendiri menerusi iclass iaitu interact secara online dengan koordinator/pensyarah..

sherlina said...

hye korng semua...nk smbung pjj degree kt uitm tpi terlps..kne tunggu intake ke2..tpi muet valid sampai bulan 7 cmner tu

Suhana Said said...

ha sbb tula saya apply cecepat..sbb malas nk amek muet lagi..hehe..lau dh terlepas nampak gayanya kena apply untuk duduki semula la muet tu..kat uitm pun boleh jugak..pergi website Ined ada diberitau tarikh² tuk exam tu..

sherlina said...

Huhu nk ambik blik yg malas....intake ke 2 xd eh..buln brape

CHOC'S LOVER said...

Hi suhana..nmpknye kita dlm kos am228 yg same :). Brape byk trnfer krdit awk dpt. 24hb ni dpt jadual kan.. leh dpt email awak? zaiyurah@gmail.com

CHOC'S LOVER said...

Hi suhana..nmpknye kita dlm kos am228 yg same :). Brape byk trnfer krdit awk dpt. 24hb ni dpt jadual kan.. leh dpt email awak? zaiyurah@gmail.com

Anonymous said...

hrmmm saya nk apply hr tpi saya keliru la knp xde pon pengurusan sumber manusia2?leh bgi link x?

donmontelcarlo said...

salam, sy pun nk join e-pjj jugak ni tp terlepas kapal dah. mayb akan buat permohonan utk intake sept 2013.. utk prog ijazah kita kena mohon start dri skrg sbb tarikh ttp dia adalah 6 jun 2013 walau permohonan dia adalah sepanjang masa... kursus yg sy rancang nk amik adalah AM228.. er, yg dah daftar belajar tu nnt rajin2 lah share mcmana pengalaman dia na... otak dah berkarat abih dah ni.. hahahah, nk tanya, kalu amik muet tahun 2007, dia valid utk berapa lama?

Suhana Said said...

donmontelcarlo: wslm..dah boleh mohon skrg eh? saya pun tk perasan.. ha kalau nk amek course Am228 sama lah macam course saya skrg ni.. boleh je nk share tapi class blum start lagi ni.. ni plak pasal muet
Dimaklumkan bahawa tempoh sah laku keputusan MUET adalahseperti yang berikut:
(a) Bagi keputusan MUET yang dikeluarkan sebelum tahun 2009,tempoh sah lakunya adalah hingga 18 Julai 2013.
(b) Bagi keputusan MUET yang dikeluarkan mulai tahun 2009,tempoh sah lakunya ialah lima tahun mulai tarikh keputusan ujian dikeluarkan.

Anonymous said...

Hi suhana

blog awak ni top search uitm pjj haha!

btw nak mintak tolong bg pencerahan sikit kat sy ni.

sy tak faham macam mana nak tgk jadual utk pjj? sebab sy rase dah blh dftr nk amek paper ape skrg, tapi masalahnya tak tau mane nak dpt jadual.

suhana kalau awak tau, tlg bg link dkt sini pls. nanti sy dtg balik blog awak ni.

btw, blh PM awak tak? mana la tau ada soalan yg sy nak tanye kat awak..

sy buat finance. :)

Hanif Rahman said...

anynomous: hai..top search ke? tk perasan pulak..tq bgtau..

nak tgk jadual click link ni
http://www.ined.uitm.edu.my/muat-turun/jadual-seminar/diploma/e-pjj-pengajian-jarak-jauh.html

cara nk tgk camni..tgk subjek yg awak nk amik..pastu tgk dia duk dalam group mana..cth nya group A pukul 3-4..so subjek lain amek la dalam group lain pun xpe asalkan tk clash ngan subjek tadi..

nak PM email la saya kat suhana.mdsaid@gmail.com

saya buat sains pentadbiran..tapi boleh je nk share lau ade subjek sama..

:)

Suhana Said said...

alamak komen saya kt atas ni terguna akaun gmail husband plak.. hahaha..

Anonymous said...

hai suhana,
a
thanks for the feedback

sy dah cek link tu semalam, tp itu utk kampus cawangan kan??

ke sy salah tgk ni?

takde pun shah alam.

so mcm mana?

Anonymous said...

lagipun itu diploma awak..

so cmn? haha sy dah blur2 ni.

eksaited nak bljr, nak cepat habiskan sem ni. kalau blh nak buat course ni 3thn je T_T

hahah

Suhana Said said...

erkkk alamak..tersalah bagi link..sorii

ni link sebenarnya:

http://www.ined.uitm.edu.my/muat-turun/jadual-seminar/ijazah/jarak-jauh-e-pjj.html

downloas ikut course then pilih la.. hehe..

Anonymous said...

ok thanks farhana.

awak dah daftar kursus ke? saye pening tengok jadual tu pastu call admin no pun susah nak cakap dekat orang yg in charge. T_T

nk kena ikut group yg die dah fixed kan ke? sebab sy nak amek paper yg bukan ikut ape yg die fixed kan tu.

btw ada sesiapa yg amak finance kat sini?? siapa yg ada manual dr senior2?

are kemek said...

hait, sy fara..sy budk uitm dh ada dgree in bzness (insurance..tp xthu cmner nk smbung study g..nk wt pjj gak..tolg sy..sy btul2 nk mmajukn dri lg..

IKATAN said...

terlepas nak daftar muet untuk bulan julai ni...kena amek muet bulan november.. :( so nak x nak i kena masuk pjj untuk degree awal tahun depan :(

asha azizi said...

Saya hendak smbung stdy xp masih mencari2 bagaimana nk apply sbb xde sape nk guide saya.. :(

fariz said...

salam..kalu semua document yg kita hantar utk apply pjj tu xdisahkan xpe ke???
kalu nk disahkan jgk dgn sape?tok penghulu mna kena cari?

Suhana Said said...

are kemek: fara lau dh ada degree boleh la sambung master kan.. boleh je wat pjj..awak bukak je website ined tu banyak info tuk further study kat situ..

Suhana Said said...

asha azizi : 1st thing awak kena fikir kat mana amwak nak sambung study.. lepas tu baru awak pergi daftar..kalau untuk pjj online pun ada banyak offer. uitm ined ade, utm space ade, ukm pun ade offer tuk pjj jugak.. yang penting kena tau ape yang awak nak buat.nk sambung bidang apa dan sebagainya.

Suhana Said said...

fariz: kena ada pengesahan, awak takde saudara mara yang bekerja kerajaan ke? gred 41 ke atas dah boleh buat cop pengesahan tu.. kalau kat kampung boleh mintak cop penghulu kampung atau tok empat atau pun pengurus felda..

Anonymous said...

Trima kasih..byk sgt mmbantu..

fida.k@gmail.com said...

ai....sy nk pandangan kwn2...sy nk smbg bljr..mase dip ambik course electricsl tp keje dlm bidang lsin..more to admin HR...6thn keje..so tuk majukn diri n perjawatan...sy nk furture study...igt nk ambik kt uitm....muet sy xda lg...ape sy perlu buat....

Team Assignment said...

Anda kesuntukan masa untuk menyiapkan assignment? Pening kepala research proposal tak siap lagi padahal tarikh due sudah dekat? Tak sempat nak menyiapkan thesis? Kami boleh membantu anda. Khidmat kami merupakan khidmat penulisan profesional kerana kami mempunyai latar belakang postgraduate dalam penyelidikan dan berpengalaman dalam penulisan jurnal dan research paper. Justeru, gaya penulisan penyelidikan merupakan kelebihan kami. Kami juga boleh menyiapkan tugasan mencakupi pelbagai bidang. Pelanggan boleh ajukan pertanyaan terlebih dahulu kepada kami akan bidang dan tajuk tugasan yang ingin diupah. Oleh itu, sekiranya berminat untuk mengupah kami, sila hantarkan pertanyaan anda beserta tajuk, due date, bilangan muka surat dan sebarang lampiran yang berkenaan kepada kami di alamat emel: assignmentask@gmail.com atau upahassignment@gmail.com.

Info mengenai kos untuk setiap jenis tugasan boleh dirujuk di blog kami di alamat http://team-assignment.blogspot.com

Terima Kasih

Anonymous said...

tumpang tanya..klu pjj dgree finance brapa lama yea tempoh pengajian dia..sy dari diploma akaun, nak taw laa ko2 bleh transfer krdt..terima kasih

cikahmad said...

Saya budak AC110 intake November 2013..

Ada sesape yang sama course?

Chempaka Syahirah said...

Salam... saya bawu planning nak ambil epjj... nk tanya tempoh pembelajaran berapa tahun ye???

Al-Falah Group said...

Salam Suhana dan yg lain2..sy baru nk apply degree sains pentadbiran..sape tahu berapa tahun untuk siapkan degree ni?

AINDA ZAINI said...

Klau isi permohonan online skrg nk kena ada muet jgk...mcm mne tu?

Mohd Fauzi said...

salam...sapa kat sini dh ada pengalaman amik kos masscom kat uitm?mohon share dr segi pembelajaran..sy plan nk amik kos ni tuk pjj uitm

far shah said...

Pjj usm.kt mlk ada tpt bljr.

far shah said...

Tp yg susah peningnya bab kursus kena gi sana kalu sebulan.mahu x bergaji nanti.bos mesti xkasinya cuti lama mcm tu.keje swasta faham2 jelah. .bkn mcm gomen.keuntungan syarikat tu yang penting.nwk xnak bljrlah kt uitm mlk mie hari ahad je blj cuti.ermm.