CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 5, 2013

Fun time at Kid'z Paradise,The Mines!

Assalamualaikum... 

Banyak kali dh setiap kali pegi the mines si Auni nmpk poster kidz paradise ni n dia mintak nk pergi.. rezeki Auni la sebab hari ni terbuka hati mak ayah dia ni nk bawak..mahal kot..hehe.. harga masuk rm25 lau weekdays, rm38 weekend n public holiday... kat dalam ni wajib pakai stoking, pastu korang yg temankan budak2 pun wajib pakai stoking..lau x bawak bleh beli kt sini rm4! mahal kannn... so jgn lupe bawak stoking lau nk jimat. 

Reason kenapa kena pakai stoking maybe sebab tknk kotorkan tempat ni kowt..

Kat sini ade baby room, ade tempat parents melepak.. sila bawa smartphone atau gadget anda sbb ade free wifi jugaks.. lau haus atau lapar ade jual air n nugget tapi harganya mahal ler.. boleh kluar pstu masuk balik selagi tk tanggalkan tag yg diorg pasang tu..

Tempat ni terletak di Level 4 the mines.. sama level ngan bowling..diorg bleh tolong jaga anak kita tapi kalau tk ramai org je baru boleh.. ade locker berkunci jugak tuk simpan beg dsb.

Ape yg special tempat ni adalah pasir buatan..memang syokkk..tak kotor pun..serious dan selamat..
Korang memang patut bawak anak2 dtg sini sebab anak2 aku sgt enjoy! Jom layan gambar.. 

                                    


     

                                

                               

                                

                      

                   

                    

                   

                                



                               


                                

Sekian dulu... :)
 
 








  


Monday, June 3, 2013

3 hari 2 malam di Penang (Pelbagai Tempat Menarik)


Assalamualaikum..

Rindunya kat blog ni.. sebab lama xposting.. diriku telah mengabaikan blog ni kerana diriku begitu sibuk sekali sehingga xde masa nk update.. bila ade masa je aku pilih untuk tido! Terukkan..

Ok untuk entry kali ni nak beri info sambil ceritakan pengalaman aku semasa cuti² di dalam Malaysia iaitu Pulau Pinang. Yeayy! This is my first time dalam seumur hidup aku pegi Pulau Pinang okey.. hehe.. so aku dh lalu tau Jambatan Pulau Pinang tu..



Percutian kali ni boleh kira macam percutian keluarga bersama femali mertuaku. Cuma femali abg ipar aku terpaksa cancel last minute kerana ade kematian. But its okey nanti kita plan lagi k. Kami memilih Hydro Hotel kat Penang tu sebagai tempat bermalam. Facilities bagus, bilik bagus best dan besar, ade swimming pool, dekat ngan pantai batu feringgi, breakfast sedap,ade bilik iron,ade gym percuma, ade bilik untuk main xbox percuma jugak,cuma lam bilik air xde paip kat jamban..ade bilik yang ade so kena request la k. Kami booking bilik ni kat Agoda. So Agoda boleh dipercayai tau.

Banyak jugak tempat menarik kat Penang tau..cube google..hehe.. tapi xesempat nk pergi ke semua tempat.
Antara tempat yang kami pergi adalah of course wajib lalu kat Jambatan Pulau Pinang kan, Padang Kota(Fort Cornwallis + Makan Pasembor + naik beca), Rumah Kelahiran P.Ramlee,Bukit Bendera, Batu Feringgi Night Market, Masjid Terapung Pulau Pinang, Nasi Kandar Beratur, Ikan Bakar Kg Telok Tempoyak, Masjid Kapitan Keling dan the best part adalah pergi amek gambar kat Penang Art Street (terdapat wall painting yang cantik² dan ada cerita tersendiri).Last day kami pergi melawat pakcik saudara di Kepala batas dan dia bawak kami melawat MARDI..best ok banyak sawah padi. Akan ku ceritakan satu² tentang tempat yang kami lawati ni tau..
Jangan bosan ok..best tau aku nk cite ni.. :)

Padang Kota

Kat sini terdapat kubu pertahanan semasa zaman Francis Light iaitu Fort Cornwallis. Bayar RM2 pastu masukla.Senang je..hehe.. korang dpt tgk rumah api, meriam lama, kubu, tempat simpan peluru dan sebagainya. Ok betul ini adalah tempat bersejarah. Macam lawatan budak skolah tapi i like it very much okey!

Lepas penat melawat situ, silalah naik beca dan bayar RM 6 untuk dibawa ke kedai makan yg popular disitu untuk makan rojak pasembor(RM26 sepinggan ikut ape yg korang amek)/kerang bakar (RM 13 sepinggan)/cendol/laksa dan macam² lagi. Makan tepi pntai..duduk² je terus ramai orang kedai dtg tnya nk makan ape..hua hua hua.. ko duduk 2 orang pun, tukang amek order adalah dalam 5-6 orang kejar meja ko nk tnya ko nk makan ape tau..scary kejap..haha..eh kalau nk jalan kaki pun boleh sebab dekat aje kedai ni korang leh jalan² tepi pntai tu tk rasa penat pun.







Francis Light












pasembor!




Batu Feringgi Night Market

Kat sini best okey..tempatnya lebih kurang cam Downtown kat KL ni la..tawar selagi boleh tuk dpt harga murah tu je tips kalau korang nk barang tu la. Lama jugak kitorg round situ smpai lenguh kaki weii.. Ok wajib pegi eh. Cuci mata pun boleh.

Bukit Bendera atau Penang Hill

Huhuiii aku sgt teruja pegi sini sebab kena naik train untuk smpai ke puncak bukit bendera tu..menarik sgt tapi lau ade roller coaster aku pilih roller coaster laju sket..haha..naik tren slow. Biasa naik cable car cam kat langkawi tu kan tapi ni lain sket kena naik train..unik! Untuk Harga tiket train bukit bendera aku senaraikan kat bawah ni :
 






tropong bayaq singgit hehe





tiket train bukit bendera

with mak mertuaku


auni lukis inai


pandangan dari dalam train menurun bukit..awesome!



kami semua pakai baju One Piece from Uniqlo!


P/S : Pilih tempat duduk di coach depan sekali semasa naik atau turun untuk lebih pengalaman mengujakan! Ini Serious.. hehe.. kami dapat coach depan masa turun.

Kat atas bukit bendera tu akan ade tempat untuk posing², boleh teropong satu penang bayar rm 1 kt teropong tu, ade owl muzeum(kami xmasuk), ade tempat bergambar ngan ular(kami tk begambo haha), ade tempat lukis inai kat tangan (Auni buat) dan ade tempat makan! Ni penting..hihi.. Jangan lupa makan laksa ngan kue teow goreng kat atas ni memang kaw kaw punya sedap smpai bila taip ni air liur aku meleleh tringat. Sedapnyaaa tolonggg.. bukan ngidam. Full Stop.

Rumah Kelahiran P.Ramlee

Lagi satu tempat bersejarah. Best datang la sini at least boleh baca tentang realiti kehidupan seorang seniman negara. Sapa minat P.Ramlee angkat tangan? saya.. sayaa! Rumah ni betul tetapi telah dialihkan dari kawasan sebenar.. best woo rumah lama ni..rasa tenang jiwa duk sini.. ade gmbr² beliau, katil mak pak beliau,dapur beliau, ruang tamu beliau dan lain².. Sebelah rumah ni ade muzium P.Ramlee..kat sini banyak cerita sejarah hidup beliau,gambar femali beliau. dan ada jual memorable souvenir lau korang berminat cam baju dan VCD lagu². Sila datang.





Jamban kt belakang umah p.ramlee..klasik..haha



Penang Art Street

Kat sini kami pergi lepas sembahyang kat Masjid Kapitan Keling setelah makan Nasi Kandar Beratur. Art street ni adalah mural atau lukisan dinding oleh artist nama dia Ernest Zacharevic yang melukis kengkonon kehidupan backstreet kat penang ni. Style tau lukisan dia. Mural ni bukan kat satu tempat yang sama tau.. lau korang nk cari mural ni guna nama jalan. Cth nya nk cari lukisan budak naik basikal korang cari Lebuh Armenian nanti jumpe lah.GPS amat membantu ok.Nak tau nama jalan yg terdapat mural ni pegi website ni.. Camtu tau caranya.. Lagi satu cara korang leh sewa basikal pastu kayuh² la kat bandar tu n cari semua mural tu pastu begambo la ape lagi! Kami kan bawak budak tecik so tkleh nk menyewa basikal..naik kereta je cari pastu jumpe berhenti je tepi jalan lari² amek gambo pastu lari² masuk keta balik..hihi..


masjid kapitan keling


nasi kandar beratur..teh ais terbaikk!




nak jugakss..

poyoo..hehe


aira


auni







Lain² tempat aku tk perlu cerita detail sgt rasanya, cam masjid terapung tu cari kat pantai batu feringgi akan jumpa, ikan bakar telok tempoyak tu antara tmpr makan femes kat sana tapi bagi aku biasa² je mcam makan kt muara ikan bakar Melaka tu lagi best kot. n pasal melawat MARDI tu aku cite kat next entry lah.
Sekian dulu.. semoga kita semua bersemangat melancong dalam negara kita sendiri! Adioss..

Wassalam.