CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 23, 2013

Yuran Pengajian Pelajar Baru E-PJJ Uitm Shah Alam intake Mac 2013

Assalamualaikum..

Kan aku dh dapat surat tawaran untuk sambung degree kan..course yang aku dapat adalah Sarjana Muda Sains Pentadbiran (Kepujian). Aku perlu daftar pada 16 Feb 2013 ni di Shah Alam.

Apa yang aku perlu buat sebelum pergi mendaftar nanti adalah bayar yuran pengajian.. Jumlah bayaran yang perlu dibayar boleh disemak di link ni selepas masukkan no pelajar.

Jumlah yang perlu aku bayar untuk course aku adalah TOTAL RM 1459.00.. lega aku ada simpan duit sket boleh la bayar.. Alhamdulillah..

Pecahan yuran tu adalah macam ni:

Tabung Aktiviti Pelajar (Ijazah) RM 50.00
Kenaan Tetap (Pelajar Baru ) RM 109.00
Yuran Epjj (ni kos termasuk subjek sume) RM 1200.00
Pengecualian Kredit -PJJ RM 100.00

Bab pengecualian kredit tu aku tk berapa paham..so aku call bahagian kewangan uitm tu diorg kata Pengecualian Kredit tu kena bayar sebab aku layak dapat pengecualian kredit..tapi aku masih tk paham so dia kata bayar je dulu..nanti masa pendaftaran akan ada taklimat dan akan ada penyelaras yang akan terangkan dengan lebih detail.

So dinasihatkan yuran ni sume kena bayar sebelum pergi mendaftar bagi memudahkan pendaftaran.. Bayar di Bank Islam k..lepas tu dh bayar simpan resit² tu sume untuk bawak masa pendaftaran.. DUA hari selepas bayar korang perlu check semula kat link ni untuk pastikan bayaran korang telah di update k..supaya tak jadi masalah kemudian hari..

Ok tu saja info kali ni..apa² nanti aku akan update lagi ye..

Wassalam.

Sambung Belajar

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..syukur padamu Ya Allah kerana telah beri aku peluang untuk sambung belajar ke peringkat Degree..

Koranggg aku dh tengok result e-pjj yg aku apply hujung tahun lepas semalam..dan keputusan nya permohonan aku berjaya..seronok sangat..lepas daftar nanti aku akan bergelar student semula.. wow weee :)

Semoga aku akan rajin² belajar dan lulus dengan cemerlang..semoga dengan adanya ijazah nanti dapat mengubah kehidupan aku ke arah yang lebih baik..

Kepada pembaca² blog aku yang banyak membantu untuk bagi info pasal e-pjj ni aku sgt² menghargai korang..korang the bestt.. sebab info² korang tu la ramai yg mengunjung blog aku ni..aku sgt suka..

Congratss kepada pembaca² blogger aku yg dapat jugak sambung belajar cam aku..antaranya Wan Zack, Cahaya Tihamah , Taxandme, syarifah, amyramokhtar serta anynomous yg aku tk tau nama,,. Selamat Belajar koranggg semuaaa...

Doakan aku dapat mengahrungi kehidupan baru sebagai student,pekerja kerajaan, isteri serta emak..Semoga aku dapat membahagikan masa dengan jayanya..

Sekian dulu.

Wassalam..

Friday, January 18, 2013

Update 18/1/13-Status Permohonan Program Sarjana Muda Kemasukan Mac 2013


Ni aku copy dari website Ined..So boleh start semak pada 22 Januari 2013.

Status Permohonan Program Sarjana Muda Kemasukan Mac 2013

Status permohonan pengambilan pelajar baru program Sarjana Muda e-PJJ/PLK sesi kemasukan Mac 2013 boleh disemak pada 22 Januari 2013 (Selasa).

Untuk semakan status permohonan --- >> Klik Disini

Berikut adalah senarai program mengikut kampus yang tidak dapat ditawarkan kerana bilangan calon tidak mencukupi --->> Klik Disini.

Hari Pendaftaran Pelajar Baru PJJ/PLK bagi kampus Shah Alam adalah pada 16 Februari 2013 (Sabtu). Manakala tarikh pendaftaran bagi kampus cawangan lain adalah berbeza.

Sila semak tarikh dan tempat pendaftaran disini ---> Klik Disini.

Harap Maklum.


p/s: bertambah debaran camni..adehh..ingatkan hari ni kluar result..sabar menanti...

Tuesday, January 15, 2013

Apps Edit Gambar untuk Iphone

Assalamualaikum..

Kali ni just nak share apps yang aku guna untuk edit gambar pastu post kat instagram.. Sharing is caring kan.. if nak follow instagram aku carilah SuhanaSaid eh..

Ni antara apps yang aku guna..




Cara nk guna try n error lah k..paling aku suka guna skrg adalah typic and fotorus.. dan yg terbaru skrg ialah instaplace..memang cool giler apps instaplace ni..cubalah korang try..

Ni contoh gambar yg aku edit.

 Ni Apps FotoRus :



Ni pulak typic.. aku suka ni :
 dan yang ni instaplace :


 
Ok selamat mengedit gambar..coolio..
Wassalam.

p/s: aku guna yg free saje..lau korang nk upgrade sukahati lah korang yg bayar..hehe.. :)

Dalam Kenangan Bersama Arwah Kak Lang

Assalamualaikum...

Ishh nape ntah nk emo sangat ni...mungkin tarikh hari ni 15 Januari adalah tarikh hari lahir kak lang ku yg telah meninggalkan aku buat selama-lamanya 9 tahun yang lalu.. ya banyak lagi tarikh lain cuma biasanya bila tarikh lahir ni la kita slalu ingat kat org tersayang kan..bila birthday je mesti nak call kan?  So hari  ni memang lah buatkan aku rindu sangat pada kak lang aku satu-satunya kakak yg aku ada..

Masih ingat lagi kenangan terakhir aku dengan kak lang.. hujung minggu biasanya aku balik rumah mama kat cheras tu..kak lang duduk ampang.. so sabtu malam tu aku ajak dia kluar makan..tapi dia taknak..so xpe lah nk buat buat cemane dia taknak kan.. sejam lepas tu tetiba dia call aku..dia cakap cepatlah siap..dia dh ade depan umah dah..masa tu aku tkde pun terfikir apa²..bagi aku biasa je apa yg dia buat tu..takde yg special..aku pun ajak abg aku ngan mama,mama tknak ikut, so abg aku ateh je yg ikut..

Smpai kat kdai tu kami order tapi dia makan tk abes, dia suh aku makan makanan dia..balik tu dia hantar aku ngan abg aku balik..masa dia nk balik tu aku yg beria lambai dia seolah² tak akan jumpa lagi..menitis air mata aku smbil menaip ni..aku lambai dia sampai dia hilang dari pandangan..

Rupanya itu memang lambaian dan perjumpaan terakhir aku dengan kak lang.. 22 September 2004 dia telah pergi mengadap Ilahi..sedihnya hanya Allah saja yg tau..mungkin Allah gerakkan hati dia untuk keluar makan dengan aku supaya aku dapat jumpa dia..Masa dapat panggilan dari ayah kata kak lang dah tkde aku pitam.. rasa kosong sangat hidup aku ni..

Aku memang sangattttt rapat dengan dia..semua pahit manis hidup dia diceritakan pada aku.. banyak rahsia dia aku simpan..hari ni aku sangat rindukan dia..teramat rindu..dulu arwah sangat minat Siti Nurhaliza, so konsert siti yg free kat bukit jalill dulu tu kami pergi tau..yg bestnya aku ingat nk belagak kat dia yg aku pegi, rupanya dia pun call aku sebab nk gitau dia pun pegi jugakk..haha..last² kami pun sambil cakap phone sambil jalan smpai la dapat jumpa di tengah² crowd tu..hehe..

Arwah anak perempuan sulung, aku slalu cakap kak lang anak kesayngan ayah..hehe..masa aku form 1, kak lang form upper 6, kami satu skolah kat Clifford Kuala Lipis tu, duduk asrama, nape aku cakap kak lang anak kesayangan? sbb kalau hujung minggu nk balik umah aku kena balik naik bas, tapi kalau aku cakap kat ayah kak lang suh call ni yah dia pun nk balik jugak terus ayah aku smpai..hehehehe.. kadang² penah je aku tipu ayah sbb aku tk larat naik bas aku cakap kak lang nk balik..padahal kak lang tak tau pape pun..hihihi..

Ayah slalu cerita kak lang cakap lau dia kaya nanti nk beli keta hilux tu tuk ayah..senang la ayah nk masuk ladang bawak hilux..tapi tu sume tk kesampaian.. lagi sedih 6 bulan lepas arwah kak lang pergi meninggalkan kami, ayah aku pula pergi buat selama-lamanya juga..Ayah diserang sakit jantung semasa sedang renovate bilik aku dan adik untuk surprise kan kami..memang kami betul suprise ayah..Allah betul² uji kami, belum habis kesedihan kami, dia turunkan berita sedih lagi sekali..  :(

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau tempatkan lah arwah Ayah dan kakakku di kalangan roh orang-orang beriman. Kau ampunkan lah dosa² mereka semasa mereka masih hidup Ya Allah..ringankanlah siksaan terhadap dosa² mereka Ya Allah, semoga Ayah dan kakakku dapat menetap kekal di syurgamu Ya Allah..

Al-Fatihah 

Monday, January 14, 2013

Memori Lama Bersama Kakak

My 17 years old Mini Organ 1996-2013

Assalamualaikum...

Tiba² memori lama manggamit semula dalam hidupku..cewahhh.. Ini semua gara² mama yang suruh husband aku amek mini organ jenama Yamaha kat dalam stor kat rumah mama kat koyan semalam.. uishhh.. dah buruk, berabukkk, tapi nampak condition masih okey.. mama kata ameklah betulkan bagi anak² main..

Organ tu adalah hadiah hari jadi aku masa aku darjah 6..sekarang aku berumur 29 tahun..mama kasi ni sebab aku ngan kak lang (arwah kakakku yg tersayang) mama hantar pegi blajar main organ..memang best..setiap hari sabtu je mama akan hantar kami ke Raub jarak dari Koyan(rumah aku) pada ketika itu adalah dalam 60km..

Time tu je aku pndai main..kalau skrg ni suh main lagi hampehhh...note lagu pun dah tk pndai baca..sedihnya sebab tak manfaatkan apa yg mama buat tuk aku..aku nk blajar semula..sendiri aje..nk gi kelas tk mampu..masa dulu prestasi main tu bagus smpai cikgu masukkan aku ngan kak lang dalam satu slot mini konsert Yamaha Music kat raub tu.. power kan? hahahah..

Kedai tu masih wujud sampai sekarang..banyak kenangan aku dan kak lang kat situ.. berbalik pada mini organ tadi tu.. bukan murah harganya..tapi aku seolah-olah tk menghargainya..sebab ianya duduk terbiar dalam stor smpai berabuk!

Melihat suamiku yg bersemangat amek dan nk bersihkan dulu sebelum cuba pasang sbb tak tau masih elok ke tidak..Jadi balik dari kampung semalam, smpai je rumah terus kami projekkan mini organ tu..husband aku bukak semua..perghhh telur cicak pun duk ada dalam tu.. huhu.. aku pun tolong basuh² apa yg patut..terus lap utk keringkan semalam jugak sebab tk sabar nk pasang!

Kami decide nk guna bateri dulu tuk try sbb adapter nye xde, so nk pegi beli take time kan, so guna bateri dulu sbb boleh gna bateri jugak.. akhirnyaaa bila masuk bateri dan on.. Oh my god! Alhamdulillah ianya masih berfungsi dengan baikkkk! Aku sgt excited! Cuma ade satu button je yg hilang..yg lain sume masih ok..

17 tahun tersimpan tapi masih boleh diguna lagi..gembiranya aku..terus diriku rindu sangat² pada arwah kak lang.. aku akan jaga dan simpan elok² mini organ ni sebagai kenangan terindah aku dan kak lang..Nana rindu kak lang seorang kakak dan bestfren pada aku..tiada pengganti...

Sekian dulu..Wassakam..

p/s: Al-Fatihah untuk arwah Siti Salwani bt Md Said (awrah kak lang ku meninggal dunia pada usia 26 tahun, masih bujang, meninggal akibat kemalangan jalan raya yg totally bukan salahnya cuma ajalnya sudah smpai) :(




Thursday, January 10, 2013

Kurung Peplum Warna Purple Untuk Dijual Murah Saja

Assalamualaikum..

Koranggg..aku beli kurung peplum ni tapi tak saiz ngan aku.. Rupanya aku dah kena pakai saiz kecik sket.. Yang aku beli ni saiz M.. memang cantikk.. so aku nak letgo murah² je ni.. jenis kain nya adalah cotton satin..memang selesa kalau dipakai..aku dh pakai tapi untuk cuba je.. kalau berminat boleh email kat aku ya kat suhana.mdsaid@gmail.com...



Thank u for reading!

Wassalam..

Tuesday, January 8, 2013

Mari Menghias Sebuah Mini Akuarium


Assalamualaikum..

Sape suke bela ikan? Yeayyy sama lah kita :) Walaupun tk kenal pun nama² ikan tapi tetap nk bela diorg.. Jadi projek Ahad lepas adalah membeli sebuah mini akuarium untuk membela ikan² kecilku..


 Mula² pergi kedai ikan..dan pilihlah akuarium kesukaan korang..atau lebih penting tidak melebihi budget..macam aku kalau kesukaan tu harganya beribu²..hee..jadi aku pilih sekadar yg aku mampu sahaja.. Akuarium seperti diatas ni berharga rm 165 siap ade lampu kaler biru dan motor waterfilter. Akuarium yg aku beli ni menggunakan tenaga elektrik tau.. Ini dah mencukupi untuk beginner cam aku dn husband.

Ini antara hiasan² yang aku beli untuk akuarium aku..semuanya perlu dibasuh terlebih dahulu..kot² ade habuk ke ape kan..



Rumah..tk menahan nk beli jugak ni walaupun akuarium tu kecik aje..hehe.. tgn hubby enterframe okey..haha

yang ni bunga plastik..tapi bila dh duk dalam tu nampak cam hidup pulak.. harga nya rm 2

ni plak cam tunggul kayu la kengkonon..hehe..rm2.50

Ini batu untuk letak kat bawah skali..sebungkus sudah cukup..yg ni 3kg rm 10 sahaja..


sila basuh dahulu.. :)


Mula² aku penuhkan air dulu kat dalam akuarium ni.. guna air paip sahaja sebab yg aku nk beli ni adalah ikan air tawar.. lepas tu titikkan anti-chlorine.. aku beli brand NIKA rm 4.50 boleh pakai banyak kali..kalau untuk kandungan air macak akuarium aku ni hanya perlu letak 8 titik sahaja.. pasni kalau nk tukar air hanya buang air separuh je dan tambah air baru kemudian titikkan anti-chlorine tu sebanyak 4 titik saja..

Pastu masukkan hiasan pertama iaitu batu² comel itu..tuang aje...pastu ratakan lah ngan tangan mengikut kreativiti korang.. lepas tu susunlah hiasan² yang lain tu juga mengikut kreativiti korang..

Kalau tengok kat gambar bawah ni nampak tak yg tunggul kayu tu..itu je la satu bende yg hidup yang aku beli..actually tu anak tokey kedai tu punya tapi jurujual diorg terjual kat aku.. dh terlepas cakap jual kenalah bagi jugak kt aku kan..hehe.. so anak tokey tu kata sayang lah benda tu..hehe...ok aku jaga elok² ye!


tadaaa dh siap hias dah..ok tak? kecik je..so jgn letak banyak² hiasan sgt sbb nanti serabut plak crowded kan..


ha pas dh siap tu jangan lupa taruk ikan² korang..tu nmpak tak ikan² aku yg comel² tu.. aku beli ikan kecik² je..harga ikut jenis.. ada rm 1.00 sekor ade yg rm 3.50 sekor..pilih²..


ini adalah makanan ikan aku..nampak tak sticking fish food..cara bagi makan makanan yg sticking ni adalah korang perlu lekatkan kat cermin..nanti ikan² akan datang makan..tak perlu tabur²..hehe.. RM 10.50 boleh tahan sebulan.. tgk cnth yg aku lekatkan kt gmbr bawah ni..

nampak tak yg dua ketul kat cermin tu? itulah makanan diorg yg aku lekatkan..


ini adalah anti-chlorine yg aku guna..brand NIKA rm 4.50 shj..


auni suka ikan² ni.. :)

  
Ni la ikan yg kami beli..ada dua je yg ingat nama..ade 4 jenis lupa sudah nama ape..

ni Neontetra.. sumber gambar dari Google. yg ni kami beli 5 ekor free sekor so ade 6..


ni Red Mosaic Guppy.. sumber gambar Google jugak.yg ni pun sama beli 5 free sekor..

 Dua je ingat..hehe..ok dah siap akuarium mini ni..jadi selamat membela ikan ye kawan².. sayangi lah mereka dan jangan lupa bagi makan.. oh untuk info kalau kita nk balik kampung ke risau tkde sape nk bagi makan ikan kita kan? Jangan risau sebab ade dijual di pasaran auto fish feeder..aku ade jumpe rm 99 kat internet.. So jgn risau.. :)


Tetiba  rindu kat Louie kami punya 1st pet selepas kahwin.. tapi terpaksa let go sebab auni alahan bulu kucing dan menyebabkan dia kena asthma.. oh Louie adalah kucing parsi semi flat pertama yg pernah ku bela..biasanya pegi kutip kucing kat pasar malam je jadi anak angkat..hehe.. tapi tu sume masa bujang dulu..



Nilah Louie..


Comeykann..huhu.. :(

Sekian dulu..jumpa lagi..

Wednesday, January 2, 2013

Tribute To Nurul Aina Haifa My Niece

Assalamulaikum..

Entry khas ni ditulis sempena Birthday anak saudara ku Aina yang ke 14 tahun hari ni 02.01.2013! Dia adalah dak kecik kesayangan ramai mak² n pak² sedara nya kerana dia the only anak buah yg kami ada selama 7 tahun.. Dia sorang je yg kami ade sebelum dia sndiri mendapat adik dan memang dia ditatang bagai minyak yg penuh la..

Masa kecik budak ni sangat comel... tak tau duduk diam..hanya tau berlariiii je....kata mak aku/nenek aina la.. aku pun tk ingat..sebab masa dia lahir aku hanya berumur 15 tahun! Masih muda lagi... ahakss...

Aku sangat sayang ngan dia ni tau..sebab dia comel..itu je..pemalas kadang kala..tapi lau aku suh dia buat je..hihihi.. Now dia dh besar..oh sungguh macam tk percaya.. dah sama tinggi dengan Makcik dia ni tau! Maksud nama dia ialah Nurul ~ Cahaya  Aina ~ Mata yg Cantik  Haifa~ Pinggang yang ramping... Ok paling true adalah haifa okey..Memang ramping sesangat..hehe.. Achik Nana hafal maksud nama Aina tau..Nama anak sendiri pun sudah lupa maksud... :)

Ok la..To Aina~ Happy Birthday to you..n i just want u to know how much i Love U k my dear.. jangan lupakan Achik Nana mu ini smpai bila² k..sob sob...sedih plak..Achik Nana doakan Aina berjaya dunia dan Akhirat k.. Jom tgk gegambar dia yg comel² nih.. <3

achik nana bawak main bowling
tecik tecik

hari raya ngan achik aneep

dh besar kan??

Aina dh sama tinggi ngan Achik Nana.

Wassalam...

footnote: love my other nephew n niece too Danish-Fadhlin-Irsyad-Ekal-Zahra n also my precious daughter Auni dan Aira...

#1 Wordless Wednesday




Welcome Year 2013




Assalamualaikum...

Alhamdulillah masih bernafas di bumi Allah sw.t ini.. segala memori tahun 2012 akan kusimpan sebagai kenangan terindah..kenangan pahit pun masih kuiingati supaya menjadi panduan masa akan datang..

Korang pun mesti sama kan banyak perkara yg berlaku kat korang kan?

Anyway Selamat Menyambut Tahun Baru 2013 semua! Semoga tahun ini lebih baik dari tahun² lepas.. Aminn..

Wassalam..