CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 30, 2013

Cara pembelajaran secara e-PJJ di Uitm Shah Alam

Assalamualaikum semua..

Disebabkan result kemasukan sesi Sept 2013 e-Pjj di Uitm telah pun kluar pada 24.7.2013 ritu..bleh refer sini untuk semak result permohonan korang, jadinya aku nk share sedikit ilmu cara pembelajaran berdasarkan pengalaman semester satu aku yg dh lepas di Uitm Shah Alam..

Apabila kita telah rasmi menjadi student kita akan mendapat student ID dan of course student card. Jadinya sila hafal student ID korang.. hehe...korang perlu mendaftar di dua website utama iaitu Student Portal dan iClass Learning Management System.

Student portal tu untuk korang mendaftar subjek,tgk bill, tgk result, tgk informasi terkini dan sebagainya.

iClass pula untuk korang berinteraksi ngan pensyarah, kawan² student sekelas, hantar assignment, jawab soalan pensyarah dan sebagainya.

Ok 1st semester aku masih lagi belajar cara² membahagikan masa belajar, bekerja dan family time..

Cara belajar sebagai e-Pjj Student adalah korang hanya perlu attend kelas dimana, ade yang 5 kali seminar dan ada juga yang 7 kali seminar. Ini bermaksud korang kena attend class tuk satu² subjek tuk sama ada 5 kali atau 6 kali sahaja.

Bila nk attend class? 
 Hari AHAD 8.30 pagi - 6.15 petang 
(cuma kelas gantian je bergantung pada masa yg ditentukan oleh lecturer anda)

Class pulak hanya attend 2 kali sahaja sebulan bergantung pada subjek yang kita pilih. Siapa yg pilih lebih dari 4 subjek tuk satu semester kena lah datang setiap minggu sebab satu hari tu dikhaskan untuk 4 subjek saja. Kalau nk abes belajar cepat dan otak memang teror abes leh belajar banyak subjek silalah amek lebih dari 4 subjek..hehe.. lau tk silap max credit yg kita boleh ambil per semester adalah 15 cdt.. jadi maybe 5 subjek je la kot max leh amek.Terpulang pada masing² punya pilihan.

Macam aku sem satu ritu aku amek 4 subjek iaitu ADS410,MAT112,TITAS ngan CSC413 so total kredit hour adalah 11. Jadinya aku attend class 2 kali je sebulan. Pastu boleh pilih plak nk amek sesi I atau sesi II. Ni aku kasi contoh eh.

Sebulan ada 4 kali ahad kan? so ahad minggu 1 & 3 dikira sesi I, minggu 2 & 4 dikira sesi II. Jadinya kalau korang pilih Sesi I attend la class pada Ahad minggu 1 & 3 sahaja.. begitulah sebaliknya.. paham tak? Actually class tak wajib pun hadir, cuma kalau tak pergi maybe akan terlepas info² penting, tak de group tuk wat assignment, xdpt hint soalan final dan lain² lagi.. Bagi aku class matematik atau akaun memang wajib la tuk attend sebab mane la taw nk belajar sndiri kannn..susah kot!

So masa 1st class  biasanya lecturer akan mulakan dengan bagi peratusan markah cthnya Final 60%, assignment + group presentation + project +iclass participation+ quiz+ test = 40 %.. kita juga perlu buat group..kalau kita xdatang jenuh la nk cari group sebab kita tak knal pun classmate kita sape..pastu nk tunggu jumpa plak lagi 2 minggu lagi so agak payah disitu..lau tknak ketinggalan jgn lah skip class.

Walaupun class tk wajib attend tapi kalau time tu dia buat quiz atau test tk ke rugi lau tak attend kan? tapi biasanya lec akan beritahu awal² apa plan setiap seminar yang kita akan attend tu. So jgn risau..lau tk dapat dtg time kena anta assingment still boleh pass kat member mntk tolong antar..tak pun pos je..

So kalau korang tertanya² cemane nk belajar lau attend class tak wajib kan? Caranya camni.. setiap subjek kita perlu ade modul atau lebih senang cakap buku teks la..so dari modul itulah kita akan belajar..masa class lec pun akan go through the modul tapi sangat laju hokey..kawan² senior pesan sebelum nk attend class baca dulu beberapa bab supaya tk blur dalam class.. tgk modul tu ade berapa Bab kalau ade 15 bab pastu class plak ade 5 kali jadi setiap kali sebelum attend class baca lah 5 bab dulu..giteww taw..

Lagi satu cara untuk belajar juga adalah throuh iclass yang aku suh daftar mula² tadi..kat situ korang leh tanya ape² je soalan sama ada kat lec atau classmate.. bagi aku iclass macam satu chatroom sebenarnya..so chatlah! Kalau lec bagi soalan through iclass korang kena jawab..so dicadangkan buka iclass dua kali sehari..satu kali pagi satu kali malam untuk tgk ape yg terkini..kadang² class cancel pun lec akan inform dalam iclass okey..

Dan cara seterusnya adalah kumpul notes dari senior² atau print past year final paper question bleh klik sini. Soalan past year sangat membantu hokey terutama subjek math.Rajin² lah baca buku jgn tunggu nak final sebab takut tk sempat..Macam aku..Haha.. Next week maybe kluar result sem 1 aku.. tapi tkmo gitau maluuuu..hihihi... 

Sebagai mak kepada dua org dak tecik jadinya aku akan curi masa buat assigmnet atau belajar kat opis time rehat atau time xde keje ataupun tgh malam pas anak² tido.. Itu lah pengorbanan if nk sambung balajar smbil bekerja.. lagi satu banyak knduri kawen kawan² dan sedara mara tk dapat nk hadir sebab kena attend class..Masak pun sabtu je la..hari bekerja sgt penat..lega suami memahami..Hope sume ni berbaloi dan ada hikmahnya..InsyaAllah..Doakan aku pass ehh final exam ritu.. 

Kepada korang yang dh dapat sambung belajar tu harap sentiasalah bersemangat eh..Congratulations!! Elakkan stress sebab terkadang aku pun hampir stress juga.

Tq sudi baca. Adios.. Assalamualaikum..






Wednesday, June 5, 2013

Fun time at Kid'z Paradise,The Mines!

Assalamualaikum... 

Banyak kali dh setiap kali pegi the mines si Auni nmpk poster kidz paradise ni n dia mintak nk pergi.. rezeki Auni la sebab hari ni terbuka hati mak ayah dia ni nk bawak..mahal kot..hehe.. harga masuk rm25 lau weekdays, rm38 weekend n public holiday... kat dalam ni wajib pakai stoking, pastu korang yg temankan budak2 pun wajib pakai stoking..lau x bawak bleh beli kt sini rm4! mahal kannn... so jgn lupe bawak stoking lau nk jimat. 

Reason kenapa kena pakai stoking maybe sebab tknk kotorkan tempat ni kowt..

Kat sini ade baby room, ade tempat parents melepak.. sila bawa smartphone atau gadget anda sbb ade free wifi jugaks.. lau haus atau lapar ade jual air n nugget tapi harganya mahal ler.. boleh kluar pstu masuk balik selagi tk tanggalkan tag yg diorg pasang tu..

Tempat ni terletak di Level 4 the mines.. sama level ngan bowling..diorg bleh tolong jaga anak kita tapi kalau tk ramai org je baru boleh.. ade locker berkunci jugak tuk simpan beg dsb.

Ape yg special tempat ni adalah pasir buatan..memang syokkk..tak kotor pun..serious dan selamat..
Korang memang patut bawak anak2 dtg sini sebab anak2 aku sgt enjoy! Jom layan gambar.. 

                                    


     

                                

                               

                                

                      

                   

                    

                   

                                



                               


                                

Sekian dulu... :)
 
 








  


Monday, June 3, 2013

3 hari 2 malam di Penang (Pelbagai Tempat Menarik)


Assalamualaikum..

Rindunya kat blog ni.. sebab lama xposting.. diriku telah mengabaikan blog ni kerana diriku begitu sibuk sekali sehingga xde masa nk update.. bila ade masa je aku pilih untuk tido! Terukkan..

Ok untuk entry kali ni nak beri info sambil ceritakan pengalaman aku semasa cuti² di dalam Malaysia iaitu Pulau Pinang. Yeayy! This is my first time dalam seumur hidup aku pegi Pulau Pinang okey.. hehe.. so aku dh lalu tau Jambatan Pulau Pinang tu..



Percutian kali ni boleh kira macam percutian keluarga bersama femali mertuaku. Cuma femali abg ipar aku terpaksa cancel last minute kerana ade kematian. But its okey nanti kita plan lagi k. Kami memilih Hydro Hotel kat Penang tu sebagai tempat bermalam. Facilities bagus, bilik bagus best dan besar, ade swimming pool, dekat ngan pantai batu feringgi, breakfast sedap,ade bilik iron,ade gym percuma, ade bilik untuk main xbox percuma jugak,cuma lam bilik air xde paip kat jamban..ade bilik yang ade so kena request la k. Kami booking bilik ni kat Agoda. So Agoda boleh dipercayai tau.

Banyak jugak tempat menarik kat Penang tau..cube google..hehe.. tapi xesempat nk pergi ke semua tempat.
Antara tempat yang kami pergi adalah of course wajib lalu kat Jambatan Pulau Pinang kan, Padang Kota(Fort Cornwallis + Makan Pasembor + naik beca), Rumah Kelahiran P.Ramlee,Bukit Bendera, Batu Feringgi Night Market, Masjid Terapung Pulau Pinang, Nasi Kandar Beratur, Ikan Bakar Kg Telok Tempoyak, Masjid Kapitan Keling dan the best part adalah pergi amek gambar kat Penang Art Street (terdapat wall painting yang cantik² dan ada cerita tersendiri).Last day kami pergi melawat pakcik saudara di Kepala batas dan dia bawak kami melawat MARDI..best ok banyak sawah padi. Akan ku ceritakan satu² tentang tempat yang kami lawati ni tau..
Jangan bosan ok..best tau aku nk cite ni.. :)

Padang Kota

Kat sini terdapat kubu pertahanan semasa zaman Francis Light iaitu Fort Cornwallis. Bayar RM2 pastu masukla.Senang je..hehe.. korang dpt tgk rumah api, meriam lama, kubu, tempat simpan peluru dan sebagainya. Ok betul ini adalah tempat bersejarah. Macam lawatan budak skolah tapi i like it very much okey!

Lepas penat melawat situ, silalah naik beca dan bayar RM 6 untuk dibawa ke kedai makan yg popular disitu untuk makan rojak pasembor(RM26 sepinggan ikut ape yg korang amek)/kerang bakar (RM 13 sepinggan)/cendol/laksa dan macam² lagi. Makan tepi pntai..duduk² je terus ramai orang kedai dtg tnya nk makan ape..hua hua hua.. ko duduk 2 orang pun, tukang amek order adalah dalam 5-6 orang kejar meja ko nk tnya ko nk makan ape tau..scary kejap..haha..eh kalau nk jalan kaki pun boleh sebab dekat aje kedai ni korang leh jalan² tepi pntai tu tk rasa penat pun.







Francis Light












pasembor!




Batu Feringgi Night Market

Kat sini best okey..tempatnya lebih kurang cam Downtown kat KL ni la..tawar selagi boleh tuk dpt harga murah tu je tips kalau korang nk barang tu la. Lama jugak kitorg round situ smpai lenguh kaki weii.. Ok wajib pegi eh. Cuci mata pun boleh.

Bukit Bendera atau Penang Hill

Huhuiii aku sgt teruja pegi sini sebab kena naik train untuk smpai ke puncak bukit bendera tu..menarik sgt tapi lau ade roller coaster aku pilih roller coaster laju sket..haha..naik tren slow. Biasa naik cable car cam kat langkawi tu kan tapi ni lain sket kena naik train..unik! Untuk Harga tiket train bukit bendera aku senaraikan kat bawah ni :
 






tropong bayaq singgit hehe





tiket train bukit bendera

with mak mertuaku


auni lukis inai


pandangan dari dalam train menurun bukit..awesome!



kami semua pakai baju One Piece from Uniqlo!


P/S : Pilih tempat duduk di coach depan sekali semasa naik atau turun untuk lebih pengalaman mengujakan! Ini Serious.. hehe.. kami dapat coach depan masa turun.

Kat atas bukit bendera tu akan ade tempat untuk posing², boleh teropong satu penang bayar rm 1 kt teropong tu, ade owl muzeum(kami xmasuk), ade tempat bergambar ngan ular(kami tk begambo haha), ade tempat lukis inai kat tangan (Auni buat) dan ade tempat makan! Ni penting..hihi.. Jangan lupa makan laksa ngan kue teow goreng kat atas ni memang kaw kaw punya sedap smpai bila taip ni air liur aku meleleh tringat. Sedapnyaaa tolonggg.. bukan ngidam. Full Stop.

Rumah Kelahiran P.Ramlee

Lagi satu tempat bersejarah. Best datang la sini at least boleh baca tentang realiti kehidupan seorang seniman negara. Sapa minat P.Ramlee angkat tangan? saya.. sayaa! Rumah ni betul tetapi telah dialihkan dari kawasan sebenar.. best woo rumah lama ni..rasa tenang jiwa duk sini.. ade gmbr² beliau, katil mak pak beliau,dapur beliau, ruang tamu beliau dan lain².. Sebelah rumah ni ade muzium P.Ramlee..kat sini banyak cerita sejarah hidup beliau,gambar femali beliau. dan ada jual memorable souvenir lau korang berminat cam baju dan VCD lagu². Sila datang.





Jamban kt belakang umah p.ramlee..klasik..haha



Penang Art Street

Kat sini kami pergi lepas sembahyang kat Masjid Kapitan Keling setelah makan Nasi Kandar Beratur. Art street ni adalah mural atau lukisan dinding oleh artist nama dia Ernest Zacharevic yang melukis kengkonon kehidupan backstreet kat penang ni. Style tau lukisan dia. Mural ni bukan kat satu tempat yang sama tau.. lau korang nk cari mural ni guna nama jalan. Cth nya nk cari lukisan budak naik basikal korang cari Lebuh Armenian nanti jumpe lah.GPS amat membantu ok.Nak tau nama jalan yg terdapat mural ni pegi website ni.. Camtu tau caranya.. Lagi satu cara korang leh sewa basikal pastu kayuh² la kat bandar tu n cari semua mural tu pastu begambo la ape lagi! Kami kan bawak budak tecik so tkleh nk menyewa basikal..naik kereta je cari pastu jumpe berhenti je tepi jalan lari² amek gambo pastu lari² masuk keta balik..hihi..


masjid kapitan keling


nasi kandar beratur..teh ais terbaikk!




nak jugakss..

poyoo..hehe


aira


auni







Lain² tempat aku tk perlu cerita detail sgt rasanya, cam masjid terapung tu cari kat pantai batu feringgi akan jumpa, ikan bakar telok tempoyak tu antara tmpr makan femes kat sana tapi bagi aku biasa² je mcam makan kt muara ikan bakar Melaka tu lagi best kot. n pasal melawat MARDI tu aku cite kat next entry lah.
Sekian dulu.. semoga kita semua bersemangat melancong dalam negara kita sendiri! Adioss..

Wassalam.








Friday, March 15, 2013

Pengambilan Baru Program Sarjana Muda Uitm Sesi Sept 2013

Assalamualaikum..

Kawan²..ari tu ade yang terlepas nak mohon pjj tuk wat degree kat Uitm kan tuk intake Mac 2013?
Ha nah sekarang dh bukak pengambilan tuk intake Sept 2013 plak..
Cepat² mohon sekarang.. tarikh tutup adalah 31 Mei 2013..

Kalau sape² yang nk mohon boleh la pegi ke website ini. Institut Pendidikan Neo (iNed) Uitm.

Ni aku copy paste dari website tu eh..

Pengambilan Baru Program Sarjana Muda iNED(e-PJJ & PLK) Sesi Sept 2013.

Permohonan mengikuti Program Sarjana Muda iNED(e-PJJ & PLK) Sesi Kemasukan September 2013 telah dibuka. Permohonan boleh dibuat melalui atas talian (online).

Klik disini ---->> Permohonan Online Ijazah Sarjana Muda Sesi Kemasukan September 2013 

Pelawaan untuk memohon pengecualian "Yuran Bayaran" melalui Program Mengubah Destini Anak Bangsa (iNED). Keterangan lanjut -->> sila klik disini **untuk staf UiTM sahaja

Tarikh tutup permohonan adalah pada 31 Mei 2013 (Jumaat) dan tarikh akhir penerimaan borang permohonan & dokumen sokongan adalah sebelum 06 Jun 2013 (Khamis).

Kalau ade ape² masalah untuk mohon korang bleh call Ined sendiri ataupun tanya la kat sini kot² aku leh tolong jawab sebab aku telah pun memohon dan sekarang telah bergelar student pjj kat Uitm Shah Alam tu..

Thanks for reading!

Sekian.. Wassalam.


Saturday, March 2, 2013

Karnival Wow! Putrajaya 2013 ape yg best?

Assalamualaikum..

Korang karnival wow kat putrajaya sedang berlansung skrg dr 28 feb hingga 3 mac 2013 kat presint 2 putrajaya..

antara aktiviti yg ade :
- hot air baloon
- Upin & Ipin
- Paintball
- Festival Makanan Antarabangsa
- Go Kart
- Rumah Hantu

Aku dh pegi dah tgh hari tadi..time org laki sembahyang Jumaat..jalan kaki je dari opis aku..hehe..

Yang menariknya aku pergi tu panas terik la sbb tgh hari..haha..banyak jualan biasalah kan..ade gerai2 makan yg bagi korang tester cthnya yakult,meggi dsb..gerai tudung,baju,mainan,produk kesihata sume ade lah..yg bestnya aku jumpe org jual tudung sebijik produk fareeda..sebijik kata kau! rm 80 saja.. pegi cari kat sana kalau nak..

Best ade jual baju upin ipin murah rm10 saje kt booth upin ipin.. aku beli 2.. pastu aku beli keychain kt booth kraftangan comel sgt keychain nama rm 10 juga..

Ha sblm terlupa ade sesi belajar craft,macam canting batik, buat bakul rotan,tuliasan khat dsb..

Dan mcm2 lagi yg ade..pergilah jenjalan kt sana lau ada masa..meriah sket putrajaya..hehe

oklah ni gmbr barang2 yg aku beli tadi..
sekian dulu. enjoy ur weekend everyone!
wassalam







Thursday, February 28, 2013

Bila Expired Result MUET & Kalau Hilang Slip Result Apa Nak Buat?

Assalamualaikum w.b.t

Oleh kerana ade beberapa orang dok tanya pasal keputusan MUET ni ade expired date ke? valid smpai bila eh? Jadinya entry kali ni nk memberi tahu apa yg tertulis di website MPM (Majlis Peperiksaan Malaysia) berkenaan dengan MUET ni k..biasanya kita akan tertanya² pasal ni kalau kita nk smbung degree sbb sekarang nk amek degree diwajibkan telah ambil MUET..
Click sini untuk info lanjut tentang tempoh sah laku MUET.

Ni copy paste dari website itu :

PEMBERITAHUAN MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST (MUET)

Syarat Kelayakan Menduduki MUET 
dan 
Tempoh Sah Laku Keputusan MUET


1.  Dimaklumkan bahawa mulai MUET pertengan Tahun 2009, TIADA sebarang syarat kelayakan dikenakan kepada calon untuk menduduki MUET.

2.  Dimaklumkan bahawa tempoh sah laku keputusan MUET adalah seperti yang berikut :

    a) Bagi keputusan MUET yang dikeluarkan sebelum tahun 2009, tempoh sah lakunya adalah sehingga 
        18 JULAI 2013 

    b) Bagi keputusan MUET yang dikeluarkan mulai tahun 2009, tempoh sah lakunya ialah 
        LIMA TAHUN mulai tarikh keputusan ujian dikeluarkan.

Eh kalau slip korang dh hilang kan senang je korang boleh mohon semula dari pihak MPM bagi salinan cumanya ade la bayarn dikenakan.. pertama kali mohon RM 20, 2nd time RM30.. lebih dari tu akan dikenakan RM 50.. boleh dapat melalui pos atau datang sndiri ke MPM.. isi borang dulu kt website MPM..

Ok la setakat ni dulu info kali ni.. macam kalau korang nk tau jadual bila exam MUET ke, macam mana nk Apply MUET ke atau macam mana Bayaran MUET ke.. korang leh click link ni untuk info pasal semua tu..
Selamat belajar!

Wednesday, February 27, 2013

Daftar Mengundi PRU 13

Assalamualaikum..

Tergerak nk buat entry ni sebab kan sekarang dah dekat sangat dah masa untuk PRU kali ke 13 negara Malaysia.. So korang dah daftar mengundi ke belum? Kalau belum dh tk sempat dah untuk PRU 13 ni.. boleh nak daftar cuma untuk mengundi kenalah tunggu PRU 14 pula.. kan dh rugi satu undi..

Kalau nk semak daftar pemilih korang boleh click sini Web Semakan Daftar Pemilih
Masukkan je no IC..kalau korang pun layak mengundi dia akan kluar record not found..
Tapi kalau korang dh daftar dan layak mengundi dia akan kluar penerangan tentang pendaftaran korang..
Boleh juga semak beramai-ramai.. click sini Semakan Isi Rumah

Sebagai orang Islam kita mestilah memilih bakal pemimpin kita yg beragama Islam..
Jadi marilah daftar mengundi.
Undi adalah rahsia.
Hiks..

Sekian dulu.
Wasalam.

#5 Wordless Wednesday- with love