CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 28, 2012

Update : Semakan Keputusan PJJ Uitm Mac 2013

Assalamualaikum..




Eh korangggggg....tak jadi sedihhhhh...sebab keputusan belum keluar lagiiiii sebenarnyaaa....rupanya link tu memang untuk semak cuma tarikh untuk semak akan diumumkan nanti mungkin pertengahan Januari 2013 nanti... aku dh call bahagian uitm yg PJJ tu...sorryyyyyy..aku yang terlebih exited nk semak awal².. nanti aku update lagi tarikh bila boleh semak ehh...

Sekarang ni untuk korang semak adalah Status Penerimaan Dokumen Permohonan Program Sarjana Muda..kan lepas kita isi online kita kena pos dokumen tu kan..so status penerimaan tu la korang bleh semak kat link Semakan Dokumen ni..


Ok sekarang happy balik sudah...status permohonan aku adalah SEDANG DIPROSES... doakan aku dapat korang... :) 

 



Sekian dulu..Wassalam..

Semakan Keputusan PJJ Uitm Mac 2013

Assalamualaikum...

Seperti semua maklum keputusan PJJ uitm untuk pengambilan Mac 2013 bagi ijazah sarjana Muda dh keluar dah.. Boleh semak kat link SEMAKAN KEPUTUSAN ni..

Korang yg mohon dah semak ke? Aku dah semak dah tadi...keputusan nya sgt menghampakan..permohonan aku TIDAK BERJAYA.. sedihnya... :(

Tapi aku tak akan berputus asa.. Mohon lagi nanti... In Sha Allah...

Kalau korang berjaya selamat menempuh alam belajar semula.. Chaiyok²... N congrats eh.. :)

Sekian dulu.. Mood tk berapa baik di pagi ini... uwaaaaaa....


UPDATE: Aku salah semak..actually result lum kuar lagi.. korang check entry update Semakan Keputusan Uitm Mac 2013 ni ehh.. Sorry reader..







Wednesday, December 26, 2012

Bukit Broga, Semenyih Here We Come! ~ Part 3




Assalamualaikum.. entry ni sambungan Part 2 nk share beberapa tips untuk mendaki bukit broga.

1) Mulakan pendakian seawal 5.00 pagi kalau rasa nk tengok matahari terbit dari puncak bukit broga.Perjalanan aku yg banyak berhent-henti menagambil masa dalam 1jam stgh. So korang bleh manage time korang eh.. Serious best naik gelap² baru thrill... :) Turun ambil masa satu jam..

2) Make sure korang dh jogging atau pergi gym atau buat la apa² excercise tuk kuatkan stamina korang sebab mendaki ni memerlukan stamina yg tinggi..kalau tidak baru 10 minit dh mengah dan semput sangat dh.. Sebelum daki kasi normal streching atau warming up dulu supaya otot² tk terkejut.. walaupun bukit ni tk tinggi mana tapi bleh mengah juga tau.

3) Jgn lupa bawa lampu suluh sorang satu lagi bagus.. but kalau lupa jgn risau sebab ade jual kat tapak bawah tu..

4) Bawa ponco yg baju hujan pakai buang tu in case hujan tkdelah basah kuyup kan sbb mane nk cari tmpt berteduh kt situ..memang tkde la kan.. beli kat mydin rm 1.90 je satu..

5) Download apps utk arah kiblat kt hp korang supaya senang nk solat subuh nanti.. bawak kompas pun boleh.. bawak tikar kecik ke tuk solat atau kain je pun dh memadai..solat atas tanah pun xde masalah..cuma lau tanah tu basah problem jugak.. aku bawak air dalam 2 botol besar yg 1 liter tu..satu botol untuk minum dan satu botol untuk ambil wuduk.. apss yg aku guna untuk iphone adalah pimpin solat.

6) Bawak makanann ringan² untuk alas² perut kat atas tu nanti kan.. macam aku bawak roti, megi ngan keropok..aku bawak termos air panas anak aku untuk buh air panas..hee :)

7) Camera! Jgn lupa bawa..rugi la lau tk bawak..sbb pemandangan cantik dari atas tu..aku nampak beberapa org yg bawak kamera dslr siap ngan tripod skali..maybe nk buat photoshoot kot.. aku pkai kamera handphone je..

8) Nak naik pagi² macam pukul 8 pagi tu pun okey cuma korang akan terserempak dengan orang yang turun dan itu akan membuatkan perjalanan korang  jadi lambat sikit lah dari biasa..sebab kena bagi laluan..antara dua sama ada bagi korang yg bagi laluan atau korang yg jalan dulu.. sebab naik dan turun adalah menggunakan track yang sama..

9) Pakai kasut yang bersesuaian. Kalau pakai selipar bukan tkboleh cuma aku rasa tk sesuai langsung. Pakai kasut sport yg brand power tu pun dh okey macam aku.. hehe.. ade je yg pakai selipar.. kalau bawak anak² kecik pun make sure diorg pakai kasut eh..

10) Tak perlu kot nk pakai sweater ke atau baju tebal²..sbb tk sejuk mana pun kat atas tu..bukan gunung kinabalu pun..nanti sweater tu buat berat badan je nk daki bukit tu..kita kan nk santai².. :)

11) Bawak duit tuk bayar parking RM 2 aje.. Barang² berharga dalam keta aku bawak naik atas cam smart tag ngan GPS..takut juga nk tinggalkan..

Itu je la yg aku ingat setakat ni.. so Selamat Mendaki bukit Broga.. :D


Bukit Broga, Semenyih Here We Come! ~ Part 2

Assalamualaikum... sambung dari Part 1 entry nk nk share gambar² sepanjang pendakian ke bukit broga tu..


jam 5.00 am..gelappp.. get set go!


my husband

solat subuh..dh macam antu lam gmbr ni..hehe

me ngan husband baru smpai puncak..time ni kul 6.30 am.. yahooo! Smpai jugak..

tggu sunrise..tempat lepak aku sgt strategik sebab btul² ngadap matahari naik..

view dari puncak

ha nk muncul dh tu.. 6.58 am

dh kluar sket dah.. 7.09 am


dah siang dah..gudmorning everyone!

makan maggi cup

the view

diorg ni bawak bendera Gaza..nk show prihatin sokong keamanan kat gaza.. kebetulan aku pun pakai baju save palestine hari tu.. #saveGaza

my husband n the view from top of brogahill

kata atas puncak ni tempatnya tak luas sgt..so kena sempit² sket la kalau ramai orang..so kalau rasa dh smpai awal turun la dulu..kasi can org lain plak menikmati pemandangan dan amek gambr..hehe..


wajib bergambar kat sini kalau nk bgtau korang dh smpai puncak okeyy.. :D

nk time turun..tgk betapa ramai org yg baru nk naik..







tgk curam kan..adik baju pink tu hampir tergelincir..tu yg buat aku risau kalau bawak budak kecik..



gerai jual macam² makanan bila korang dh turun tu..lau lapar leh terus makan kt situ..

air kelapa pun ade jual..


tgk ramai lagi yg baru smpai..budak² pun naik jugak..

ni tempat parking..celah² pokok kepala sawit..



Ni parking lagi..banyak giler kan keta..smpai kat luar² ladang ni org parking kat tepi jalan..hari cuti kot sbb tu ramai..

so ni last pose..penat sgt dh time ni...nk balik dh..bubyee brogahill... see u again..

Sekian dulu..jumpa kat Part 3 untuk sedikit tips untuk panjat broga ni..
Wassalam..

Bukit Broga, Semenyih Here We Come! ~ Part 1

Assalamualaikum..

Dah lama sgt tk buat outdoor activity cam mendaki ni..so tetiba je rasa cam nk naik bukit broga kat Semenyih tu.. Tanpa persedian fizikal tuk dapatkan stamina yg cukup tapi terus pergi! Ini salah.. walaupun hanya bukit tapi mencabar juga..Akibatnya sakit² badan macam nk demam..semua otot terkejut..huhu..make sure lau korang nk naik pergi la jogging dulu setiap hari dalam masa seminggu so stamina dh kuat..sebelum naik streching dulu k..

Pergi pagi cuti Krismas semalam 25.12.12... berdua sahaja ngan husband..xde pun ajak sape² coz last minute plan..cakap je terus pergi..hehe.. anak² tinggal umah mertua..so untuk senangkan mak mertua dn adik ipar aku jaga kami decide pergi pagi² buta masa anak² tgh tido..pastu balik pun diorg tk bangun lagi..hehe..

Bergerak dari Kajang jam 4.00 pagi singgah 7E beli maggi cup,roti,air dsb. untuk makan kt puncak nanti..Sambil tengok Sunrise kan.. Jalan nk ke bukit broga tu korang leh  jumpa landmark University Nottingham Semenyih tu korang terus je smpai nampak signboard bukit broga sebelah kiri kalau dr arah kajang la.. Memang lalu kebun kepala sawit.

Smpai je bayar parking RM2 then park la celah² pokok kepala sawit tuh..Ramai rupanya yg nk mndaki pagi cam kami.. Make sure bawak lampu suluh. bawak yang kecik je lagi bagus ringan..hehe..kat situ pun ade org jual lau lupe bawak.. track dah ade sebab dh ramai sgt org naik atas tu..so senang! Yg tk bestnya penat je la..hehe..

Mula² exited sgt..sepuluh minit pertama mendaki dh penat giler rasa nk turun balik..hahaha..xde stamina langsung tau..lembik nya aku..huwaaaa...start naik pukul 5.00 pagi.. jalan benti jalan benti smpai la kat jalan mendatar..yeayyyy ingat dh smpai skali belum daaa... baru smpai puncak pertama org kata...pastu teruskan jalan lagi smpai lagi tempat mendatar rupanya belum smpai lagiiii...penatnyaaaa rasaaa...

Kat puncak kedua ni aku decide nk solat subuh dulu sbb dh dengar azan..so cari tempat yg sesuai then solat lah..aku bawak telekung nk sejadah kecik je..bawak minarel water 2 botol besar..satu tu guna tuk ambil wuduk.. untuk pengetahuan memang tkde tandas tau nk terbuang yg kecik ke besar ke kena siap² buang
sebelum naik k.. Untuk arah kiblat aku guna Apps PimpinSolat tuk iphone..sgt berguna.. baru download kat atas tu bukit..Digi line full bar ok! hahaha..bleh trus update status kt fb..haha..

Lepas tu smbung perjalanan smpai ke puncak..jalan nk naik ke puncak ni yg agak mencabar bagi aku.. sbb kena panjat batu besar..agak susah jugak,ada tali tapi masa aku pergi tu ramai yg menolong..so jadik senang lah.. bila dh smpai puncak tu terus rasa lega sgt dan paling best dapat tgk view yg cantik sgt pagi² tu..aku duk atas batu dengan husband aku sambil borak² ambil gmbr n tggu matahari terbit..

Smpai kat puncak tepat jam 6.30 pagi..so bagi aku yg slow ni bleh smpai puncak dalam masa satu jam setengah.. 5.00 am- 6.30 am.. penat penat...ade jugak tempat² yg agak curam..bedebar jugak lau tgk bawah..rasa cam nk jatuh..memang kena hati²..tapi ade juga yg bawak budak² memang hebat la budak² yg berjaya naik smapi atas..aku memang salute lah.. terasa nk bawak Auni tapi mesti half way dia akan mintak dukung..parah lau camtu..hihi..

Bila dh hilang lelah, dah ambil gambar, dh makan megi, dh tgk sunrise kami decide untuk turun jam 7.30 pagi..so kami duduk kt puncak tu selama satu jam.. turun memang best sebab dh siang dan terang..hehe... turun laju je jalan plus nk terbuang yg kecik sgt²..haha.. tu yg laju je.. masa kami turun terserempak dengan ramai sangat org yg baru nak naik pagi tu..so kalau kt laluan sempit tu kena la bagi laluan.. ade yg tanya aku "kak jauh lagi tk" aku jawab 5 minit je lagi dik..kasi semangat sket..walaupun sebnarnya dia baru je panjat 10 minit..ade sejam lebih lagi dik oii..hihi... taknak downkan semangat diorg..

Smpai bawah tepat jam 8.30 pagi..so sejam je ambil masa untuk turun..turun best sebab tk penat pun cuma sakit kaki kita dok menahan dari tergelincir dan jatuh kan..husband aku cakap lau berlari turun ni kaki kita tk sakit sgt..tapi bila aku lari susah plak nk break..hahaha..lagi aku takut..baik aku jalan je pelan²..

Ok lah kepada korang yg belum pernak daki bukit ni nasihat aku cubalah! Pasti korang rasa best bila dapat smpai puncak.. aktiviti riadah ni bagi aku tk sesuai untuk budak² tapi ramai je budak² yg ikut parent diorg naik..atau maybe tenaga budak² lebih power kot dari orang dewasa..maybe diorg lagi tk rasa penat..hehe..part yg aku rasa tk sesuai tu mungkin part naik tempat yg curam sgt tu je la..yg lain² okey kot..
So depend la nk bawak budak pun boleh..tk dilarang pun tapi risiko tanggung sendiri k..

Jumpa kat Part 2 untuk gambar² kat brogahill aku.. Sekian dulu..
Wassalam..


Wednesday, December 19, 2012

Trip USS (Universal Studio Singapore) 2012 Part 4- ada 7 movie theme zon wajib masuk!

Assalamualaikum.. sambungan entry part 3 sebelum ni..

Aku akan cerita dengan lebih detail tentang semua ke tujuh² movie theme zone yg ade kat USS ni..lau nk lagi best korang kena pergi sendiri k..

1) Madagascar

Aku hanya tunggu show je but show is cancelled due to heavy rain..so dapat begambar je.. pastu makan lunch kat dalam park madagascar ni namanya Marty's Casa Del Wild Food Court.. Menarik juga tempat ni dan yg penting HALAL.. cuma makanan memang mahal sgt..lau beli tu tk payah convert duit RM lah..pejam mata je beli..lau tk rasa tk berbaloi..adehh..ada madagascar ride jugak..ni antara gmbr kt madagascar..






madagascar ride..org dewasa pun bleh naik..aku pun naik..hahaha..





2) Far Far Away

Kat sini plak memang dunia dongeng shrek la..ade rumah shrek, castle, show shrek 4D adventure, donkey live show, enchanted airways (roller coaster) dll.. yg aku buat naik roller coaster, tgk donkey live show n begambar la ape lagi...hehe.. jom tgk gmbr plak..

rumah ogre a.k.a Shrek



anak² ku..auni nmpk serabai ntah nape..hoho


mama aku..actually dtg sini uss ni sbb bawak mama n mak mertua jalan²..hehe..

us wit fairy godmother

the castle..



auni ngan danish cousin dia..




far far away souvenir shop.. barang sume mahal..paling murah fridge magnet 5 sing dollar..

3) The Lost World

Kat sini cam dinosour² tu punya tempat la..ade jurassic park rapids adventure(yang ni basah! tapi aku tk naik sebab dh penat sgt), dino-soarin( ni budak² boleh naik..kebanyakkan ride memang budak² bleh main cuma ketinggian biasanya 92cm ke atas..) yg lain yang budak leh naik madagascar ride tu pun boleh..lepas tu ade live water show kat waterworld..yg aku ingat show dia kul 5.30 ptg..kami xpergi sebab dh penat sgt.. bawak budak kecik memang penat..hihi..




ni la dino-soarin tu..mak saudara auni yg temankan auni sebab aku dok dukung aira tgh tido..

bende ni kita kawal sendiri turun naik dia..lau nk tinggi naikkan sendiri..auni sgt berani..hehe..
4) Ancient Egypt

Kat sini ada roller coaster jugak namanya revenge of the mummy..kat sini banyak pasal egypt² lah..cam lam citer mummy the returns tuh..aku tk naik pun..ada treaure hunters tuk anak² kita ngan kita skali..aku tk main jugak coz beratur panjang sgt².. so kat area sini banyak amek gmbr je..hehe..








sape eh character  perempuan ni..mumtaz eh? hihihi..aku pun tak tau..
5) Sci-Fi City

Kat sini plak attraction nye ade dua bende yg aku sangatttt suka..high speed roller coaster..super Awsome! satu nama CYCLON ngan lagi satu nama HUMAN..dua track ni bergabung... bagi yg minat naik roller coaster cam aku wajib try la ni..walaupun aku suka tapi ada jugak cuaknya..perghhhh memang laju gila babass smpai nk tercabut jantung rasa..yg naik ni aku ngan adik ipar aku fatin ngan anak buah aku aina je..yg lain tk berani..hihi..ye la tkkan mak aku nk naik plak kan..

Dan lagi satu perkara yang double super Awsome kat park ni adalah transformers the ride : The ultimate 3D battle.. best gilerrr smpai rasa nk naik lagi skali..korang akan rasa cam dalam real perang ngan robot..macam dalam movie..best sangat².. org kata lau tk naik ni memang rugi sgt².. so korang jangan lupa naik tranformers ride ni tauuu..WAJIB! ade transformers di pamerkan kat sini jugak..so korang bleh tangkap gmbr..kereta bumblebee pun ade! jom tgk gmbr..aku beli satu merchandise transformers kat sini iaitu botol air dengan kepala optimus prime..hehe..best! harga 28 sing dollar..air bleh refill..lau air habes g refill tapi bayarlah 4 dollar lau tk silap aku..lupe sudah..

inilah roller coaster high speed tu...seram tak?? hehe...

yang merah tu HUMAN dan biru tu CYCLON..aku naik dua²..best kau!




masuk sini tuk ride the transformers..Awsome!



Bumblebee

auni! ha tu botol air optimus prime tuh..






baru lepas ride transformers tu..nmpk tak muke sronok tu? hihi..

6) New York

Kat park ni attraction nye adalah Lights, Camera, Action! Host by Steven Spielberg.. kat sini kita dapat tgk stage yg tenang xde pape tiba² datang ribut taufan..real depan mata kita..diorg buat scene yg ade petir² guruh sume..nk citer pun tak tau tapi memang best..so make sure masuk jugak sini k!

Kat new york ni jugak ada street entertainment cam sesame street stage shows.. tapi aku terlepas show ni sebab tgh naik roller coaster..pegi je dh abes dah..kata kakak ipar aku yg pegi tgk dia menyanyi dan menari²..then bleh begambar..happening la jugak..yg pasti ada Elmo! n kawan² dia..




mak² yg keletihan..hehe






7) Hollywood

Kat sini actually masuk² je terus jumpe bandar ni dulu... yg meanrik kat sini cuma ade Universal Studios Store dimana kat sini lah lau korang nk beli souvenir² yg mahal² belaka...haha..semua mahal lahh kat USS nih.. pegi main je tk yah beli souvenir k..attraction kt sini ade Monster Rock tapi tk tau la ape description nya come watch the Universal Classic Monsters in an all-new Rock-N-Roll extravaganza..so korang leh la cube,,aku tk pegi pun..dh xsempat..hehe..

ni kt depan store uss..pas ni nk balik dah..ni last stop dah..hehe..

So tamatlah journey kami di USS...pe lagi jom balik...esok nya nk pegi JPO plak kt JB..hehe... Bye² super awsome USS..next time anak besar nk pegi lagi.. sebab sian aira ngan auni banyak bende tk dapat main..

babaiii..nk naik bas dh kena turun escalator ni sbb bas kat bawahh..


Jumpe next Entry!
Thanks for reading!
Wassalam..