CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, January 15, 2013

Dalam Kenangan Bersama Arwah Kak Lang

Assalamualaikum...

Ishh nape ntah nk emo sangat ni...mungkin tarikh hari ni 15 Januari adalah tarikh hari lahir kak lang ku yg telah meninggalkan aku buat selama-lamanya 9 tahun yang lalu.. ya banyak lagi tarikh lain cuma biasanya bila tarikh lahir ni la kita slalu ingat kat org tersayang kan..bila birthday je mesti nak call kan?  So hari  ni memang lah buatkan aku rindu sangat pada kak lang aku satu-satunya kakak yg aku ada..

Masih ingat lagi kenangan terakhir aku dengan kak lang.. hujung minggu biasanya aku balik rumah mama kat cheras tu..kak lang duduk ampang.. so sabtu malam tu aku ajak dia kluar makan..tapi dia taknak..so xpe lah nk buat buat cemane dia taknak kan.. sejam lepas tu tetiba dia call aku..dia cakap cepatlah siap..dia dh ade depan umah dah..masa tu aku tkde pun terfikir apa²..bagi aku biasa je apa yg dia buat tu..takde yg special..aku pun ajak abg aku ngan mama,mama tknak ikut, so abg aku ateh je yg ikut..

Smpai kat kdai tu kami order tapi dia makan tk abes, dia suh aku makan makanan dia..balik tu dia hantar aku ngan abg aku balik..masa dia nk balik tu aku yg beria lambai dia seolah² tak akan jumpa lagi..menitis air mata aku smbil menaip ni..aku lambai dia sampai dia hilang dari pandangan..

Rupanya itu memang lambaian dan perjumpaan terakhir aku dengan kak lang.. 22 September 2004 dia telah pergi mengadap Ilahi..sedihnya hanya Allah saja yg tau..mungkin Allah gerakkan hati dia untuk keluar makan dengan aku supaya aku dapat jumpa dia..Masa dapat panggilan dari ayah kata kak lang dah tkde aku pitam.. rasa kosong sangat hidup aku ni..

Aku memang sangattttt rapat dengan dia..semua pahit manis hidup dia diceritakan pada aku.. banyak rahsia dia aku simpan..hari ni aku sangat rindukan dia..teramat rindu..dulu arwah sangat minat Siti Nurhaliza, so konsert siti yg free kat bukit jalill dulu tu kami pergi tau..yg bestnya aku ingat nk belagak kat dia yg aku pegi, rupanya dia pun call aku sebab nk gitau dia pun pegi jugakk..haha..last² kami pun sambil cakap phone sambil jalan smpai la dapat jumpa di tengah² crowd tu..hehe..

Arwah anak perempuan sulung, aku slalu cakap kak lang anak kesayngan ayah..hehe..masa aku form 1, kak lang form upper 6, kami satu skolah kat Clifford Kuala Lipis tu, duduk asrama, nape aku cakap kak lang anak kesayangan? sbb kalau hujung minggu nk balik umah aku kena balik naik bas, tapi kalau aku cakap kat ayah kak lang suh call ni yah dia pun nk balik jugak terus ayah aku smpai..hehehehe.. kadang² penah je aku tipu ayah sbb aku tk larat naik bas aku cakap kak lang nk balik..padahal kak lang tak tau pape pun..hihihi..

Ayah slalu cerita kak lang cakap lau dia kaya nanti nk beli keta hilux tu tuk ayah..senang la ayah nk masuk ladang bawak hilux..tapi tu sume tk kesampaian.. lagi sedih 6 bulan lepas arwah kak lang pergi meninggalkan kami, ayah aku pula pergi buat selama-lamanya juga..Ayah diserang sakit jantung semasa sedang renovate bilik aku dan adik untuk surprise kan kami..memang kami betul suprise ayah..Allah betul² uji kami, belum habis kesedihan kami, dia turunkan berita sedih lagi sekali..  :(

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau tempatkan lah arwah Ayah dan kakakku di kalangan roh orang-orang beriman. Kau ampunkan lah dosa² mereka semasa mereka masih hidup Ya Allah..ringankanlah siksaan terhadap dosa² mereka Ya Allah, semoga Ayah dan kakakku dapat menetap kekal di syurgamu Ya Allah..

Al-Fatihah 

6 comments:

♥♥ Mama Ash ♥♥ said...

Al-Fatihah.. terigat sehari sblm arwah kak lang pergi.. nampak bayangan arwah dtg kolej melawat adik.. ;(

goblogbyfarah said...

Al-Fatihah. kakak ko meninggal sebab apa?

Suhana Said said...

sebab acident tapi totally bukan salah dia..ade kereta honda dari arah bertentangan accident sendiri sbb laju sgt then kereta tu terbelah dua, dikatakan kereta potong, bahagian depan kereta tu terpelanting kat seberang jalan dimana kakak aku yg tengah lalu kat situ tk sempat break..kesian sgt kat kakak aku tu..tapi kalau dh ajal memang tak akan cepat atau lambat walau sesaat pun kan? ni aku share kat ko gmbr kat tmpt kejadian.. http://z4.invisionfree.com/Team_CRX/ar/t297.htm

Anonymous said...

sedih lagi akak na.. huhu

Suhana Said said...

uwaaa..pagi tai gatal tangan pegi google artikel pasal accident ngan tgk gmbr²..aduhaii..kesian kat arwah. :(

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

Al-Fatihah..salam singgah