CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 26, 2012

Bukit Broga, Semenyih Here We Come! ~ Part 3




Assalamualaikum.. entry ni sambungan Part 2 nk share beberapa tips untuk mendaki bukit broga.

1) Mulakan pendakian seawal 5.00 pagi kalau rasa nk tengok matahari terbit dari puncak bukit broga.Perjalanan aku yg banyak berhent-henti menagambil masa dalam 1jam stgh. So korang bleh manage time korang eh.. Serious best naik gelap² baru thrill... :) Turun ambil masa satu jam..

2) Make sure korang dh jogging atau pergi gym atau buat la apa² excercise tuk kuatkan stamina korang sebab mendaki ni memerlukan stamina yg tinggi..kalau tidak baru 10 minit dh mengah dan semput sangat dh.. Sebelum daki kasi normal streching atau warming up dulu supaya otot² tk terkejut.. walaupun bukit ni tk tinggi mana tapi bleh mengah juga tau.

3) Jgn lupa bawa lampu suluh sorang satu lagi bagus.. but kalau lupa jgn risau sebab ade jual kat tapak bawah tu..

4) Bawa ponco yg baju hujan pakai buang tu in case hujan tkdelah basah kuyup kan sbb mane nk cari tmpt berteduh kt situ..memang tkde la kan.. beli kat mydin rm 1.90 je satu..

5) Download apps utk arah kiblat kt hp korang supaya senang nk solat subuh nanti.. bawak kompas pun boleh.. bawak tikar kecik ke tuk solat atau kain je pun dh memadai..solat atas tanah pun xde masalah..cuma lau tanah tu basah problem jugak.. aku bawak air dalam 2 botol besar yg 1 liter tu..satu botol untuk minum dan satu botol untuk ambil wuduk.. apss yg aku guna untuk iphone adalah pimpin solat.

6) Bawak makanann ringan² untuk alas² perut kat atas tu nanti kan.. macam aku bawak roti, megi ngan keropok..aku bawak termos air panas anak aku untuk buh air panas..hee :)

7) Camera! Jgn lupa bawa..rugi la lau tk bawak..sbb pemandangan cantik dari atas tu..aku nampak beberapa org yg bawak kamera dslr siap ngan tripod skali..maybe nk buat photoshoot kot.. aku pkai kamera handphone je..

8) Nak naik pagi² macam pukul 8 pagi tu pun okey cuma korang akan terserempak dengan orang yang turun dan itu akan membuatkan perjalanan korang  jadi lambat sikit lah dari biasa..sebab kena bagi laluan..antara dua sama ada bagi korang yg bagi laluan atau korang yg jalan dulu.. sebab naik dan turun adalah menggunakan track yang sama..

9) Pakai kasut yang bersesuaian. Kalau pakai selipar bukan tkboleh cuma aku rasa tk sesuai langsung. Pakai kasut sport yg brand power tu pun dh okey macam aku.. hehe.. ade je yg pakai selipar.. kalau bawak anak² kecik pun make sure diorg pakai kasut eh..

10) Tak perlu kot nk pakai sweater ke atau baju tebal²..sbb tk sejuk mana pun kat atas tu..bukan gunung kinabalu pun..nanti sweater tu buat berat badan je nk daki bukit tu..kita kan nk santai².. :)

11) Bawak duit tuk bayar parking RM 2 aje.. Barang² berharga dalam keta aku bawak naik atas cam smart tag ngan GPS..takut juga nk tinggalkan..

Itu je la yg aku ingat setakat ni.. so Selamat Mendaki bukit Broga.. :D


No comments: