CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 30, 2013

Cara pembelajaran secara e-PJJ di Uitm Shah Alam

Assalamualaikum semua..

Disebabkan result kemasukan sesi Sept 2013 e-Pjj di Uitm telah pun kluar pada 24.7.2013 ritu..bleh refer sini untuk semak result permohonan korang, jadinya aku nk share sedikit ilmu cara pembelajaran berdasarkan pengalaman semester satu aku yg dh lepas di Uitm Shah Alam..

Apabila kita telah rasmi menjadi student kita akan mendapat student ID dan of course student card. Jadinya sila hafal student ID korang.. hehe...korang perlu mendaftar di dua website utama iaitu Student Portal dan iClass Learning Management System.

Student portal tu untuk korang mendaftar subjek,tgk bill, tgk result, tgk informasi terkini dan sebagainya.

iClass pula untuk korang berinteraksi ngan pensyarah, kawan² student sekelas, hantar assignment, jawab soalan pensyarah dan sebagainya.

Ok 1st semester aku masih lagi belajar cara² membahagikan masa belajar, bekerja dan family time..

Cara belajar sebagai e-Pjj Student adalah korang hanya perlu attend kelas dimana, ade yang 5 kali seminar dan ada juga yang 7 kali seminar. Ini bermaksud korang kena attend class tuk satu² subjek tuk sama ada 5 kali atau 6 kali sahaja.

Bila nk attend class? 
 Hari AHAD 8.30 pagi - 6.15 petang 
(cuma kelas gantian je bergantung pada masa yg ditentukan oleh lecturer anda)

Class pulak hanya attend 2 kali sahaja sebulan bergantung pada subjek yang kita pilih. Siapa yg pilih lebih dari 4 subjek tuk satu semester kena lah datang setiap minggu sebab satu hari tu dikhaskan untuk 4 subjek saja. Kalau nk abes belajar cepat dan otak memang teror abes leh belajar banyak subjek silalah amek lebih dari 4 subjek..hehe.. lau tk silap max credit yg kita boleh ambil per semester adalah 15 cdt.. jadi maybe 5 subjek je la kot max leh amek.Terpulang pada masing² punya pilihan.

Macam aku sem satu ritu aku amek 4 subjek iaitu ADS410,MAT112,TITAS ngan CSC413 so total kredit hour adalah 11. Jadinya aku attend class 2 kali je sebulan. Pastu boleh pilih plak nk amek sesi I atau sesi II. Ni aku kasi contoh eh.

Sebulan ada 4 kali ahad kan? so ahad minggu 1 & 3 dikira sesi I, minggu 2 & 4 dikira sesi II. Jadinya kalau korang pilih Sesi I attend la class pada Ahad minggu 1 & 3 sahaja.. begitulah sebaliknya.. paham tak? Actually class tak wajib pun hadir, cuma kalau tak pergi maybe akan terlepas info² penting, tak de group tuk wat assignment, xdpt hint soalan final dan lain² lagi.. Bagi aku class matematik atau akaun memang wajib la tuk attend sebab mane la taw nk belajar sndiri kannn..susah kot!

So masa 1st class  biasanya lecturer akan mulakan dengan bagi peratusan markah cthnya Final 60%, assignment + group presentation + project +iclass participation+ quiz+ test = 40 %.. kita juga perlu buat group..kalau kita xdatang jenuh la nk cari group sebab kita tak knal pun classmate kita sape..pastu nk tunggu jumpa plak lagi 2 minggu lagi so agak payah disitu..lau tknak ketinggalan jgn lah skip class.

Walaupun class tk wajib attend tapi kalau time tu dia buat quiz atau test tk ke rugi lau tak attend kan? tapi biasanya lec akan beritahu awal² apa plan setiap seminar yang kita akan attend tu. So jgn risau..lau tk dapat dtg time kena anta assingment still boleh pass kat member mntk tolong antar..tak pun pos je..

So kalau korang tertanya² cemane nk belajar lau attend class tak wajib kan? Caranya camni.. setiap subjek kita perlu ade modul atau lebih senang cakap buku teks la..so dari modul itulah kita akan belajar..masa class lec pun akan go through the modul tapi sangat laju hokey..kawan² senior pesan sebelum nk attend class baca dulu beberapa bab supaya tk blur dalam class.. tgk modul tu ade berapa Bab kalau ade 15 bab pastu class plak ade 5 kali jadi setiap kali sebelum attend class baca lah 5 bab dulu..giteww taw..

Lagi satu cara untuk belajar juga adalah throuh iclass yang aku suh daftar mula² tadi..kat situ korang leh tanya ape² je soalan sama ada kat lec atau classmate.. bagi aku iclass macam satu chatroom sebenarnya..so chatlah! Kalau lec bagi soalan through iclass korang kena jawab..so dicadangkan buka iclass dua kali sehari..satu kali pagi satu kali malam untuk tgk ape yg terkini..kadang² class cancel pun lec akan inform dalam iclass okey..

Dan cara seterusnya adalah kumpul notes dari senior² atau print past year final paper question bleh klik sini. Soalan past year sangat membantu hokey terutama subjek math.Rajin² lah baca buku jgn tunggu nak final sebab takut tk sempat..Macam aku..Haha.. Next week maybe kluar result sem 1 aku.. tapi tkmo gitau maluuuu..hihihi... 

Sebagai mak kepada dua org dak tecik jadinya aku akan curi masa buat assigmnet atau belajar kat opis time rehat atau time xde keje ataupun tgh malam pas anak² tido.. Itu lah pengorbanan if nk sambung balajar smbil bekerja.. lagi satu banyak knduri kawen kawan² dan sedara mara tk dapat nk hadir sebab kena attend class..Masak pun sabtu je la..hari bekerja sgt penat..lega suami memahami..Hope sume ni berbaloi dan ada hikmahnya..InsyaAllah..Doakan aku pass ehh final exam ritu.. 

Kepada korang yang dh dapat sambung belajar tu harap sentiasalah bersemangat eh..Congratulations!! Elakkan stress sebab terkadang aku pun hampir stress juga.

Tq sudi baca. Adios.. Assalamualaikum..