CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 27, 2014

Program Pinjaman Boleh Ubah (PBU) dan Program Yuran Pengajian Secara Separuh Masa Kepada Penjawat Awam

Assalamualaikum..

Lama xupdate pasal belajar.. korang, aku baru je habes semester 2.. last final exam paper 16 Jan hari tu.. sekarang tgh tunggu result yg akan kluar 14 Feb nanti..sangat bedebar sebab biasalah siti suhana ni mmg suke na balajar last minit..sila jangan contohi ya..

Kali ni tetibe terfikir nk update pasal PBU ngan Program Yuran Pengajian Secara Separuh Masa. Program ni adalah khas untuk penjawat awam maksudnya kepada pelajar separuh masa yang sedang berkhidmat dengan kerajaan. Pihak kerajaan offer PBU atau Program Yuran Pengajian Secara Separuh Masa untuk membantu dari segi kewangan iaitu bayaran yuran pengajian.

PBU ni adalah Pinjaman Boleh Ubah dimana kita perlu membayar semula jumlah wang yang kita pinjam tapi bak kata kawan2 aku bukan bayar semua sebab tu nama dia boleh ubah.. cara bayaran balik adalah bergantung pada result peperiksaan kita pada tahun akhir nanti. Aku pun xpasti tentang PBU ni..cuma maklumat lanjut korang bleh layari website e-silav2 ni.. Kalau rasa sesak nk settlekan yuran sendiri mohon lah PBU ni..insyaallah ringan sket beban.. dan aku dengar bayaran balik pun lebih murah dari PTPTN, maaflah fakta tk strong sebab tk pernah pinjam PTPTN..hehe...

Dan lagi satu yang pasal Program Yuran Pengajian Secara Separuh Masa ni pulak adalah seperti tajaan..maknanya xperlu bayar semula semuanya ditanggung oleh kerajaan. Pihak JPA akan berurusan dengan pihak Universiti dan bayarkan semua yuran pengajian kita valid sehingga 60 bulan pengajian kalau untuk ijazah sarjana muda, 36 bulan untuk ijazah sarjana(Master) dan 60 bulan bagi kedoktoran (PHD, semua yuran akan ditanggung,kecuali untuk wang hemat diri/insurans/yuran konvo/ sewa jubah/ yuran kemudahan Universiti/ yuran alumni/ denda yg kita kena (semua ni tidak termasuk dalam tanggungan ye)


Ade beberapa syarat yang kita perlu patuh kalau kita nk mohon yang Yuran Pengajian Secara Separuh Masa ni seperti tidak boleh tanggung pengajian kecuali sakit kronik saja dan kena hantar result setiap semester kepada JPA. Tapi kan ni bukan mcm tajaan untuk full time student tu tau yg dpt duit belanja tu.. Tajaan ni hanya bayar yuran pengajian sahaja ye.

Tapi kan untuk mohon kedua2 ni kita perlu tau adakah course yang kita ambil tu diiktiraf atau pun tidak..itu kita bleh check kat SINI. Kalau diiktiraf maknanya layak untuk memohon, lau tidak mmg xboleh mohon sebab kawan aku xdpt sebab course nye tidak diiktiraf. Biasanya semua course e-PJJ kt Uitm Shah Alam diiktiraf kot..yg bnyk dengar xiktiraf ialah PJJ ngan UTM yg melalui Space tu..kena check dulu yekk..

Kalau nak tau bila tarikh boleh mohon kedua-dua ni korang kenalah sentiasa rujuk website e-silav2 nih. Aku dah buat dan mohon dua2 ni..dan Alhamdulilah aku telah berjaya dalam permohonan yang tajaan tuh.. cuma skrg tgh tunggu surat tawaran tetap untuk urusan dengan pihak bendahari Uitm..rasa lega sangat.. tapi xsure la result setiap semester tu ade effect ngan program ini atau tak.. lau ade kena usaha lebih la untuk jaga result.

Ok lah entry ni dibuat untuk sesiapa yg xtau yg JPA ade sediakan dua kemudahan ni. Kena rajin2 carik hehe..So sila mohon sebelum terlewat. Doakan aku supaya result sem 2 ni okey ekk.. TQ..

Sekian. Wassalam.


Pameran 100 Gadget Rahsia Doraemon di Viva Home,Kuala Lumpur Malaysia!

Assalamualaikum..

Korang minat doraemon tak? Lau minat sila lah pergi melawat ke pameran 100 gadget rahsia doraemon yang sedang berlangsung di Shopping Complex Viva Home kat Jalan Loke Yew sana.. Aku syorkan untuk pergi sebab pameran ni sgt best..

Ini infonya :

                Pameran :100 Doraemon Secret Gadgets Expo 
           Tarikh :14 Dec hingga 23 March 2014
           Tempat di VIVA EXPO HALL, Viva Home 
           Harga Tiket:Ticket Dewasa RM 25 + RM3 (caj tambahan)/
            Kanak2 RM 15 + RM 3 juga
           Warga Emas atas 60 thn free/Kanak2 bawah    
    90cm Free

Selain terdapat 100 bijik doraemon dengan pelbagai gadgetnya seperti cermin mata ajaib/ lampu aladin ajaib/ tuala ajaib/ roti matematik dan sebagainya, juga ade props yang sangat best untuk bergambar.. serious sangat best! Contohnya gambar ni..

Pintu Suka Hati! Hehe..

Kalau ingat balik cerita doraemon kan, ade  ade taman diorg slalu main petang2 tu kan..pastu pentas yg giant slalu nk wat konsert dia tp xde sape nk dengar..hehe..pastu lau main bola lisut tu mesti akan pecahkan cermin pakcik jiran kt padang tu kan..pastu kena hambat..lau merajuk duk dalam gelung..semua bende ni ade kat pameran tu seolah2 kita berada di situ..cewahh..

Girlfriend doraemon kan tu atas bumbung tu..

nampak tak shizuka kt belakang tu..

Pakcik yg slalu marah sebab cermin umah dia slalu pecah.haha
ha kan kena tutup telinge giant nyanyi xsedap..kui kui

Banyak lagi spot manarik yang ade..mmg kena pergi sendiri la if nk rasa kebesttannye..heheh..jom layan gambar lain lagi..

ni kat pintu masuk





akhirnya nobita kawen dengan shizuka :)

taraaaa..hehe

cikgu tgh nasihat nih..auni dengar baik2 ye..

with Hana! its my belakang name too..suHana..haha.. adik giant ni..



lampu mengecil

ini sebahagian dari pameran ni..biasalah bila ade pameran mesti ade jualan kan.. n seperti biasa mestilah mahal2..hehe..tapi lau nk simpan sebagai kenangan boleh jugak..sila beli sila beli..

The Ticket!




belakang tu la viva home..kami pergi naik tren atau lrt namanya.. turun kar stesen Miharja..pastu jalan kaki sket naek jejantas ni then sampailah..cuma letih sket sebab kena naik tangga jejantas yang tinggi amat! Mengah..dr lrt Sungai Besi tiket sehala rm1 je pastu tukar tren kat chan sow lin naik ke Ampang dan turun kat Miharja k..senang amat.



bilik nobita!

ha ni ape takkan tak taw kann..hehee..telecopta..

anak dara nobita dan shizuka..minum shusu lagikkk hahah..

owhh sedeyy nyee..kakak auni turut sedeyy sama..kekekeke.. :)

street yang slalu diorg jalan kaki sembang2..itu Auni with Bang Adib

di depan rumah Nobita bersama mak ayah dia..

Giant! hohohoho


Eh gambar ni kan kat food court Viva Home tu yg bertemakan Penang State..



Itu saje buat masa ini..tiket boleh dibeli secara online di myticket.my ataupun di stesen minyak BHP terpilih. Aku beli di stesen minyak BHP sungai besi. Untuk maklumat lanjut boleh layari website ni 100 Doraemon.

Sekian dulu. Wassalam.